Forum towarzyskie »

Ku przestrodze

Jako,że w koniarskim dziale nie ma miejsca na dyskusję (być moze nie ma jedynie w wątku "oddam,przyjmę konia"😉,o tyle zapraszam tutaj.Wszak temat koni,ale co Wy na to?mnie prywatna wymiana zdań zdruzgotała z tym panem  🤔 (nasz wybitny horseman znany z wielu wątków.
Jeśli w dział koniarski przerzucić,to poproszę Modów,ale tak czy siak to forum zwierzęce.

Wszyscy chyba znamy tego gościa.Co Wy na to? list do mnie  🙁 (kurna jasna zacytowałam priva  🍴 )

Oj Kiniu Kiniu,nie martw  sie  o  koniki,konie  to sa konie  nie  pudelki czy inne maskotki!!
Wiedze zgłebiam o  koniach,nie  powiem,ale  korzystam  z innych  podręczników  anizeli większośc forumowiczów.Nie  chce dezawuowac  Twoich  kawalifkacji,nie  wiem  jakia wiedzę posiadasz o tych  zwierzakach,ale  jak wielu jestes w błędzie i nie  wazne  czy  Twoimi  autorytetami  są  jakowys mahistrowie  czy dohtorowie.
Zrezta literatura jak  jest u  nas  dostepna i  szlifowana to jakies  badziewiaste wydania  zagraniczne,nic naszego nie  ukazało  sie od  1955 roku.
Ja mam  literature wojskową  Kiniu,tak tak,mój  sp dziadzio  był rotmistrzem.
Napewno nie  bede traktował koni w  ten  sposób  jak  to na  tym  forum,zreszta większośc  to małolactwo,traktuje  konie  jak  laki  barbie,liczy sie  głownie  wygląd konia,nie  maja  pojecia o  psychice.
A  kon jak  kazde udomowione  zierze  potrzebuje twardej  reki,zadne tam turli turli,zadne mizianie  i inne  całowanka🙂
Z Toba  jestpdobnie,sadząc  nawet po tym  jak  traktujesz  królika😉Ja nepewno cukierków koniom upował nie  bedę,a  jak  zajdzie  potrzeba to  i  wpie....ol konik dostanie😀a  tak,nie  własciwe  zachowanie,tylo zeby było właściwe zachowanie,każdemu nalezy  sie  wpi...ol!
Pozdrawiam z zimowego Podlasia,pieknego o  tej porze,cudownego wręcz🙂Uwelbiam  takie zimy i  cieze  sie  z powrotu  normalności,narazie  tylko  w aurze,moze  przewietrzy  taka aura coniektórym  muski🙂
Janek
Ok, ale o czym tu dyskutować, bo nie bardzo rozumiem?
,
no właśnie o co chodzi. Ja tez w sumie nie widzę żadnych makabrycznych stwierdzeń w cytowanym liście i w sumie się z nim zgadzam. Koń to nie laleczka Barbi albo piesek pokojowy.
A czy cytowanie PW nie jest zabronione przez regulamin? I o czym tu gadać? Ja tam się zgadzam w większości z tą wiadomością i nie wiem ku jakiej przestrodze piszesz?
Wiadomosc na PW, jesli nam w niej nie groza, powinna pozostac tylko i wylacznie pomiedzy adresatem i nadawca.. IMO
a ja dalej nie kumam, kto jest nadawcą 🙂 ale w sumie to zgadzam się z treścią w szeroko pojętym ogóle 🙂

edit, o widzę nick nadawcy już 🙂
Tytuł "ku przestrodze" podjął się z wątku koniarskiego "przyjmę konia...." no ja bym nie chciała by w jego ręce trafił koń emeryt ze swoimi nawykami (tu do rozpatrzenia co dla kogo znaczy).
Być może nietrafny tytuł,być moze totalnie pomyliłam się w kwestii traktowania koni.
Niejaki horseman torpeduje moje(nie tylko moje) metody pracy z końmi na zasadzie porozumienia. Od 15 lat robię skutecznie swoje,czyli gadam,głaskam,czasem pogrożę palcem i znowu gadam gadam....
Wariata w terenie dało się poskromić w pewnym momencie piosenką "domowe przedszkole".. nie batem.Tego który bał się i agresją reagował na wejście do boksu... dało się przekupić jabłkiem i szeptem.
Może jestem nienormalna wg Was. Ale konie z którymi pracowałam(trudne konie) podjęły "dialog" po dobroci. I tego nie dam sobie przemówić inaczej.
Nie przeczę,wiele razy buczałam z niemocy... ale w końcu był efekt.
A horsemana zapraszam na szkolenie pod okiem Nevzworowa. Nie pozyskiwanie koni za free(bo stać na zakup nie bardzo jest). Tyle w temacie,bo zaraz padną słowa,ze Nevzworow to kontrowersyjny facet.
Proszę nie dodawajcie już nic,nie chcę kłótni,wszak i tak to w towarzyskim walnęłam nie koniarskim.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się