Forum towarzyskie »

W górach jest wszystko, co kocham - wątek dla łazikantów

ja uzywam spray i nie narzekam 🙂 Wygodny w stosowaniu i szybki.

Carmen zobacz sobie moze w decathlonie, maja tansze plecaki niz w gorskich 🙂
Wygodny 20l plecak z Deca kosztuje 60zł. Jest mega trwały i nawet jak go wypakuję po brzegi, to nie czuję go na plecach 😉
nerechta-jakiego?
TOG24 - brytyjska firma
smarcik, nie kupuj w sprayu - najlepiej w paście.

Mam wrażenie, że pasta nie nadaje się do takich butów, stąd pytanie  😉 Nadaje się?
Chodzi mi właśnie o taki mały na kilkugodzinne wyprawy.
Faktycznie muszę odwiedzić Deca 😉 Dzięki!
smarcik, tak naprawdę - kto co woli. W spray'u połowa leci w powietrze 😀

Tydzień temu byliśmy na Śnieżce. Pogoda wręcz IDEALNA. A jak schodziliśmy to od Strzechy Akademickiej same chmury. Także udało się  😀
Turystów zero. Ale szliśmy przez Pielgrzymy i Słonecznik więc pewnie dlatego. Dopiero od Domu Śląskiego kilku ludków. Co mnie zaskoczyło: wchodziliśmy na Śnieżkę czarnym szlakiem, bo zimą Droga Jubileuszowa jest zamknięta, a nawet jeżeli jeszcze nie jest to po prostu nie nadaje się do przejścia. A tu zaskoczenie. Czarny był kompletnie wyślizgany, natomiast DJ idealna do przejścia. Tym szlakiem postanowiliśmy schodzić. Nie było jeszcze śniegu na równo z murkiem, wyślizgane też nie, bo większość ludzi pewnie nawet nie sprawdza, czy da się tym szlakiem iść.
A kolejny wypad w góry pewnie dopiero na wiosnę.
Później wrzucę jakieś foty 😀
Orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacja ze śniegiem w Tatrach, rejon Zakopanego ?
equi.dream, a chodzi Ci o łazikowanie czy narty?

Jeśli chodzi o górołażenie to na pewno raki & czekan. Ale teraz jest (był?) halny, więc jest dość niebezpiecznie w partiach porośniętych drzewami.
Sprzed 8 minut 😉 http://kamery.topr.pl/kamery.html
w samym mieście śniegu nie ma, w dolinach tez nie, ale wiele z nich jest zamkniętych z powodu powalonych drzew. W górach śnieg jest, szlaki oblodzone.
A siedzi ktoś teraz w Pieninach? Jak pogoda?
Górołażenie, ale rekreacyjno-spacerowe. Wysokie partie odpadają. Zastanawiam się czy będzie gdzie chodzić przez 3 dni, czy odpuścić i poczekać do wiosny.
odpuścić i poczekać do lata-prawdopodobnie wiosna będzie taka jak rok temu, czyli półtora metra śniegu w kwietniu
Ale dlaczego odpuścić? Zima w górach jest cudowna, a przecież nawet bez doświadczenia i sprzętu można bezpiecznie poruszać się po dolinach.

Wybraliśmy się wczoraj w pobliskie górki, troszkę na chybił-trafił - rozłożyłam mapę i palnęłam palcem 😉 Okazało się, że trafliśmy na najciekawszy szczyt w okolicy, niby tylko nieco ponad 1600 m, ale klimat końcowego podejścia był całkiem alpejski 🙂

owszem, tyle, że połowa dolin jest zamknięta
Tzn doliny tatrzańskie są zamknięte z powodu powalonych drzew czy po prostu na zimę?
Po naszej stronie zamkniętych jest na zimę tylko kilka szlaków, więc myślę, że to ze względu na halny i szkody.
Tak, ze względu na powalone drzewa 😉 i ryzyko, że jeszcze coś może spaść.

