Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

wiadomo że nie sam beton - ale mój kon udany jest, zresztą beton mi się taki zimny wydaje

narazie zbieram propozycje
kiedyś w TV ogladałam program właśnie o tych matach gumowych - że podobno jak krowa na nich stoi to więcej mleka daje, niby zero związku z końmi, ale jakiś pozytywny wpływ na zwierzę to ma

właśnie w te wykładziny przykleja się szczelnie do podłoża i nie ma szans się nic dostać pod spód
ciekawe jakby tak na stałe i szczelnie przykleić mate gumową??
nakarzynka o matach był nawet osobny wątek - Maty stajenne. Warto spojrzeć jeżeli jesteś zinteresowana tematem.
:kwiatek:  dzięki za nakierowanie 🙂

bo ja jednak nie potrafie korzystać z wyszukiwarki bo mi nic nie wyszło  🙄
Raczej nie maty spowodowały wzrost produkcji mleka , na pewno krowom jest na nich przyjemniej - nie leżą na betonie , więc nie ciągnie zimno . Razem z matami musiało iść coś jeszcze w parze .
Czy spotkał się ktoś z Was ze stajnią nad którą jest mieszkanie/pokoje?
Czy zdaje to egzamin? Dokładnie chodzi mi o zapachy w lecie i wilgoć w zimie.
.... i muchy
Czy spotkał się ktoś z Was ze stajnią nad którą jest mieszkanie/pokoje?
Czy zdaje to egzamin? Dokładnie chodzi mi o zapachy w lecie i wilgoć w zimie.
oczywiście, wielokrotnie. Mieszkanie dla gości, mieszkanie właścicieli stajni. Muchy to chyba normalna sprawa latem szczególnie przy stajni, a czy to będzie w budynku obok, czy nad końmi, to chyba insektom nie robi większej różnicy. Kwestia wilgoci zależy chyba od architektonicznych spraw, nie znam się na tym. Ale na pokoje, w których mieszkałam absolutnie nie mogłam narzekać, w każdym z przypadków. W nocy tylko było słychać konie, jak zdarzała się jakaś awantura.

[/quote] oczywiście, wielokrotnie. Mieszkanie dla gości, mieszkanie właścicieli stajni. Muchy to chyba normalna sprawa latem szczególnie przy stajni, a czy to będzie w budynku obok, czy nad końmi, to chyba insektom nie robi większej różnicy. Kwestia wilgoci zależy chyba od architektonicznych spraw, nie znam się na tym. Ale na pokoje, w których mieszkałam absolutnie nie mogłam narzekać, w każdym z przypadków. W nocy tylko było słychać konie, jak zdarzała się jakaś awantura.
[/quote]

Może nie wyraziłam się zbyt precyzyjnie  😡, chodzi mi dokładnie o stajnie drewnianą  😁[quote author=rewir link=topic=841.msg536004#msg536004 date=1269948990]
Nie mam gdzie zapytać więc pytam tu  😀  wie ktoś ,gdzie produkują ogrodzenia betonowe ze wzorem konia lub koni .
Mam zamiar teraz grodzić gospodarstwo i ubzdurałam sobie ,że chce mieć ogrodzenie z wzorem konia lub koni i nie mogę nigdzie znaleź takich ogrodzeń .
Może ktoś widział gdzieś takie ogrodzenie ,będę wdzięczna za informacje .

Ewentualnie trzeba będzie robić na zamówienie  👿  tylko nie wiem czy mi zrobią  🤔  
nos Ale to okrutnie zależy od sztuki budowlanej np. szczegółowej konstrukcji stropu, systemu wentylacji, izolacji dachu etc.
Ja zdaję sobie z tego sprawę. A pytam dlatego, że jak komuś się udało to dobrze wykonać, to zawsze można pojechać i coś podpatrzeć, coś się nauczyć  😀
nos, wszystkie stajnie, nad którymi mieszkałam były murowane.
Czy na całej podłodze w stajni może być polbruk? W boksach też.
Moj sasiąd ma zrobioną fajna stajnię dla 6 koni a nad stajnią ma ładne mieszkanko. Wejscie do mieszkania jest oddzelne , schodki sa usadowione obok stajni, zadaszone. Mieszkanie ma spadzisty dach wiec jest trochę nieustawne ale ma to swój urok. Problemu z muchami nie ma , używa preparat dwuskładnikowy na muchy i naprawdę pomaga. Jesli naprawdę jestes zainteresowana takim pomysłem , postaram sie w sobote "napstrykac "zdjecia budynku (stajni, mieszkania).
Hej Faza 🙂
Pstrykaj kochana sana z chęcią zobacze

