Forum konie »

pensjonaty w okolicach trójmiasta

Alice
04 października 2017 11:04
Dlaczego nie? Jak jest wystarczająco duże pastwisko to chodzą 😉
Fokusowa
04 października 2017 12:06
Pewnie dlatego, że jak jest śnieg to nie ma trawy 😉
Behemotowa
04 października 2017 15:41
Ale nie piaszczyste, na śnieg nikt nie wpłynie 😉 swoją drogą pamiętam jak w poprzedniej stajni konie spod śniegu wyjadały trawę 😉
Fokusowa
04 października 2017 15:49
W niektórych stajniach, gdzie pastwisk mało konie są puszczane na padoki, nie pastwiska, bo trawy by nie było. Podejrzewam, że lord star chodzi o stajnię, w której konie zimą chodzą nie po padoczku 2x5 tylko po czymś co jest pastwiskiem, ma wielkość pastwiska.
Kucek1331
04 października 2017 19:17
Lord Star, w Galopagos istnieje możliwość trzymania konika całą dobę na dworze, moja klacz właśnie tak stoi. Te konie mają do dyspozycji dużą wiatę, na pastwisku porozwieszane są siatki z sianem.
Jest jeszcze Stajnia Wiczlino Niemotowo i tam po dogadaniu się z właścicielem konik również może stać całą dobę na dworze.
Obie stajnie z całego serduszka polecam. 🙂
fanelia   Never give up
05 października 2017 10:12
A ja polecam stajnię Podkowa w Żukowie - mała, kameralna, blisko centrum miasteczka, są pastwiska, w sezonie zimowym mniejszy, piaszczysty padok z sianem, konie wypuszczane codziennie, sprzątane codziennie, stajnia bardzo czysta, obejście zadbane. Plac do jazdy równany z dość szybko schnącym podłożem, nie kopnym, są przeszkody, pachołki i oświetlenie. Opieka pana gospodarza po prostu SUPER, pan bardzo oddany, pomocny, zawsze coś wymyśli 🙂 Zimą uratował mi konia, bo w porę dostrzegł symptomy choroby. Minusy - jak dla mnie mogłoby być ciut więcej siana w sezonie takim jak teraz jesiennym - bo dostają do boksu na noc, ale w dzień już trochę mało do jedzenia, bo prawie nie ma trawy. Latem mają pełno trawy i zimą pełno siana, tylko właśnie w te okresy przejściowe mogłyby dostawać coś na dzień (mnie to akurat nie przeszkadza, bo mam konia grubasa, ale tak pod kątem wrzodowców mówię). Kolejny minus - żukowskie korki  😵 . Ale jak ktoś cierpliwy albo ma blisko to da się przeżyć 😀
coquille_dor
11 października 2017 10:00
Hej 🙂 Szukam informacji nt. hipoterapii w okolicach Gdyni (najlepiej z dojazdem komunikacją).

Koleżanka szuka zajęć dla swojej córki ponieważ dotychczasowy terapeuta jest niesłowny i zbyt często przekłada zajęcia.
Najlepiej żeby była to jaką kameralna stajnia bez tłumów ludzi.
Z tego co wiem to w Gdyni na nowych Kolibkach (za Klifem) hipo jest dostępna tylko dla konkretnych przypadków i lista oczekujących jest dosyć długa.
Będę wdzięczna za każdą informację  :kwiatek:
Moon   #kulistyzajebisty
11 października 2017 10:44
coquille_dor, to nie Gdynia, ale w Sopocie na hipodromie też wiem że działa hipoterapia: http://hipodrom.sopot.pl/pl/hipodrom-sopot/hipoterapia
W sumie to niedaleko Kolibek, trzy stacje SKM 😉
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
11 października 2017 11:37
coquille_dor, ja również polecam Agnieszkę z Hipodromu. Stajnia akurat na końcu hipodromu (patrząc od strony SKMki), tuż przy wjeździe pierwszą bramą od ul. Łokietka.
ekhem
15 października 2017 17:44
KanVet konie - mamy w wątku kogoś kto korzystał i ma opinie?
Fokusowa
15 października 2017 18:58
ekhem korzystałam jak mój stał u Poni w zajazdce - robili zęby, zrobili fajnie i bezproblemowo, doradzili jak pilnować i czego, byłam zadowolona.
fero
17 października 2017 08:13
KanVet w pirządku, jednak jest wiele innych weterynarzy, którzy podchodzą bardziej z sercem do konia, no i oni biorą jak za zboże
ekhem
17 października 2017 08:21
Dzięki dziewczyny.

fero, szczerze mówiąc to wcale nie uważam, żeby było u nas w kim przebierać.
BlueHorse
18 października 2017 11:55
[s]Wiem, zeże to wątek o pensjonatach ale często korzysta sie z niego z pytaniami o ostrza, transport. Watek odwiedza sporo osób z trójmiasta a szukam chętnych na transport na poludbie i/lub z powrotem. Przepraszam za lekki off ale dotyczy jakby nie patrzeć pensjonariuszy w trójmieście🙂

Planowany transport z Gdańska do kliniki pod Wrocławiem do dr Golonki i z powrotem. Można sie podczepić również gdzieś na trasie. Jedno lub trzy miejsca. Kontakt na priv. Transportującego polecam w 100% 😉[/s]

nieaktualne
Rudzielc_23   Rudzielec
24 października 2017 12:54
Czy ktoś mi może coś opowiedzieć o La-scali? Koleżanka się zastanawia, a ja słyszałam rożne opinie.
Behemotowa
04 listopada 2017 12:46
Potrzebny na wczoraj kowal do zwykłego werkowania, Szczęsny i Lesner mają terminy na za dwa tygodnie.
Koń stoi w Przyjaźni.
Karolcia3029
04 listopada 2017 14:23
Potrzebny na wczoraj kowal do zwykłego werkowania, Szczęsny i Lesner mają terminy na za dwa tygodnie.
Koń stoi w Przyjaźni.

