Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Bardzo proszę o radę. Kto z Was ma wiatę na pastwisku dla koni? Planuję postawić wiatę dla 2 koni na wiosnę i lato zanim nie zbuduje stajni. Jaki powinnam mieć rozm taka wiata? Na co zwracać uwagę? Co ważne? Ma ktoś może fotki swojej wiaty? Acha muszę w niej mieć kącik ma magazyn czyli pare kostek słomy i siana.

podbijam może ktos pomoże?  :kwiatek:
😅
pantera, przejrzałaś dobrze cały wątek? jkobus wstawiał zdjęcia swojej wypasionej wiaty i pisał również, o ile pamiętam, wszystko dość szczegółowo 🙂
.
Tomek_J, po co na konia tyle co w boksie?
.
Tomek_J, wiesz tylko tu zaraz wchodzi temat pozwolenia na budowę jesli stawiamy coś większego...
a co za tym idzie wchodzimy w czas i koszty
.
jesli będzie się miescic w zgłoszeniu to sam wiesz ze znacznie mniejsza
.
Tomek_J, przepisy az tak bardzo się zmieniły?

Ja zakładam opcję taką - chcemy postawić wiatę na padoku mającym kilka ha w opcji takiej jak mówisz czyli większej
nie mamy na łace warunków zabudowy bo nie ma planów zagospodarowania przestrzennego
występujemy o warunki zabudowy - przy dobrych wiatrach trwa to jakies 4 miesiące, kolejne 60 dni na pozwolenie na budowę czyli tak naprawdę 3 miesiace, zakładając ze mamy projekt budowlany

tak więc po drodze musimy zapłacić za uzyskanie warunków zabudowy, sporzadzenie mapki do celów projektowych, pozwolenie na budowę, optymistycznie możemy zacząć za 7 miesięcy

ja bym się nie pokusiła o to by stawiac wiatę "pozwoleniową", za duzo papierologii i kosztów dodatkowych
Hmm... a jaka jest szansa, że ktoś w ogóle zauważy tę Twoją wiatę i jeszcze będzie się pytał, czy miałaś na nią pozwolenie..?
jkobus, dyskusja czysto akademicka, ani ja ani Tomek wiaty nie stawiamy ale ja bym nie postawiła licząc ze sąsiedzi nie doniosą
bo więcej z tego można potem mieć problemów
Akademicka nie akademicka, ale... o lotnych patrolach inspekcji budowlanej jak dotąd nie słyszałem (ale ja w dziczy mieszkam, o wielu zdobyczach cywilizacji jeszcze nie słyszałem, tym "pozwoleniem na zmianę ukształtowania terenu" toście mnie kompletnie rozłożyli na łopatki!). Sąsiedzi - owszem, jak się ma sąsiadów, to po pierwsze i jak się z nimi źle żyje, to po drugie. Ale tak w ogóle to na wsi nieustannie ktoś coś buduje i wątpię, aby na każdą stodółkę, komórkę czy inne pierdółkę po papierek do urzędu biegał: między swemi to jakoś uchodzi! Poza tym, taką wiatę buduje się w kilka dni. Naprawdę, można nie zauważyć! Jedyne, co "wiatę z pozwoleniem na budowę" różni od "wiaty bez pozwolenia na budow", to ewentualna obecność lub nieobecność stosownej tablicy informacyjnej. Jednak nawet jej nieobecności przez te kilka dni budowy niechby i dociekliwy sąsiad, może nie zauważyć...
jkobus, zobacz w wątku wiejskim ile jest wypowiedzi o złych sąsiadach
nie można generalizować, ja po prostu bym się bała
a poza tym, nie zapomnijcie, ze gminy coraz bardziej posilkuja sie zdjeciami satelitarnymi... i ze wzgledu na ogromna presje do sciagania dodatkowych pieniedzy dla panstawa wiele rzeczy sie zmienia, na bardziej uporzadkowane. 

