Forum towarzyskie »

W górach jest wszystko, co kocham - wątek dla łazikantów

Smarcik, a gdzie Cię niesie? Ja też mikołajki spędzę w górach. Odliczam dni 💘

szepcik, że tak... przy krzyżu? 😜
taaaak, przy krzyżu  😜  😁  💃
Słuchajcie, mamy gdzieś wątek konkretnie o wspinaniu się?
nie
kenna, pisz tu, to temat pokrewny 🙂

edit: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,92725.0.html
kenna, pisz tu, to temat pokrewny 🙂

edit 1: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,92725.0.html

edit 2: Dla zagorzałego fun club'u Czapkinsa i spółki http://vimeo.com/78951820  🏇
Lotnaa, dzięki 🙂
Smarcik, a gdzie Cię niesie? Ja też mikołajki spędzę w górach. Odliczam dni 💘

Beskid Niski, konkretnie Dukla  😉 Robimy studencki wyjazd na uczelni  😀
ja święta spędzę w tatrach, już siedzę z mapą i przewodnikiem obmyślając trasy 👀
Smarcik, czad 🙂 Kocham Beskid, każdy 😜 Z jakiej jesteś uczelni? To jakieś koło, czy po prostu ludzie z roku?
Ja czasem (choć ja nie studentka już) jeżdżę z SKG, które działa przy UW 🙂

Rul i jakie masz plany? Jedziesz sama, z rodziną, ze znajomymi?
Planujesz gdzieś wysoko wychodzić czy po dolinach będziesz śmigać? Mega zazdroszczę :kwiatek:
Ja już nie mogę się doczekać aż dopnę raki i wezmę czekan 😜 Byle do lutego!
Dziewczyny, potrzebuję rady :kwiatek:
W zeszłym roku mój TŻ wyciągnął mnie w zimie nad Morskie Oko. Nigdy tam nie byłam, a że raczej nie przepadam za "ciężkimi" wyprawami pod górkę, to naklęłam się po drodze za wszystkie czasy, a na końcu zastałam po ciemku, taflę zamarzniętego jeziora, więc zachwycona nie byłam 😁
Bardzo lubię klimat gór i miasteczek u ich podnóży oraz świeże powietrze. Mój TŻ bardzo "ciśnie" na wyjazd w góry, bo ma dość smogu i tłoku w Krakowie, ale potrafi zaproponować tylko Morskie Oko.
I moje pytanie do Was - czy znajdzie się gdzieś "górska" trasa, żeby za daleko (max 8km) i za bardzo pod górkę nie było, ponieważ chcielibyśmy zabrać ze sobą znajomych, którzy na co dzień nie są zbyt sprawni fizycznie 😁
Tak do 200km od Krakowa. Znajdzie się coś czy nierealne? 🤣
Strucelka Rusinowa Polana - przepiękne miejsce i podejście łatwe. Moja matula nie chodząca po górach była zachwycona  😀 Ruszaliśmy z miejscowości Małe Ciche
Jeśli trasa do MOKA jest dla Was ciężka... to może odpuść sobie góry :kwiatek: Nie znam nic prostszego niż ceprostrada 🤣 Tam w "najtrudniejszych" miejscach nachylenie nie przekracza 6 stopni. Nie widzę powodu, dla którego trzeba robić coś co nie sprawia przyjemności 😉 Nie może TŻ wyjść sam w góry? I po co ciągnąć znajomych, którzy też będą kląć całą drogę 😀 Bez urazy oczywiście, ja np. nie przepadam za morzem jakoś szczególnie. Więc nie jeżdżę. I rozumiem, że za górami też można nie szaleć :kwiatek:

Chyba, że wjedziecie sobie np. kolejką na jakąś górkę? Można np. wjechać na Gubałówkę, przejść się kawałek od kolejki i pooglądać widoczki. Albo na Kasprowy?
Albo gdzieś w Pieniny? Nie trzeba od razu wychodzić na szczyty, ale można potuptać sobie wąwozami, dolinami. Bardzo urokliwie jest 🙂
Beskidu Śląskiego/Żywieckiego nie polecam - trasy krótkie, ale potrafią dać w kość, bardziej niż te tatrzańskie 😀
A Dolina Białego?

