Forum konie »

Kąpanie koni

Widać widać
Co myślicie o koncentracie szamponu Effola ?
[url=http://www.ostroga.pl/ŚRODKI%20PIELĘGNACYJNE/srodki%20pielengnacyjne_skora%20i%20siersc/Szampon_dla_koni_koncentrat_Effol]http://www.ostroga.pl/ŚRODKI%20PIELĘGNACYJNE/srodki%20pielengnacyjne_skora%20i%20siersc/Szampon_dla_koni_koncentrat_Effol[/url]
Słowo, wpisywałam w wyszukiwarce "myjka" ale nie znalazlam tego, co mnie interesuje.

Jak zrobić myjkę zewnętrzną, taką z wężem na wysięgniku. To się gdzieś w końskich sklepach kupuje? Robi samemu? Google też za wiele mi nie pomagają albo nie wiem, co wpisać 🙁 Ktoś pomoże?
Cejloniara, kupuje się gotowy wysięgnik, np tutaj - http://www.kerad-wlewo.pl  (oferta --> pozostałe)
ale powinna to mieć każda jedna firma z wyposażeniem stajni. U mnie jest z Gillmetu akurat. Pozostaje jedynie wetknąć węża i przykręcić do ściany 🙂
Gillian cudna jesteś 🙂 no właśnie nie wiedziałam gdzie tego szukać kompletnie!! 🙂
Jaką szerokość powinna mieć myjka wewnętrzna ( w stajni)?
jako że niedługo będzie ciepło i pojawią się wszelkie latające i gryzące paskudztwa,
pomyślałam że warto się zastanowić nad ochroną.
Czy znacie jakiś szampon, który oprócz tego że myje, nabłyszcza i pielęgnuje, to również odstrasza insekty?
Jak oswoić konia z wodą?
Może to głupio brzmi, ale chodzi mi o to, że moja Ruda boi sie jak woda na nia leci (ostatnio z węża chciałam zlać jej nogi, to uciekała przed strumieniem, a jak juz jej na nogi cos poleciało to robiła bocianie kroki ;/ ).
Jak ją przyzwyczaic do tego? Robi sie cieplej, chciałabym ja wykapać całą, ale nie wyobrażam sobie tego skoro teraz ucieka przed sama woda na nogach a co dopiero będzie z grzbietem czy szyją ? ? ? ?
Powoli przyzwyczajać. Wziąć  wiaderko z wodą, powolutku myć zmoczoną gąbką. Aż się przyzwyczai , potem stopniowo polewać z węża (najmniejszym ciśnieniem).
Dzisiaj dzień kąpieli  💃 ciekawa jestem jak długo będzie czysta..
u nas tez dzis kąpanie.... szczegolnie palomino, bo ona jest wyjątkowym brudasem.....
U nas też kąpanie. Kary wysechł w 5 minut 🤔
Ja też swoje konie wykąpałam,ale gorąco.
U mnie też akcja kąpanie koni  😀
Czy ktoś może ma pomysł jak wymyć teraz siwka (nie mamy myjki wewnętrznej)? Pumeks, jakiś szampon na sucho? Tylko taki od którego nie robią się jeszcze gorsze plamy - już taki raz miałam.  🤣 Nie chciałabym pójść z torbami.
Cieszę się że udało mi się wykąpać swojego brudaska w ostatnio ciepły dzień września  💃
Mi się też udało, ale nam to nie starcza na długo 🙁
Nam niestety musi..
Ja mojego tez wykapalam kilka dni temu, ale co teraz  👀 nie ma to jak siwy kon...
emptyline spróbuj chusteczkami dla niemowląt, na mojej siwej działa i w miarę zmywa. Tylko niestetety w systemie jedna husteczka na jedną większą plamę 🤔
Ja już też zakończyłam sezon kąpielowy, smutno na sercu 😉 Na szczęście mój koń jest kary.
Ale na karym bardziej widać kurz.  😁
i do tego kurzu służą właśnie małe ręczniczki (takie max 50x50) - idealne na tę porę - zwilżamy (ja ciepłą wodą z domieszką szamponu) i taką wilgotną przecieramy konia po wstępnym czyszczeniu - zazwyczaj muszę ze 2-3 razy płukać ręcznik w trakcie "odkurzania". Potem derka polarowa i jak wyschnie szczotką z delikatnego włosia ugładzam sierść - chusteczki dla niemowląt fajne ale do pyska - na całego konia to mi schodzi za dużo więc traktuję je jako ostateczność. A ręcznik sprawdza się wg mnie wyśmienicie.
ashtray, dlatego ja nabyłam za 4 zł takie cudo 😉Zwilżam i koń lśni.

te własnie włochate rękawiczki są poprostu super, nie uzywałam ich do kąpieli ale w momencie kiedy koń zmienia sierść jest poprostu niezastąpiona
Kurczę, faktycznie już koniec sezonu. U nas myjka niby w ciepłej stajni i solarka do suszenia, ale stać tam godzinę...
Wracam do szczotek i lecę po te rękawiczki.
Averis, a gdzie takie cosie mozna dostac? w supermercado czy raczej w rossmanach itp?
Kujka w zasadzie wszędzie, nawet na stacjach benzynowych, bo często używa się tego do mycia, czy tam polerowania samochodu 🙂
Ja zawsze używałam mokrych chusteczek dla niemowląt, ale od niedawna mam taką rękawicę jak wstawiła Averis. Jest świetna 😅
kujka, w sklepie wszystko za 4 zł 😀 (ja kupiłam w przejściu podziemnym pod Rondem Waszyngtona, o ile jeszcze tam jest).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się