Prawda jest taka, że przy takim wietrze w lesie jest najniebezpieczniej bo drzewo leci za drzewem.
Śnieg mi nie przeszkadza, bardziej chodzi właśnie o to, czy najciekawsze szlaki nie będą pozamykane. Do lata nie dam rady poczekać, bo w lipcu rodzę, a z wielkim brzuchem ani frajda ani bezpiecznie 🙂
W takich celach zawsze i wszędzie polecam stronę Tatrzańskiego Parku Narodowego:
http://tpn.pl/zwiedzaj 🙂
equi.dream-w takim razie koniecznie zaoptarz się w raki/nakładki antypoślizgowe i kije
No tak, ale jak raki to i czekan...

Bardziej zastanowiłabym się nad rakietami - jeśli śnieg będzie kopny i niezlodowaciały, a obstawiam, że w dolinach tak prędzej będzie, to lepiej się spiszą niż raki.

Choć w sumie ja po dolinach zimą w Tatrach to czasem nic nie miałam prócz porządnych butów i dawało zawsze radę 😉
W Pieninach miejscami gdzie zalega śnieg, bo mało tam słońce świeci ślisko. Ale ogólnie warunki świetne, polecam! Sylwester mi się udał 😉
Zimą dwa kije to podstawa, z czekana na wychodzonych szlakach chyba tak często się nie korzysta, ale raki lepiej mieć.

Rakiety świetnie sprawdzają się w dolinach i na łagodniejszych, zaśnieżonych ścieżkach. Zeszłej zimy bez rakiet daleko bym nie zawędrowała, śniegu było miejscami po kilka metrów. W przypadku, kiedy zapadamy się powyżej kolan, w rakach chodzi się piekielnie trudno, potrzebne są rakiety. Problem pojawia się wówczas, gdy teren jest mocno skalisty, nierówny, lub gdy nachylenie terenu wygina rakiety na boki. Łatwo w nich skręcić kostkę, noga może też wpaść jakąś dziurę i się zaklinować, a rakiety się przecież nie wypinają.

Już nie mogę się doczekać śniegu. Puchu. Porządnej zimy. Póki co, jakoś jesiennie bardziej niż zimowo...
W zeszłym roku szłam po grząskim śniegu w rakach - masakra, jak się noga zapadała i raki wbijały w miękką ziemię (?) gdzieś pod spodem, to 10 minut zajmowało ruszenie tej nogi  😀
Teraz planuję wycieczkę w Tatry ale chyba w marcu, bo spodnie górskie są trochę za ciasne i z 5 kg muszę do nich zrzucić 😉 jest kolejna motywacja 😉
Jakiś godny polecenia nocleg w Szczyrku?  😀  :kwiatek:
szepcik, zawsze można to 5 kg zrzucać w górach i połączyć przyjemne z pożytecznym  😀

My w ramach noworocznych planów zaczeliśmy się zastanawiać nad Mont Blanc. Pewnie troszkę za ambitnie, ale do czegoś w końcu trzeba dążyć  😉
Lotnaa, ambitne plany  😉 w każdym razie powodzenia.
My w tym roku chcemy zrobić całe Sudety i część Beskidów

ps. miały być zdjęcia z ostatniej Śnieżki. Wybaczcie, nie będę usuwać co niektórych  🤣
http://sdrv.ms/IKTTel

My niestety odpuszczamy do wiosny. Nie przez śnieg, ale przez moje dolegliwości ciążowe :/ Ciężko przez to coś zaplanować. Na weekend i tak pojedziemy najwyżej się powietrzyć i pooddychać, ale ze spacerowaniem może być ciężko. Za to druga połówka co raz bardziej przekonuje się do gór, więc są szanse, że po zaraz 4 latach razem odkryliśmy pierwsze wspólne zainteresowanie  😁
Lotnaa zazdroszczę nawet samych planów i trzymam kciuki, żeby się udało. Zawsze mi się marzyło  💘 Jak się wybierzesz nie zapomnij dostarczyć zdjęć!
ahawa Może Karolinka ? Ceny na pierwszy rzut oka nie są najmilsze, ale da się dużo wynegocjować.
equi.dream, w Szczyrku będziemy tylko na dwa noclegi, więc raczej i tak nic nie uda się wynegocjować  😉 ale dzięki  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się