Euforia_80 moi znajomi zrobili stajnię z kontenera , który mozna już kupić za 1000 zl, trzeba go tylko trochę przerobić. Zrobić nad nim lekkie zadaszenie, podłoga w kontenerze jest drewniana. Jest to lekka konstrukcja i nie trzeba robić planów, możesz jedynie zgłosić że postawisz sobie kontener. Tutaj masz fotkę jak to wygląda Na kontenerze pod dachem możesz sobie zgromadzić siano i słomę.
A z czego wykonane są ściany kontenera i jakie ma on wymiary? Pomysł wydaje się fajny, na pewno ekonomiczny 😀 Ale nawet przerobiony kontener zamieszkiwany przez konie staje się budynkiem inwentarskim, dobrze myślę?
Ściany kontenera na zdjęciu wykonane są z jakiejś płyty. Ale można kupić np. izotermę , która jest juz jakby z izolacją termiczną. Wymiarów jest bardzo dużo , wszystko zalezy jaka okazja sie trafi 😀 Na zdjęciu są 2 boksy o wymiarach 3x3m. Raczej trudno to nazwać budynkiem , to jest raczej wiata pod którą mogą sie schronić zwierzęta na padoku. Raczej nikt się do tego nie przyczepi. Jedynie sąsiedzi jesli im konie przeszkadzają, ale tacy to wszystkiego się czepiają 😉
heh, po wizji lokalnej w terenie zmieniła mi się koncepcja na stajnię 😅 . Zaadaptuję starą stodołę , dosyć duża więc będzie miejsce na nawet 3 boksy, siodlarnię i miejsce na paszę. Trochę materiałów na remont ma w domu a resztę sie dokupi 😅, szkoda że nie wzięłam aparatu ale w tym tygodniu pojadę zrobie fotki podam wam wymiary to mi doradzicie w pewnych kwestiach 🤣 . Ale jestem szczęśliwa, będzie to rozwiązanie całoroczne 😅 , stały dostęp do wybiegu , super tereny do jazdy i zawsze suchy plac do jazdy 🏇
edit: bardzo spodobało mi sie to rozwiązanie Autor: wasia Album: Chłopaki
[quote author=panterka-23 link=topic=841.msg551231#msg551231 date=1271070740] Euforia 80 - czyja to stajnia? Jest ta osoba na forum? Obok boksów jest magazyn na siano i słome? [/quote] na to zdjęcie znalazłam w naszej galerii http://re-volta.pl/galeria/user/wasia
Euforia, widzę, że tak jak my robisz po taniości... Mam stajnię w zaadaptowanej stodole. I mam tam 4 boksy, paszarnię, siodlarnię, garaż dla ciągnika i na pięterku magazyn siana i słomy. I bardzo duży korytarz...
Co do ogrodzenia - samymi białymi palikami trudno osiągnąć kąty proste w ogrodzeniu - u nas lepiej się sprawdzają drewniane słupek wkopane na rogach właśnie - linka raczej się trzyma na tych słupkach, palik jest jedynie dodatkiem. No i dodam, że po zimie w znośnym stanie są tylko linki - plecionki z drutem. Taśmy kruszą się w dłoniach.
miałam plan zupełnie "taniej " stajni ale przyglądnęliśmy się z mężem stodole i zgodnie stwierdziliśmy, że spokojnie możemy zaadoptować obiekt na stajnię z 3 nawet 4 boksami , magazyn i siodlarnię. Rozmawiałam już z kolega u którego teraz trzymam młodą na hotelu (niestety praca nie pozwala mu na chwile obecna na zajmowanie sie końmi) dlatego chetnie pomoże przy zmianie dachu (jest od tego specem) i przy zrobieniu boksów. Konie będą miały tam stałą opieke bo mieszka tam moja ciocia , wielka miłośniczka koni 😉 więc będę spokojna. Muszę tylko zrobić przyłącz do wodociągu bo na chwilę obecną jest tylko studnia do której trzeba będzie na początek zamontować pompę.
m4jek masz jakieś zdjęcia twojego obiektu z zewnątrz i w środku?
m4ajek, a jaką masz taśmę? Ja na zimę zainwestowałam w tę: http://www.allegro.pl/item988383698_tasma_dla_koni_jaskrawa_20mm_200m_pastuch_tanio.html i muszę powiedzieć, ze jest rewelacyjna! Po pierwsze, dużo lepiej ją widać, po drugie nie zniszczyła się i przewodziła dalej nawet, kiedy była pokryta warstwą lodu, i co najważniejsze - nie skręca się, co doprowadzało mnie do szału przy cienkiej taśmie, zwłaszcza przy przenoszeniu kwater.
