Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Projekty z przeznaczeniam na adaptację poddasza:
Też kiedyś mysleliśmy aby na poddaszu zrobić mieszkano... jednak do chwili obecnej jest tam tylko pasza i siano, bo tak naprawdę nie ma gdzie trzymac zapasów jak się zrezygnuje z poddasza.
oto fotki stajni:

[quote author=Lanka_Cathar link=topic=841.msg146858#msg146858 date=1231962642]
Dla mnie ta kamienna stajnia jest tragiczna.
Sprawia wrażenie zimnej, mało przytulnej, ciemnej, trudnej do utrzymania w czystości. Jak loch rodem ze średniowiecza. Brrrr..

Latem jest w niej chłodno, zimą cieplej niż na dworze. Jeśli chodzi o utrzymanie w czystości, to tu już wiele zależy od użytkowników. Mój szef ma bzika na punkcie czystości stajni i nawet jeśli my nie widzimy jakiegoś źdźbła słomy niezamiecionego, to on na pewno weźmie miotłę i domiecie na połysk. 🙂
[/quote]

Chodziło mi o czystość ścian i o odczucia nie tyle termiczne tego "chłodu" co wizualne 😉
Mi tak samo chodzilo o odczucia wizualne jak Lagunie.
Choć  oczywiście rozumiem, ze niektórym się podoba. A fajnie, ze stylistyka jest ciekawa, odwzna, oryginalna.
Owczarnia natomiast już mi się dziwnie kojarzy (to pewnie przez Amsterdam  😉 )

Bronta Ale fajowo. A jak w srodku?
Dzięki Dorotheah
W środku jest tak:

Przez aparat takie ciemne sa te fotki, ogólnie w środku bardzo jasno. Okno 1m2 w każdym boksie.

I jeszcze druga stajnia przerobiona ze starej stodoły:

i w środku ( wąski korytarz, bo niestety była to stajnia adoptowana ze starej stodoły )
bronta piękna stajnia- zazdroszczę takich warunków 😉 podoba mi sie z zewnątrz połączenie drewna i cegły-nadaje przyjemny klimat😀
część mieszkalna obok stajni 220m2, z przejściem bezpośrednio do stajni:
6 pokoi
4 łazienki
2 salony
2 kuchnie

U Bronty na zywo jeszcze piekniej  🙂

Co do mieszkania NAD stajnia jestem na NIE ze wzgledu na konie. Niechze one maja troche spokoju od ludzi chociaz w nocy.
W koncu mieszkajac nad stajnia, nie bedziemy w stanie odpowiednio go wyciszyc, imprezy ze znajomymi przez cala noc teraz raczej koniom wytchnienia nie dadza.
mieszkanko nad stajnią? czemu nie...
ale tylko takie "okazyjne"...

żeby przenocować w weekendy, nie dojeżdzać codziennie w wakacje,
czuwając przy chorym koniu jest gdzie odpocząć, zrobić sobie herbatke, zdrzemnąć się... ipt.
ale nie na stałe...

Bronta pięknie i czyściutko u Ciebie

pozdrawiam  🙂
O nieee Ciocia Lostak... Ale nam fotek pozalowalas...
nie bede Ci craziku, strony internetowej kopiowac 🏇
Bronta- super, że zachowaliście na szczycie tej starej stodoły widok starego muru. Nadało to klimat tej budowli i zobrazowało jej historię. Ma duszę. Mnie się bardzo podoba 😀
nie bede Ci craziku, strony internetowej kopiowac 🏇

Oj Lostaczku.. Ty mi dawkujesz po prostu, zebym spac jeszcze mogla w nocy 🙂
Juz sobie znalazlam Twoja stronke i ide wzdychac. Bo nie moglam jej jakos wygoglac ost..
Dorotheah, Laguna, ze ściananmi rzeczywiście jest problem, o brud zbiera się w zakamarkach między kamieniami. Coś za coś.