Znalazłam taki spis szlaków: http://natatry.pl/szlaki
Pod którym szlakiem znajdę parking, żeby zostawić auto i przejść się te 3-4km?

amnestria lubię obcować z przyrodą, ale niekoniecznie gdy pot leje mi się z czoła pod wełnianą czapką 😁
Byłam z uczelni w Gorcach, to nie było tak źle, bo widoki piękne, tylko plecak turystyczny zdecydowanie za ciężki 😁
Zobaczymy co z tego wyjdzie, ja nie mam parcia, aczkolwiek z chęcią bym się "przewietrzyła", a Zakopane dla mnie już zbyt oklepane 🙄 No i chciałam pokazać TŻ, że na Morskim Oku świat się nie kończy 😉
amnestria, droga do MOKa może być ciężka z powodu nadmiaru krajobrazów dookoła  😁
A tak poważnie - chyba najgorsza trasa w całych Tatrach. Dwie godziny asfaltem i widoków tyle, że ho ho... 😵
Ale co racja, to racja. Jeżeli ta trasa była stosunkowo ciężka to może trzeba wybrać inne miejsce. Albo - jechać w góry, ale nie koniecznie chodzić po górach? Wybierzcie się w jakąś podtatrzańską wioskę i po prostu podziwiajcie widoki 🙂
Swoją drogą, tak trochę odchodząc od tematu, polecam wszystkim babeczkom kupowanie plecaków "damek". Zawsze miałam unisex (już nie mówiąc o tym, że innych nie produkowano) a teraz 45l mam damski... Serio, to nie marketingowy bullshit. Plecaki inaczej rozkładają ciężar, dzięki czemu są naprawdę fantastycznie dostosowane do kobiecej budowy. Jestem zachwycona! Na tyle mi było wygodnie, że spokojnie z pełnym plecakiem mogłam biec 💘

ahawa, nienawidzę tej trasy. A co gorsza żeby wyjść wyżej, w fajne miejsca, najczęściej trzeba tamtędy przejść.
Zimą może być faktycznie ciężej (ale i ładniej 😉 ) ale latem... te dzikie tłumy, te laski w obcasach - masakra. Zawsze jestem zażenowana.
A szkoda, bo widokowo - jest na co popatrzeć
Chyba znalazłam coś dla siebie 😁 - http://natatry.pl/tatry-zachodnie/doliny-zakopianskie/przez-doline-za-bramka

A tak serio - może Zawoja? Widoki górskie chyba są, a jakaś karczma? Żeby coś zjeść i połazić? Albo Biały Dunajec?
Tak na jeden dzień, żeby się przejechać, coś połazić, zjeść i wrócić do domu.
amnestria, masz gdzieś link do takiego plecaka? Najlepiej tak do 300 zeta  😉

Strucelka, w Zawoi mam znajomą, mogę zapytać o fajne miejsca 🙂

Ahawa, damki są niestety dość drogie. Materiał, ripstop, wszędzie jest to samo. A potrafią mieć 2-krotną przebitkę. 🤔

Ja za swój zapłaciłam 700 zł. Ale jest naprawdę genialny. I wytrzymały, bo przeciurałam go już ostro (w tym zsuwając się po Kościelcu w kominie) a nie ma ryski.
Myślę, ze można znaleźć tańsze damki tylko trzeba poszukać. Firma Penguin jest dość tania. Plecaki niezbyt piękne, ale jakościowo nie odstają od tych drogich (i to potwierdzają siedzący w temacie). Przy czym nie wiem, że czy jest model damski. Trzeba by sprawdzić 🙂
ja mam ten http://www.sailandrock.pl/?str=produkt&id=1577 i jestem bardzo bardzo zadowolona. Kupilam go na przecenie za niecale 200 zl. Fakt ze nadaje sie na raczej krotsze wyprawy ze wzgledu na pojemnosc (35l, chociaz jak sie sprytnie spakowac to masa rzeczy wejdzie 🙂 ), ale jest mega wygodny i nie przeszkadza.
Ja mam taki, Deuter Guide 40+ SL, i nie zamieniabym go na żaden inny. W niejedno ciekawe miejsce już ze mną zawędrowało, nosił moje kijki, czekan, rakiety, jeszcze tylko narty musimy wypróbować. Faktycznie, system nośny dla przeznaczony dla kobiet jest genialny. Tani nie był, ale to inwestycja na lata, więc warto.