Euforia_80 pomysł z adaptowaniem stodoły jest bardzo dobry, u nas też początkowo tak to miało wyglądać, jednak okazało się, że pół stodoły wymaga remontu, więc bardziej opłacało się ją rozebrać i postawić w tym miejscu stajnię od podstaw. Jak masz szczęście, to w planach zabudowy masz stodołę jako budynek inwentarski i wtedy niczego, poza wymianą dachu bodajże nie musisz zgłaszać 😉
orzeszkowa (niezły avatar) mam taką samą tylko białą taśmę. (http://www.allegro.pl/item979283670_tasma_elektryczna_dla_koni_pastuch_200m_gratis.html) Może nie sama zima miała wpływ na jej zepsucie. W sumie to sobie wisi już od wiosny, niektóre fragmenty pewnie jeszcze poprzednią zimę. Trudno się spodziewać, żeby dała radę spełniać swoją funkcję latami. Od kilku lat grodzimy padoki tylko pastuchem i po prostu widzę, że lepiej zainwestować w plecionkę... (i jeszcze mniej się plącze 🙂 !!!)
świadomi jesteśmy, że wszystkie drewniane części/ ściany będą wymienione na murowane, musimy zrobić wylewki raczej na całości no i dach zmienic na jednospadowy. Dużo pracy i trochę kasy ale stajnia będzie całoroczna i nie będę musiała na zimę przenosić konia . Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli. Czy taki remont muszę gdzieś zgłosić, uzyskać jakieś pozwolenie?
Zaczynam grodzić już pastwisko a daje nie wiem co zrobić dla konia....buu pomocy Opcja nr 1. stajnia z 2 boksami nad nimi stryszek na magazyn opcja nr 2. Porzadna wiata i pastwisko 24 h z dostępem do wiaty opcja nr 3 stajnia taka jak w linku eufori i obok coś na magazyn.
Dodam jeszcze tylko, że mam taki problem. Moja kobyła grzebie w boksie i jak stoi na betonie ściera sobie przednie kopyta. Wiata rozwiązałaby ten problem ale nie potrafię się przełamać na taki wychów. Z 2 strony jak nie będę jej zamykała to po co wydawać kasę na boksy? Kto trzyma cały rok konie na pastwisku z dostępem do wiaty?
[quote author=panterka-23 link=topic=841.msg551415#msg551415 date=1271081128] Kto trzyma cały rok konie na pastwisku z dostępem do wiaty? [/quote] jkobus
m4jek, to widocznie mam szczęście, bo moja po półtora roku wygląda jak nowa 😉
Plecionkę też mam jako dolnąwarstwę, poniżej taśmy. Jakoś taśma jest lepiej widoczna, szczególnie zimą i szczególnie dla sarenek 😉
Euforia_80 musisz zgłosić zmianę dachu i elewacji, pozwolenia na to z tego, co wiem nie trzeba. panterka-23, jak będą cały dzień na wybiegu i tylko na noc wganiane do stajni, to nie powinna grzebać. W każdym razie mój upierdliwy kucyk nie grzebie. Co do chowu bezstajennego, wydaje mi się że ma on rację bytu przy większym stadzie koni. Moje dwie kobyły na wybiegu czują się świetnie, Kulka nawet się kładzie i śpi, Sahara natomiast nie kładzie się nigdy, czasem drzemie na stojąco, ale zawsze to ona czuwa. Obydwie chętnie schodzą do stajni, gdzie po prostu czują się bezpieczniej i mogą spokojnie wyspać brzuchami do góry. Dwa konie to iIMO za małe stado, jeden ciągle pilnuje i nie wypoczywa, kiedy tych koni jest więcej problem znika, bo kandydatów do czuwania jest więcej. Oczywiście to moje subiektywne zdanie, mam konie takie, jakie mam, jakby mi się dwie Kulki trafiły, to może i obydwie naraz by spały na wybiegu.
Edit/ Właśnie przed chwilą skończyłam rozmawiać przez telefon - budujemy! Dostawiamy dwa boksy, wymieniamy dach na stodole i na stajni też robimy dwuspadowy 😅
m4jek, to widocznie mam szczęście, bo moja po półtora roku wygląda jak nowa 😉
Nie tylko Ty 😉 moja ma 3,5 roku i - no dobra, ze względów estetycznych, bo jest to tu to tam powiązana, wymieniamy w tym roku na nówkę. Na taką samą - jak z Twoich linków 🙂
Moje poidła już jadą 😅
No i jeszcze pytanie - potrzebuję małego przenośnego pastucha do ogradzania małych wybiegów - zawsze robię takie małe kwaterki do pasienia, gdzie konie stoją góra tydzień i już mnie szlag trafia na targanie baterii z akumulatorem pod ręką, a raczej w dwie osoby 🙄 są jakieś małe rozwiązania na takie małe wybiegi?