Bronta, bardzo przytulna stajnia. Taka... domowa, ciepła. 🙂
bronta normalnie stajnia o jakiej marzę i jaką mam w odległyyyyyyych planach 😉
bronta   jejku ta stajnia jest fantastyczna piekna, domowa przytulna

Bronta prześliczna stajnia, ma taki swojski, ciepły klimat 🙂
bronta, śliczna 🙂
jeśli mogę wiedzieć ile masz boksów i jakie mają wymiary ??
Bronta, Śląsk? Gdzie dokładnie takie milutkie widoki?
Bronta- przyłączę się do pochwał. Bardzo estetyczna stajnia, sprawiająca wrażenie kameralnej, cichej, spokojnej, przytulnej. Takiej w której panuje miła atmosfera 🙂
bronta,
Jak Ci zazdroszczę , pozytywnie oczywiście  🙂
Przytulnie, domowo, czyściutko i najważniejsze jasno. Ta ściana z cegłami fajowa, wesoła.
A z czego jest ta podłoga na korytarzu i jak się ona użytkuje?
Zastanawia mnie pewna "okienna" sprawa.
Ostatnio popularne jest przy typowych stajniach tzn. korytarzowych, montowanie otwieralnych okien na zewnętrznych ścianach. Po to by koń mógł sobie wyglądać. Ktoś tutaj pisał też chyba o dwudzielnych drzwiach i małych lub większych wybiegach przyklejonych do stajni.
Czy takie rozwiązania nie powodują przeciągów?
Bronta ta stajnia, która jest przerobiona ze stodoły jest piękna 😍 Macie teraz jakieś wolne boksy?
i małych lub większych wybiegach przyklejonych do stajni.

oczywiscie, ze tak.
w stajni w ktorej ja obserwowalam takie rozwiazanie, zimą w najbardziej mrozne dni drzwi na mini wybiegi byly zamykane i konie siedzialy w boksach a w stajni robilo sie odrobine cieplej. ale i tak konie byly ofutrzone jakby byly w chowie bezstajennym 😉
latem bylo tak upalnie, ze jesli powstawaly przeciagi to konie raczej je lubily i nadstawialy sie do "cugu" 😉

co sklania mnie do konkluzji, ze warto sie zastanowic w jakim klimacie stawia sie stajnie 😉
bo tam gdzie wtedy bylam najgorszym z mozliwych pomyslow wydawala mi sie "nasza" murowana stajnia 😉

mnie tez to zastanawiał bo zimą trzeba by zamknąć
w sumie na pensjonat takie rozwiązanie jest "trudne" bo jeden własciciel moze chciec mieć konia otwartego a drugi będzie histeryzowal ze wieje, ze zimno
Piękne są te stajnie, ale i tak jestem przekonana do stajni angielskich, kameralnych na max 5 koni.
zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości 🏇

O jejku... bardzo dziękuję za tyle pochwał  😡 strasznie mi miło

Faktycznie moje marzenia się spełniły. Zawsze marzyłam o niewielkiej kameralnej stajni, w której będzie panowała miła atmoswera i koniki będą zadowolone. Zaczynałam od jednej stajni ( tej z pierwszych fotek ) W tej stajni jest 6 boksów o wymiarach 10m2 ( 3x3,4m). Po dwóch latach udało się odkupic od sąsiada jeszcze kawałek pola wraz ze starą stodołą, którą przerobilismy na stajnię. W tej przerobionej stajni również jest 6 boksów o wymiarach 12m3. Boksy błyskawicznie się zapełniły i po roku dostawiliśmy jeszcze jedną stajenkę - angielską z czterema boksami ( dla 3 dużych koni i kuca ). I tak z malutkiej stajni zrobiło się 15 dużych koni i 2 kuce... To max aby zachować choć odrobinę kameralności  😉 Faktem jest, że atmosfera zależy od ludzi. Ja mam to szczęści, że trafiłam na samych fajnych ludzi ( co nie znaczy, że nie ma problemów ). Staram się aby wszyscy byli zadowoleni co też nie zawsze wychodzi 😉, ale ogólnie umiemy rozmawiać i rozwiązywać wspólnie powstające spory. Często imprezujemy, bawimy się razem, organizujemy urodziny, imieninu, urodziny konia... wszystko co zbliża i daje okazję by dobrze się bawić  jest ok.
Dużym plusem jest też brak rekreacji i fakt, że jest to takie nasze zamknięte środowisko stajenne.