deuter to deuter, warty swojej ceny 🙂
Smarcik, czad 🙂 Kocham Beskid, każdy 😜 Z jakiej jesteś uczelni? To jakieś koło, czy po prostu ludzie z roku?
Ja czasem (choć ja nie studentka już) jeżdżę z SKG, które działa przy UW 🙂

Z Akademii Obrony Narodowej  😉 Wyjazd organizuje Podróżniczy Klub Studencki ale zapraszają każdego więc się załapałam  😀
Mnie duży plecak nie jest potrzebny. Nigdy nie jeżdżę sama, a od targania mam chłopa  😁
Zastanawiam się nad tym: http://www.wgl.pl/plecak-wisport-ibris-xs.html
Ktoś miał?  👀
Strucelka-też nie lubię asfaltu do MO, trasa w dodatku tak nudna, że ostatnio przeszłam ją w 50min. Jeśli chodzi o tatry to stawiaj na doliny: Lejowa, Małej Łąki, Roztki, Chochłowska (tasiemcowato długa) od niej można przejść do Starorobociańskiej lub Iwaniackiej... Nie wiem, czy nie zanudzi was powrót tą samą drogą 😉 . Z trasy do MO można odbić do Wodogrzmotów Mickiewicza, warto zobaczyć 🙂 . Lub lżejsza opcja: droga pod reglami np. spod skoczni do Gronika lub dalej.
Całkiem płasko nie jest, ale i tak polecam.

Co do plecaków to aktualnie mam jakiś z decathlonu średniej wielkości z uwaga uwaga, tekturką na plecach, która jest tak giętka, że plecak nie potrafi sam ustać 👍
Dla mnie np. trasa asfaltem do MO i spowrotem była dużo bardziej męcząca niż trasa z Doliny Małej Łąki czarnym potem czerwonym na Giewont i wszystkie Czerwone Wierchy na raz.

A co do plecaka na krótsze wyprawy szczerze polecam plecak Fizan http://www.sklep-presto.pl/product-pol-29841-Kije-trekkingowe-Compact-plecak-Fizan.html Niby jest opisany 15 l, ale mieścił mi "wyprawkę" dla dwóch osób na całodniowy wypad w góry i jeszcze miałam miejsce.

Tyle że sklep presto szczerze odradzam! Na stronie maja dostepny sprzęt którego nie mają na stanie, którego producent nie ma na stanie. Czekałam miesiąc na ten zestaw podlinkowany(2 lata temu kupowałam). Po miesiącu zażądałam zwrotu pieniędzy to mnie zwodzili kolejny miesiąc, dopiero jak zagroziłam zgłoszeniem na policję to oddali mi pieniądze łaskawie.
Może tu uda mi się uzyskać odpowiedź 🙂 Dziewczyny, szukam mniejszego plecaka w góry. Jest coś wartego uwagi w cenie do 150 zł?
Mniejszego tzn jakiej wielkości? I do jakich celów- na zwykłą, kilku godzinną wycieczkę, żeby spakować wodę itp?  Czy jakieś większe wymagania?

Kupiłam [url=http://8a.pl/buty-trekkingowe-wysokie/buty-salewa-rapace-gtx-lady#578753]te Salewy[/url] i nie mam pojęcia czym je impregnować. Impregnat w sprayu się nada?
smarcik- crazy oil powinien się nadać
smarcik, nie kupuj w sprayu - najlepiej w paście.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się