Stajenka ze zdjęcia to dzieło mojego taty 😉 Obok jest taki magazynik na pasze, owies, narzędzia itp. Słoma i siano trzymane u sąsiada i dowożone, kiedy była potrzeba 😉
Ma ktoś może zdjęcia z myjek, gdzie wąż idzie w takiej rurze na zawiasach nad koniem? Musze pokazać tacie jak to ma wyglądać, bo się wreszcie dorobię porzadnej myjki 😅
Stajenka ze zdjęcia to dzieło mojego taty 😉 Obok jest taki magazynik na pasze, owies, narzędzia itp. Słoma i siano trzymane u sąsiada i dowożone, kiedy była potrzeba 😉
pogratuluj tacie bo pomysł i wykonanie genialne.
Byłam dzisiaj z fachowcem od dachów (właściciel stajni gdzie teraz młoda stoi) na oględzinach obiektu i po mojej lekkiej załamce strasznie mnie podbudował. Wydawało mi sie jako laikowi w tej dziedzinie, krokwie na dachu trzeba wymieniać . Okazuje się, że spokojnie mogą posłużyć jeszcze kilka/kilkanaście lat( i kasiorka zostaje na inne wydatki). Prawdopodobnie trzeba zmienić łaty pod dachówką na takie pod blachę. Z racji tego , że kolega robi dachy ma trochę zgromadzonej blachy takiej , którą ludzie zmieniali na nową (czasami z nowej na nową 😉 ) , że jego klacz tez ma stać w tej stajni to blachę będę miała mam nadzieję w promocji 😅 . Mam tylko problem ze ścianami, w tej chwili jest 6 murowanych filarów i jedna ściana, reszta z desek. Mam dwie możliwości: 1. Stare deski ocieplić styropianem i obić z obydwu stron nowymi deskami 2. zlikwidować stare deski i wymurować ściany (z pustaków które leżą od lat u mnie za garażem)
Co cieplejsze , wygodniejsze i tańsze.
Boimy sie trochę że przy deskach myszy będą wcinały styropian 🍴 .
Dach jest dosyć wysoki i zastanawiamy się czy nie zrobić stropu z desek przynajmniej nad boksami żeby w zimie było cieplej i przy opkazji będzie magazyn na siano i słomę
Jest ktoś kto przerabiał stodołę na stajnie ?
niestey nie zdążyłam zrobić zdjęć bo już się ciemno robiło 👿
chciałabym też zrobić przyłącz wodociągowy, jak to najlepiej rozwiązać?
repka w Tabunie jest taki wąż, na razie znalazłam takie zdjęcie, marne bo marne, ale może tata dopatrzy się, o co chodzi 😉 😉 EDIT: są i lepsze 😉
Okazuje się, że spokojnie mogą posłużyć jeszcze kilka/kilkanaście lat
Niby tak, ale z drugiej strony za kilka lat trzeba będzie wymienić krokwie, czyli zdemontować całą konstrukcję, którą wykonacie teraz, i zmontować na powrót. Na pewno wyjdzie taniej ta sama robota wykonywana dwa razy? 😉
1. Stare deski ocieplić styropianem i obić z obydwu stron nowymi deskami 2. zlikwidować stare deski i wymurować ściany (z pustaków które leżą od lat u mnie za garażem)
Ja bym robiła z desek, tylko zamiast styropianu dałabym watę - jej myszy nie jedzą 😉 A pustaki możesz wykorzystać przy robieniu murka wokół płyty obornikowej na przykład.
Dach jest dosyć wysoki i zastanawiamy się czy nie zrobić stropu z desek przynajmniej nad boksami żeby w zimie było cieplej i przy opkazji będzie magazyn na siano i słomę
Na ile wysoki? Pomysł ze stryszkiem jest fajny, ale strop musiałby być mega szczelny, żeby przez jakieś szpary w deskach na konie nie sypał się pył z siana etc. No i co z wentylacją? Masz jakieś okna w tej stodole/planujesz zrobić?