Może spróbuj napisać do Tomasza Gawinka
Behemotowa
04 listopada 2017 14:36
Dziękuje 🙂
Drugie pytanie to trener. Przeprowadziłam się do Przyjaźni, wiem, że do naszego zawodnika przyjeżdża Hartman, ale chyba szukam kogoś "tańszego" bym mogła więcej niż raz w tygodniu trenować z kimś z dołu 🙂 możecie kogoś polecić kto by przyjeżdżał w moje okolice?
xxagaxx
04 listopada 2017 20:22
Behemotowa, do Borcza na pewno przyjeżdża Marcin Tomporowski, ale nie wiem jak cenowo.  Ale przejeżdża przez Przyjaźń 😀
michelle1992
05 listopada 2017 15:47
A może wie ktoś coś więcej o stajniach w okolicach Kościerzyny? 
🙂 🙄
Arwena
06 listopada 2017 09:54
A jak sie nazywa ta stajnia w Żukowie?
Agu
06 listopada 2017 18:06
Może myślisz o Podkowie?
Joy
13 listopada 2017 17:49
Ma ktoś aktualne informacje o stajniach Pomerania, Lubiczówka i Kopytko? Z tego co wyczytałam w wątku, to wszystkie trzy mają dobre opinie, ale może coś się zmieniło od ostatnich wpisów, może o czymś warto wiedzieć?  😉 Zastanawiam się nad przenosinami, a że wszystkie te stajnie znajdują się w niedużej odległości od siebie i cenowo wychodzą podobnie, to fajnie byłoby wybrać najlepszą. Najbardziej interesują mnie warunki dla konia, czyli jak z czystością, dostępem do siana, padokami i karmieniem. W drugiej kolejności jak jest z dostępem do hali i jakością jazd w szkółkach. W ogłoszeniach brzmi wszystko super, ale z doświadczenia już wiem, że niektóre rzeczy widać dopiero od środka.  😉
Dominika95
16 listopada 2017 17:38
Behemotowa
Marcin Tomporowski, do mnie przyjeżdża bez problemu a stoje dosłownie obok Przyjaźni, kosz ok 100
jogurtmalinooo
16 listopada 2017 21:22
Ja aktualnie stoję w Kopytku. No jak każda ma plusy i minusy. Plusami na pewno są duże pastwiska, nie żałowanie siana ani owsa, konie podobno wypuszczane w ręku, blisko fajne tereny. Minusy: konie stoją tylko do godziny 14, w niedzielę trzeba samemu wypuszczać, teraz w okresie zimowym hala zawalona cały dzień, jakiegoś konkretnego treningu nie ma jak zrobić po prostu, kilka razy zdarzyło mi się zobaczyć jak mój koń "uciekł" i pobiegł sam do boksu.

Czy ktoś może polecić jakiegoś konkretnego trenera do skoków? W cenie za trening do 100zł. Osoba konkretna czyli bardzo dobra technicznie, koń trudny, elektryczny, potrzebuję kogoś do wyciszenia i do poprawy kontroli na parkurze. Jeździłam już z Grzywaczem i teraz z Arkiem Ignasiakiem.
Moon   #kulistyzajebisty
17 listopada 2017 08:11
jogurtmalinooo, a w Kopytku nie mieli drugiej hali stawiać? Czy mi się coś uroiło?
Sezon temu byłam "na oględziny" w Kopytku, właśnie najgorsze było to, że przy takiej ilości koni, wielkość hali zdecydowanie nie dawała rady, niestety.
Może wspomniany M. Tomporowski albo M. Cybulska?
jogurtmalinooo
17 listopada 2017 08:29
Miała być stawiana, ale za to powstał lonżownik, a hala będzie za rok podobno.

Z M. Cybulską jeździłam jak konia jeszcze nie miałam. Dziewczyny u nas w stajni mają treningi, ale czuję, że to nie to. Pożyjemy zobaczymy
Maz18
18 listopada 2017 14:46
Odnośnie stajni to warto też zobaczyć stajnie całodobową w kamieniu gdzie też jest budowana hala i nie ma tłumów. Na zimie ma być hala do dyspozycji.
Kopyto jak pisali - tłumy i krótko chodzą.
Lubiczowka jest przejęta teraz przez Kaźmierczaka, duży minus ze nie ma pastwisk.
Pomerania tez konie krótko na dworze i nie są sprowadzane w ręku tylko razem puszczane.
Warto pojechać zobaczyć popytać pensjonariuszy 😉

Odnośnie treningów warto spróbować z Darkiem Figasem. Na fb znajdziesz jako Figas horse service. Bardzo fajne spokojne podejście, bardzo dużo tłumaczy i wiele lat jeździł, trenował w Niemczech.
k2arola
21 listopada 2017 13:45
Maz18 co oznacza "całodobowa"? Jak kształtują się koszty? Jest możliwość postawienia koni 24/7 na dworze?
xxagaxx
21 listopada 2017 18:19
Właśnie, w kamieniu się coś zmieniło? Byłam tam chyba 3 lata temu i nie powiem zeby to jakoś wybitnie wyglądało.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się