Te "firanki z folii" przypominają bardziej gumę, dość ciężka.
Jedna z podkrakowskich stajni ma takie rozwiązanie 😉
Moim zdaniem ma to sens w połączeniu z padoczkami indywidualnymi (o których już była mowa)
W stajni temperatura pozostaje taka jak przy zamknietej stajni a konie maja wybór gdzie chcą być, w środku czy na zewnątrz.
Ale w wejściach bym tego nie zastosowała, mimo wszystko jakaś wentylacja jest wskazana. Wiadomo można stajnie przewietrzyć celowo, ale jednak chyba lepiej jak przy każdym wejściu/wyjściu ze stajni cześć powietrza jest wymieniana.
Co do przechodzenia nie jest tak źle jak się wydaje. Konie dość szybko się uczą przechodzić i nie sprawia im to problemu. Zawsze można na początku zawiesić pasy w taki sposób żeby pozostawić mała przerwę i uczyć przechodzenia stopniowo. Jak wiadomo wszystko zależy od rozsądku w zastosowaniu. Jak ktoś nie wymaga od konia żeby od razu przeszedł przez to normalnie tylko da mu czas to problemu nie ma.
Taranowania się żaden nie nauczył od tego. Aż mnie zadziwiłaś pomysłem 😉 To tak jakby twierdzić że ściany boksu są złe bo jak sie koń o nie oprze to go nie odepchną i może sie nauczyć opierać o człowieka 🤣
Co do czystości... faktycznie dół w boksach się brudzi, podobnie jak ściany. Ale spokojnie można to myc więc kwestia chęci tu już raczej. Ściany też się brudzą a zdecydowanie trudniej je domyć.
Poniżej kilka zdjęć:
1. 2. Letnia noc. Moja kobyłka śpi na padoczku.
3. Bardzo mało widać, ale można naocznie sprawdzić czy koń mając wybór wybierze stajnie czy padok 😉
4. 5. 6. Problemów z przechodzeniem raczej nie ma 😉 Można się porozglądać na wszystkie strony...
7. ...powypatrywać skąd nadejdzie śniadanie...
8. ...lub poskubać się z sasiadem zanim leniwi ludzie wstaną 😉
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Wysmarowałam długaśny post 🤣 ale tyle wątpliwości mieliście... 🤣
edit... zapomniałam dodać że nawet wybitni obgryzacze nie wpadli na to żeby tej foli próbować, co jest dość tajemnicze w sumie 🤔
w każdym razie obgryzanie nie wystepuje 😉
Chciałabym dodać, że nie prowadzę sprzedaży ani zarobkowej reklamy tej wiszacej gumy, co wiecej uważam że bez tych padoczków jest ona niepotrzebna. Ale nie z powodów wymienionych przez was wątpliwosci tylko po prostu... po co? 🤣