Forum konie »

pensjonaty w okolicach trójmiasta

ardnasak, widziałam, że Equiland niedawno się ogłaszał z dwoma wolnymi boksami, wiec może jeszcze jeden jest dostępny. Dojazd to ok 25km ze śródmieścia (czas zależy od korków 😅 )
ardnasak, jest tego trochę, pytanie tylko w jakim budżecie chcesz się zmieścić i jakim przedziale czasu jeśli chodzi o dojazd. Z centrum możesz jechać zarówno w stronę Pruszcza, Żukowa, Kolbud czy Gdyni.

Będę się przeprowadzać w okolice Gdyni i szukać pensjonatu dla konia. Ponieważ jest stary nie interesuje mnie infrastruktura do jazdy. Ważne są wybiegi, pastwiska ,jakość siana i właściciel, który ma pojęcie o koniach i ich dobrostanie.
Emerytka1, z zasłyszenia spełniające kryteria to Sosnowa Góra, znajoma zadowolona gdy trzymała tam swoją klacz po kontuzji. Nadrzeczna w Warszkowie, mieli emerytów i młodziaki w osobnym stadzie, druga znajoma też chwaliła a miała rocznego ogierka przez ponad 2 lata tam.
klaudiabolusiowa, A ten ogierek chodził z innymi źrebakami czy z emerytami?
Emerytka1, Na pewno stał w osobnym stadzie, nie z emerytami, ale konisko już poszło w zajazdkę więc nie mam już najświeższych informacji 🙂
Jakie opinie o stajni Koniarnia Barniewice pod katem nauki jazdy tam? Znajoma się zapisała na lekcje, chce wrócić do jazdy po...25 latach przerwy...więc byłoby miło jakby trafiła w jakieś spoko miejsce.
Nikt nic? To może inaczej, jest w okolicy Banina jakaś godna polecenia stajnia do nauki jazdy dla dorosłej osoby?
Nikt nic? To może inaczej, jest w okolicy Banina jakaś godna polecenia stajnia do nauki jazdy dla dorosłej osoby?
zembria,
Może Stajnia Kłębuchowo w Rębiechowie?

Ja przychodzę z pytaniem o stajnie w Sulminie u Richerta, szukam szczerej opinii co do opieki, wypuszczania na padoki itd. ktoś, coś? 🙂 Podobno długo się czeka na boks więc brzmi jakby to było miejsce prawie idealne 😆
PumCass, o opiece się nie wypowiem, ale warunki do jazdy były mocno średnie. Strasznie się tam wiecznie kurzy, nie podlewają za bardzo ani placu ani hali. Często mijałam stajnie, to tumany kurzu.
PumCass, stałam tam 2 lata, odeszłam tylko ze względu na koszta. Wtedy nie mogłam sobie pozwolić na wyższą cenę boksu.
Koniki od rana do wieczora siedzą na dworze, w boksach czysto, siano dobrej jakości. Konie podzielone na kilka stad. Z podlewaniem placu lub hali faktycznie różnie, ale ja nie narzekałam 🙂
Hej, może ktoś z Was orientuje się o jakiejś stajni najchętniej przydomowej w okolicy Lęborka, ważne żeby był boks dość duży, długie wypuszczanie i siano do oporu, również na podokach, nie zależy mi na żadnej infrastrukturze, do 800 zł.
Poszukaj na Fb stajni Kartagina, super ludzie, ale nie wiem czy mają pensjonat.
Stajni w Baninie już nie ma?
michelle1992, jest jest. Ale prowadziły ją łącznie z 3 osoby i doszło do rozpadu między nimi i jakiś kłótni, teraz prowadzi to tylko właściciel obiektu. A czy coś się zmieniło, to za krótki okres czasu minął by oceniać z tego co mówi mi znajoma. W każdym razie prali brudy na mediach społecznościowych. Rotacja koni pensjonatowych była ostatnio, hala teraz jest okupowana przez pensjonariusza z 5 końmi, który ,,je dzierżawi'' czyli najzwyczajniej w świecie codziennie prowadzi na nich jazdy i ma swoją sporą grupę klientów.

