blucha dokladnie tak. nie nadawal sie juz do jazdy, wiec weterynarz zalecil uspienie konia, bo nie oplaca sie go juz utrzymywac. takie to dunskie podejscie do swoich 'przyjaciol'.
Jeszcze trochę i będzie możliwość zrobienia scyntygrafii u nas w kraju 😀
Gdzie????
My chyba pojedziemy do Heřmanův Městec, jesteśmy już po wstępnych rozmowach. Czy ktoś posiada info czy są jakieś szczególne przepisy na terenie Czech dotyczące transportu koni? Czy trzeba mieć jakieś zaświadczenie od weterynarza, czy wystarczy paszport? Czy trzeba zaczipować konia? Dziś rozmawiałam z konsulem w Pradze, ale niestety nie byli mi w stanie na szybko odpowiedzieć, mają sprawdzić i oddzwonić w przyszłym tygodniu.
ARDNAS trzeba mieć świadectwa zatwierdzenia środka transportu drogowego, paszportu hodowlanego oraz zaświadczenia o kwalifikacjach konwojenta/przewoźnika do transportowania koni, zaświadczenie o zdrowiu od powiatowego lekarza weterynarii, test Cogginsa na pewno jest obowiązkowy przy udziale w zawodach.
ARDNAS trzeba mieć świadectwa zatwierdzenia środka transportu drogowego, paszportu hodowlanego oraz zaświadczenia o kwalifikacjach konwojenta/przewoźnika do transportowania koni, zaświadczenie o zdrowiu od powiatowego lekarza weterynarii, test Cogginsa na pewno jest obowiązkowy przy udziale w zawodach.
Lusia dziękuję, natomiast nasuwa mi się pytanie czy jeżeli ja jadę własnym koniowozem, z własnym koniem (nie w celach zarobkowych), to muszę mieć zaświadczenie kwalifikacji przewoźnika (bo niestety tego nie mam)? Pojazd ma w dowodzie rejestracyjnym adnotację, że jest przystosowany do transportu zwierząt.
fabapi, Ale Ty byłaś zdiagnozować czy tylko zrobić scynty? Ja byłam tam zawsze bardzo zadowolona, koń z minimalną kulawizną był oglądany przez 2 dni , prócz scynty znieczulony, oglądan pod siodłem, na lonży i w ręku. Dr Pullen konia oglądał? W Dallgow są 2 kliniki.
Oglądał dr. Pullen. Powiedział że wg. niego TUV 1 ale faktycznie przydał by się rezonans. Uciekłam - nie ten zasięg finansowy. Generalnie wyrzucone pieniądze. Lekka nieregularność była i jest