I co z tym polbrukiem?
I jeszcze jedno pytanie szukałam i nie znalazłam ( tylko penie słabo szukałam) czyjest wątek o odwadnianiu łak padoków itp?
Ja mam na padoku staw, który pięknie zbiera wodę, a dalej rowy, ale to był stan zastany, tam mi było najkorzystniej te padoki zrobić (a padoku używam też jako ujeżdżalni - jeżdżę sama a na ujeżdżalni to już bardzo rzadko)
Faza  :kwiatek: bardzo proszę o te fotki  😀 Będę stokrotnie wdzięczna  😉
panterka-23, może oczywiście
panterka-23 w krakowskim Tabunie kostką wyłożona jest cała stajnia - sprawdza się bardzo fajnie na korytarzu i w boksach, konie się nie ślizgają, zamiata się bez problemu. Gorzej na myjce - po paru latach kostki zaczęły się chwiać, wszystko spomiędzy nich się wypłukało.
Myjki nie planuje. To mała przydomowa stajenka. A po 2 mój koń mówi, że woda jest bleeeeeeee
Słuchajcie... za miesiąc ruszamy z budową przydomowej stajenki na dwa konie. I już mam całkowity mętlik w głowie... jakiej wielkości boksy? Myślalm o takich 3,5*3,5 ale jedni mówią, że za małe inni że za duże.
Następnie... mam katalog z jakiejś firmy, która sprzedaje stajnie w elementach, gotowe. Tylko powiem, ceny mają kosmiczne (chyba) jak na 4 drewniane ściany. Potrzebuje 2 angielskie boksy, ocieplone, bez stryszku na siano. Jest to możliwe, że cena materiałów wyniesie coś ok. 6 tys ? Czy mało prawdopodobne? Myślałam raczej o stajni murowanej z drewnianymi elementami.
Z góry dziękuję za pomoc  :kwiatek:
Robaczek M., nie ma czegos takiego jak za duzy boks 😀
No też mi się tak wydaje, kujka 😉
Ale np moja M. stała w boksie 4,5*4,5 i w sumie był troszkę niebezpieczny przez wielkość, bo Babka rozpędzała się i chciała skakać przez drzwiczki  🤔wirek:
Ale w sumie dla emerytów lepsze większe boksy, żeby mogły się wygodnie położyć... 🙂
Robaczek M. 6 tys za dwa boksy to wcale nie jest tak dużo, wziąwszy pod uwagę, ile teraz kosztuje drewno, czy blacha na dach.
Ja w zeszyłam roku stawiałam jeden boks angielski, który bez wylewki i tylnej ściany z pustaków, ale za to już z robocizną kosztował prawie 5 tys. Sam koszt okuć do drzwi to jakiś hardcore.
Wielkość boksu powinnaś uzależnić od tego, ile czasu konie mają spędzać w stajni i jakie to konie - moje min. 12 h są na pastwiskach/padokach, w stajni tylko jedzą i śpią, no i konie mam raczej mikre, więc boksy 3 x 3 z hakiem. Poza tym, jeżeli nie planujesz stajni ocieplać, to warto pamiętać, że im mniejsze pomieszczenie, tym łatwiej będzie je koniom ogrzać w zimie ciepłem własnego ciała.
Robaczek M., nie wiem jak z kosztami, bo sama jeszcze nie budowałam (na razie 😉), ale co do wielkości boksów to myślę, że 3,5x3,5 jest nie tyle wystarczający, co już wygodny dla średniej wielkości konia. Mój aktualnie ma 3x3,5 i jest taki "akurat", te pół metra na pewno by się przydało. Z tym, że mój z kumplem większość czasu spędza jednak na dworze  😀
.
Tomek_J bardzo Ci dziękuję  🙂
Moja stała w boksie 3x4  taki właśnie rozmiar jest idealny mniejszy nie bo ciężko sie kopytnemu okrecać a większy też troszkę lipa bo dużo słomy idzie.

TOMUŚ  :kwiatek: :kwiatek:
Czy możesz mi policzyć ile by trzeba było drewna na budynek wymiary 6x7 wysokość nie wiem jaka (powinno być 3m tak?) plus stryszek
.
Tomku zobacz PW
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się