Ja z innej strony, czy ktoś stoi w Sako, tudzież aktualnie As Dreamie? Podpytuje dla koleżanki, informację odnośnie siana w boksach i na wybiegach, przedział godzinowy w jakim stoją na dworze, sprzątanie i warunki na placach. Oraz najważniejsze jaki jest kontakt z prowadzącymi pensjonat, czy jak coś się dzieje to poinformują lub pomogą zanim właściciel dojedzie, np. w przypadku kolki, itp.

klaudiabolusiowa, tam chyba nie ma siana na padokach, na pewno maja bardzo prężnie działająca rekreacje.
Czy ktos moze podzielić sie swoją opinią na temat stajni w Kczewie? Widziałam ostatnio, że tam tez były roszady, maja wolne boksy no i lokalizacja dosyć blisko Trójmiasta. Dzięki!
jankaina, moja znajoma właśnie też jest zainteresowana Kczewem bo zwolnił się boks. Z informacji których się dowiedziała telefonicznie to będą rozbudowywać o stajnie dla sportowych koni właściciela, siano jest pod kluczem - nie ma możliwości dorzucania sobie, niby stały dostęp mają zapewniony ale tylko przez obsługę stajni, na plus duży plac /hala/łąki. Zimą chodzą do 15:30, w inne pory roku dłużej. Karmione są sianokiszonką, tylko 3 konie sianem i te konie stoją razem w stadzie.

xxagaxx, to wiem właśnie jeśli chodzi o konie na kwaterach pytanie jak kwestia stada, a rekreacja nie jest problemem w przypadku tego konia bo chodzi sporadycznie, na tyle ile mu zdrowie pozwala, interesują mnie głownie pozostałe kwestie które wymieniłam wyżej. Informację odnośnie siana w boksach i na wybiegach, przedział godzinowy w jakim stoją na dworze, sprzątanie i warunki na placach. Oraz najważniejsze jaki jest kontakt z prowadzącymi pensjonat, czy jak coś się dzieje to poinformują lub pomogą zanim właściciel dojedzie, np. w przypadku kolki, itp. + w takim wypadku czy konie rekreacyjne stoją w tych samych stajniach co pensjonariusze.

Albo może macie jakieś inne polecajki w okolicach Gdańska, rejony jak Otomin, Banino czy też Żukowo jak najbardziej wchodzą w grę. Powiedzmy do 25 km z Moreny. Cena nie gra roli jeśli warunki są spełnione. Z wymagań to siano bez limitu (klacz z problemami jelitowymi), woda i siano na wybiegach, bez błota do połowy łydki, plac z sensownym podłożem bez konieczności hali, podawanie pudełek w 3 posiłkach na dzień, informacje zwrotne jeśli dzieje się coś niepokojącego z koniem, możliwość posiadania kamerki w boksie oraz późnego pobytu w stajni jak 21/22. Klacz z tych chorowitych z własną ,,apteczką'', może nawet krócej chodzić na dworze byle otrzymała 3 posiłki treściwe. Jeśli na miejscu jest technik weterynarii, który w razie sytuacji podbramkowej może podać zastrzyk dożylny to dalsza odległość też wchodzi w grę. Equiland odpada na wstępie.
jankaina, z tego co mi znajomili mówili, to podloze mega twarde, mocno rekreacyjne na hali. Do tego całośc do tej pory ogarniał JEDEN stajenny, który się połamał i obcenie nie mają pracownika.

klaudiabolusiowa moja znajoma która tam niedawno się wprowadziła już od lutego daje noge, bo mówi że ma dość xD Nie pytałam dokładnie o co chodziło.
xxagaxx, w sensie z Sako daje dyla?
klaudiabolusiowa, tak
Dzięki za szybką odpowiedź dziewczyny!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się