Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

To co Wy stacji gryzoniobójczych w postaci wprawnych łowczyń tudzież łowczych nie potraficie sobie zorganizować? Jakim problemem jest wkomponowanie do stajni ze dwóch kotów, które problem z myszami rozwiążą skutecznie? Moje biedne koty to muszą teraz na łąki za myszami chodzić, bo w stajni są rzadkimi gośćmi.
heh dwa koty mamy  🤣 i to łowne, nawet na krety polują ale w poprzedniej stajni koty z myszami sztamę trzymały  😁
wełna zdecydowanie lepsza ale musisz pilnować aby fuszerki nie zrobili bo folia przy wełnie musi być i to z obu stron
a jeśli chcesz dać tylko z jednej to ja bym dała od strony koni (czyli od wewnętrznej )
a to i dobrze wiedzieć , że lepiej jak folia od strony koni.
jako laik zapytam czy ta wełna ma z jednej strony folie czy trzeba dokupić jeszcze do tego folię?
wełna jest bez folii trzeba ja kupić ale nie taką zwykłą folię tylko taką specjalną - no i trzeba jeszcze wiedzieć którą stroną ja kłaść
dla mnie od strony koni folia jest konieczna bo deski się trochę pozsychają i będą szczeliny
a ten "pył" z wełny jest szkodliwy dla płuc
poprawcie mnie jeśli się mylę bo ja też laik jestem
.
Mam pytanie , kto ma pokryty budynek eurofalą  ❓ Chciałabym tym pokryć stajnię, ale na naszym terenie sie tego nie stosuje tylko blachę (której nie lubię). Czy warto kryc eurofalą  i czy jest trwała? Czy dobrze znosi śnieg i przymrozki? Jakies uwagi co do sposobu montażu?
Ładnie proszę o pomoc  :kwiatek:
.
To co Wy stacji gryzoniobójczych w postaci wprawnych łowczyń tudzież łowczych nie potraficie sobie zorganizować? Jakim problemem jest wkomponowanie do stajni ze dwóch kotów, które problem z myszami rozwiążą skutecznie?

u mnie koty rady nie dają, a myszy mając pod dostatkiem owsa przy koniach znalazły także czapraki, popręg i nie zawahaly sie spróbować ...

Mam pytanie , kto ma pokryty budynek eurofalą  ❓ Chciałabym tym pokryć stajnię, ale na naszym terenie sie tego nie stosuje tylko blachę (której nie lubię). Czy warto kryc eurofalą  i czy jest trwała? Czy dobrze znosi śnieg i przymrozki? Jakies uwagi co do sposobu montażu?
Ładnie proszę o pomoc  :kwiatek:

dla mnie eurofala jak w reklamie, same zalety narazie, ale mam ją na dachu od sierpnia dopiero
armara też ma, bo u niej podpatrzyłam
A propos kotów... to u mnie we wsi przeżyły wyłącznie najszybsze, a psy nie chcą łapać myszy
Tomek_J to co lepiej  nie ocieplać?
Nasze małopolaki bez ocieplenia mieszkają w adaptowanej stodole.

fabapi
na myszy i szczury polecam amstaffy 🙂
jack russele też sobie dają radę 🙂

Co do ocieplenia stajni to po tegorocznej zimie jestem za 🙂
Odłączenie poideł wykończyło niemal mój kręgosłup :/- dobrze, że w końcu nastąpił koniec
tej najcudniejszej pory roku...
Nie wiem, może mam wyjątkowe koty, że dają radę z myszami. Była jedna mysz w paszarni przez kilka tygodni, ale to był jeden jedyny taki przypadek, że tak długo była - chowała się cwana w oponach z naszych samochodów, których zresztą nie napoczęła.
Raz widziałam, jak lazła po ścianie, parę godzin później leżała sobie na ziemi z uszkodzonym z deka mózgiem.
Mój pies też łapie myszy nie gorzej od kotów.
zastanawiam się nad tym ociepleniem i w przypadku ścian z desek to chyba będzie  koniom za zimno?
Koniom nigdy nie jest za zimno. Trzeba tylko postarać się o to, żeby nie było przeciągów. No i żeby na głowy się nie lało.
Euforia_80 ja mam stajnie z drewna (na razie w budowie), ale w planie mam tak napisane od srodka
płyta OSB
folia paroprzepuszczalna
wełna mineralna 15cm
folia paroizolacyjna
deska świerkowa 3,2

Ja juz tam wole ocieplić, tak żeby mi woda w stajni nie zamarzała i koni nie trzeba było derkować. Jeden mój kon ma naprawdę grube zimowe futro i jemu nic nie grozi, ale drugi raczej ma skromne futerko na zimę a stoja w takich samych warunkach.
No ale ja mieszkam w górach , gdzie warunki ekstremalne 😉
montana dzięki, tez mi sie ta eurofala bardzo podoba. I chyba sie na nią zdecyduję 🙂
.
Tomku z jednej strony masz rację - koń nie człowiek, ma inne potrzeby i inaczej odczuwa zimno. Z drugiej strony - moje konie w nocy stoją w stajni i chciałabym, żeby także w zimie miały cały czas dostęp do wody, więc stajnia jest ocieplona na tyle, żeby poidła nie zamarzały.
chciałabym, żeby także w zimie miały cały czas dostęp do wody, więc stajnia jest ocieplona na tyle, żeby poidła nie zamarzały.

i to jest najmocniejszy argument,
.
Na to pytanie to ja mogę odpowiedzieć 🙂
W sumie jest to bez róznicy czy lato czy zima. Zimą konie jedzą więcej suchego a latem więcej zielonki.Mój koń wypija tak średnio 20 - 30 l wody dziennie. Czasami więcej jak się dobrze wypoci.
kurcze nie będziemy się licytować ale moje konie na pewno wypijają 40-60 l
u mnie w stajni jest to bardzo różnie, w jeden dzień wypiją wiadro (na cały dzień) w inny potrzebują dużo więcej.
Nie o to jednak mi chodzi. Końmi na co dzień ma się opiekować ciocia, od studni do stajni jest spory kawałek i nie chce obarczać jej dźwiganiem wiader w zimie (bo latem pompę można zamontować), chcę ja maksymalnie odciążyć, chciałabym w stajni kran z wężem aby mogła postawić przy każdym boksie wodę i nalać z węża.

edit:
przed

po
Kurczaki, aż korci, żeby to zrobić w "pruski mur"  😁 Żartuję, bo strasznie dużo roboty i czasu, ale ja mam odchyłki artystyczne  🤣
.
a czy przewidujesz połączenie małym "przesmykiem" stajni z tym kawałkiem niby fundamentu obok
czy bedzie to zupełnie odrębny budyneczek czy do zburzenia ? :
nie mam w planie połączenia tego, zamierzam składać tam obornik . Mur wystaje ponad ziemie ok 1m , wewnątrz jest zaniżenie poniżej poziomu ziemi ok 1m . Musze tylko zburzyć kawałem=k muru tak aby dało sie tam wjechać taczkami  🤣
Ale mi wyobraźnia pracuje 🙂, super stajenkę będziesz miała Euforia, i faktycznie dobry pomysł z tą płytą obornikową, bliziutko i już obmurowane 😉. Powodzenia i czekam na biżące relacje.
w wyobraźni to ja tez mam piekna stajnię, niestety budżet ograniczony więc po minimalnych kosztach  będzie to zrobione.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się