Co do starych przerabianych budynków - to też mam do takowych słabość. I jak widzę jak ktoś wstawia fotki starych zabudowań, które chce zaadaptować to aż mi "ślinka cieknie" 😉 To są takie perełki w które naprawdę warto zainwestować aby później napawać się efektem  🙂

Odpowiadając na pytania - stajnia znajduje się na południu Polski koło Bielska-Białej

Nie mamy wolnych boksów a lista oczekującyh wciąż się wydłuża, co mnie cieszy bardzo bo to bardzo miłe.

jeszcze jedna odpowiedź... Korytarz w stajni jest wyłożony cienką kostką brukową osadzoną na kleju na betonowej wylewce. Njelpsza kostka do stajni to nie taka zupełnie gładka a lekko porowata od góry - nie jest śliska i dosyć łatwo utrzymać korytarz w czystości.

warek zgadzam się, stajnie angielskie mają swój niepowtarzalny urok i klimat. Bardzo ładnie tam u Ciebie.

Lostak, już nie raz chwaliłam Twoją stajnię ale muszę to zrobić ponownie. Naprawdę bardzo profesjonalnie przygotowany ośrodek, hala marzenie. Gratuluję !

za nieedytowanie postów
bronta zaraz dostaniesz ostrzeżenie za nieedytowanie postów.  🤬

tak też się stało. następnym razem proszę zgłosić takie sprawy do moderatorek / a.

wawreku a masz tam jakąś siodlarnie/ social?

siodlarnia i paszarnia to te pierwsze drzwi na ostatniej focie. Na strychu sianko i słoma

a socjal w domu, jakieś 40 m dalej 😉
ludzie, ja wiem, że się czepiam, ale adoptować to można dzieci. budynki się adaptuje 😉  🏇

🙇 mnie już się nawet nie chce tego poprawiać, ale dzięki za zwrócenie uwagi 🙂 / a.
Co do starych przerabianych budynków - to też mam do takowych słabość. I jak widzę jak ktoś wstawia fotki starych zabudowań, które chce zaadoptować to aż mi "ślinka cieknie" 😉 To są takie perełki w które naprawdę warto zainwestować aby później napawać się efektem  🙂

To może zaadaptujesz moją starą stajnię? 😁

Zastanawia mnie pewna "okienna" sprawa.
Ostatnio popularne jest przy typowych stajniach tzn. korytarzowych, montowanie otwieralnych okien na zewnętrznych ścianach. Po to by koń mógł sobie wyglądać. Ktoś tutaj pisał też chyba o dwudzielnych drzwiach i małych lub większych wybiegach przyklejonych do stajni.

Jeśli stajnia jest prawidłowo wykonana i drzwi po zamknięciu szczelne- to NIE, nie ma przeciągów.

W stajni w której pracuję i w której stoi Tango i Cyron połowa boksów ma wejście i z korytarza i z padoków.
Drzwi dwudzielne- dołem deski, górą bezpieczne szkło z kratą.
I jeszcze nie widziałam nigdy tak ciepłej stajni jak ta (w granicach zdrowego rozsądku oczywiście). Żadnych przeciągów, zamarzania i tego typu "kwiatków".

[quote author=Ascaia link=topic=841.msg147782#msg147782 date=1232060263]

mnie tez to zastanawiał bo zimą trzeba by zamknąć
w sumie na pensjonat takie rozwiązanie jest "trudne" bo jeden własciciel moze chciec mieć konia otwartego a drugi będzie histeryzowal ze wieje, ze zimno
[/quote]

Jeszcze ani razu nie było w stajni "spięć" w tym temacie. Jakoś jak jest ciepło to sama obsługa górę otwiera, a jak się robi chłodno to jeszcze nie widziałam, aby ktoś na siłę otwierał.

Poza tym jak stajnia ma ściśle określone zasady, że np jak jest ciepło to stajenni otwierają rano góry i zamykają na wieczór, a jak jest zimno to nie otwiera się ich, to tym bardziej nie ma samowolki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się