ja tez bym sie bala.  tak jak juz pisalam, zalatwiajac teraz rozne formalnosci, bylam zaskoczona, jak dokladnie wiedzieli co i na jakiej powierzchni mam w stajni.  wlasnie ze zdjec.  dokladnie sprawdzali pozwolenia. 

kolejnym powodem , dla ktorego tego typu system jest coraz popularniejszy sa doplaty unijne.  agencje i gminy maja obowiazek sprawdzac czy teren jest uzytkowany zgodnie z doplatami.  laki maja byc skoszone a siano zebrane, kiedys mozna to bylo zadeklarowac, dzis to jest sprawdzane.
.
No to ja sie pochwalę , dostałam pozwolenie na budowę stajni  💃 Jestem prze szczęśliwa , bo zrobili u nas plan zagospodarowania przestrzennego i wokół mnie jest tylko zabudowa siedliskowa mimo że od ponad 100 lat ludzie mają tu gospodarstwa. Bałam się , że o pozwoleniu mogę zapomnieć , ale się udało. Sąsiedzi będą wkurzeni  😂
panterka-23, my mamy dość fajne wiaty na pastwisku, postaram się zrobić jutro zdjęcia.
Mam jednego naprawdę upierdliwego sąsiada. Nasyła na nas różnego rodzaju inspekcje (budowlane, sanitarne itp.) Jeden budynek - stajnia murowana powstała na podstawie pozwolenia na budowę (zaprojektowana jako stajnia więc okres oczekiwania był długi), Drugi i trzeci budynek - stajnie angielskie budowane na podstawie zgłoszenia (do 35 m2) oraz wiata na słomę i siano (której nawet nie zgłaszaliśmy). W listopadzie mieliśmy ostatnią kontrolę z inspekcji nadzoru budowlanego i okazało się, że wszystko jest w porządku, o wiatę nawet nie pytali, interesowała ich tylko linia zabudowy (do 100 m od ulicy) dalej nie ma szans na postawienie nawet budy dla psa. Na naszych padokach niestety wiaty nie postawimy  🙁.
szarotka, gratuluje!
Jaki rodzaj farby sprawdza sią w boksach?  Żeby ściany były łatwo zmywalne, ale żeby farba nie była szkodliwa dla koni.

(Przejrzałam caly wątek i nie znalazłam takiej informacji, ale to 36 stron, więc moglam przeoczyć)
trusia, silikatowe.
lostak, wielkie dzięki
panterka-23, wstawiam szopkę z naszego pastwiska. Konie (młodziaki) mieszkają tam cały rok.
inne konie mogą im tylko pozazdrościć - gratuluję! i szopki i podejścia do wychowu!
wawrek, ale ja tu "tylko sprzątam"  😉
BTW, mam nadzieję że już za kilka miesięcy (miało być na Wielkanoc, ale się nie zanosi  😤 ) będę mogła wstawić fotki naszej nowej stajni i hali - w sam raz na otwarcie sezonu otwartego  🤔wirek: Już się nie mogę doczekać, zapowiada się super.
Jakie macie poidełka? Jakie zamontować? Wszelkie za i przeciw ładnie poproszę  :kwiatek:
W końcu udało się przemówić mężowai do rozumu, że na zimę można wodę spuścić, jeżeli jeszcze wszystkiego nie docieplimy do końca  😁
i będę miała myjkę z prawdziwego zdarzenia za jednym zamachem  💃 nie będę musiała konia do drzewa wiązać  🙂

Edit - a plastikowe czy żeliwne?
pokemon, żeliwne raczej. I jak my kupowaliśmy to pan powiedział, żeby wydać te 20 złotych więcej  i kupić te z lepszym zaworem.
Pokazał nam różnicę, pokazał, gdzie zaraz pęknie.
Rurki mamy plastikowe. Na następną zimę spróbujemy je ogrzać kablem grzewczym.
(też będę miała myjkę!)
pokemon - żeliwne są dużo lepsze. Plastikowe niestety pękają na łączeniu (składają się z dwóch połówek).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się