Co do przyłącza wody niestety Ci nie podpowiem - u mnie co prawda jest wyprowadzona przy stajni przyłączka od studni głębinowej, ale na razie z niej nie korzystamy. Na zewnątrz domu mam kran, do niego podłączony wąż i podciągnięty do stajni. Ma jedną zasadniczą przewagę: w razie mrozów bardzo łatwo go zdemontować i nie trzeba martwić się o zamarzającą instalację 😀
Orzeszkowa - a może idą tak chętnie bo dostają w stajni owies? Moja kobyła grzebie rano. A wiata miałaby być taka, że będą 3,5 ściany i wyścielona więc praktycznie jak boks tylko taki z którego może wyjść kiedy chce.
okna mam w planie zrobić, z ociepleniem to chyba rzeczywiście lepiej watę wykorzystać, co do wysokości dachu to mam kiepskie oko ale jest wysoko . ściany są chyba ok 5 m wysokie a dach jest dwuspadowy , myślę że jeszcze ok 3 m ponad mur czyli łączna wysokośc budynku ok 13-15 m to chyba ma, ale mówię że to tak na oko a oko mam kiepski 😡 zastanawiam się właśnie jak rozwiązać problem zabezpieczenia wody w budynku przed zamarzaniem. Niestety mam możliwość czerpania wody ze studni, która też do końca nie jest pewna w zimie no i pompy chyba też się nie da zostawić w studni a i węże zamarzną ,
panterka-23, owies dostają późnym wieczorem, a nie raz do stajni chcą schodzić już koło piątej po południu, mimo że na wybiegu też jest siano 😉 Schodziły do boksu chętnie właśnie na sen, także w ciągu dnia, jeżeli zostawiałam stajnię otwartą. Po prostu w stajni wypoczywają, zwłaszcza bardzo nieufna Sahara, która nie czuje się na tyle pewnie na wybiegu, żeby się zdrzemnąć 😉
Euforia_80 to faktycznie bardzo wysoko! Śmiało możesz robić stryszek 🙂 Masz dociągnięty prąd do tej stodoły? Jeżeli tak, albo jeśli planujesz, to ze studni można pociągnąć rury poniżej granicy zamarzania a w stajni zamontować hydrofor i dodatkowo go ocieplić. W porządnie ocieplonej stajni nie powinno zamarznąć (w górach przy -15 nie zamarzło 😉), zwłaszcza jeżeli koni będzie kilka i będziesz pilnować, żeby nie wyziębić pomieszczenia.
panterka-23 to może pomyśl nad jakąś zamykaną wiatą (otwartą stajnią?) jeżeli dla spokoju sumienia wolałabyś mieć drzwi 😉
Moje stado z 1,5 konia od tej soboty ponownie całą dobę na padoku. Pomimo że są też tylko dwie nie ma problemów z kładzeniem na padoku - wylegiwać się na słonku uwielbiają. Jak tylko zaczynają dostawać kolację na dworze kończy się też wieczorne wystawanie przy bramce.
Dla mnie osobiście całodobowe trzymanie na padoku to ogromna wygoda. A i królewny trochę więcej połażą - bo. np. latem większą część dnia spędzają pod daszkiem (przez owady) i dopiero wieczorem się aktywizują. Tylko zwróciłabym uwagę żeby wiata była przewiewna i się nie nagrzewała za bardzo, bo inaczej to się mogą pod nią ukisić w upały.
No właśnie, może zrobić dwa w jednym - czyli boksy w stodole z normalnym korytarzem/boiskiem, ale z bezpośrednim wyjściem na padok. Można by w każdym boksie zrobić dwudzielne drzwi, jak w boksie angielskim - miałabyś od razu problem okien z głowy 😉
No właśnie, może zrobić dwa w jednym - czyli boksy w stodole z normalnym korytarzem/boiskiem, ale z bezpośrednim wyjściem na padok. Można by w każdym boksie zrobić dwudzielne drzwi, jak w boksie angielskim - miałabyś od razu problem okien z głowy 😉
powierzchnia jest dosyć duża i obiekt wysoki , a konie mają być dwa w porywach do 3 , zrobię duże dzielone drzwi wejściowe i dodatkowo okna . Powinno wystarczyć na dobra wentylacje. Niestety nie mam możliwości zrobienia bezpośrednich wejść z zewnątrz do boksów .
edit: Jak to dobrze miec wszędzie znajomości 🤣 . Rozmawiałam ze znajomym dr. Zakładu wod.-kan. i z przyłączeniem wody nie bedzie problemu i nawet można fajnie rozwiązać problem zamarzania wody 😅 , muszę zamówic tylko mapkę u znajomego 😉 geodety i sprawy rusza z kopyta 🏇
a i chciałabym podziękować wszystkim za dobra rade w szczególności Tobie Orzeszkowa :kwiatek: no i z pewnościa będę to jeszcze zadawac setki pytań 😡 bo to dopiero początek
edit: uprzedzałam, że zadam sto pytań 😁
jaka wełne do ocieplenia(jaka grubość , jakiego producenta)?