Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Mnie do stylu stajni pasuje w nazwie RANCZO- stajnia westowa, w klimacie takowym, drewniana...
Aczkolwiek brzmi to sielsko i SIELANKA w nazwie też by mi pasowała. Wszystkie OŚRODKI i STAJNIE jakoś mi nie pasują...
Albo coś z nazwą "Siedlisko" 😉 mi się swojsko kojarzy.

"Siedlisko Zalesie"
"Siedlisko Jankowa Dolina"
Mam pytanie do osób orientujących się w prawie budowlanym :kwiatek:
Powstał problem: chcę postawiać pomieszczenie gospodarcze ale nie mogę odsunąć się od granicy 3m, bo okna nowego budynku będą na wyciągnięcie ręki z mojego domu 🙁 Początkowo urzędnik, który zajmuje się sprawą powiedział, że mogę stawiać nawet w granicy. Ja odsunęłam nowy budynek 1,5m od granicy (fajnie mieć zadaszenie). W piątek dostałam telefon, że tak być  nie może i że wracamy do 3m 😲 Zapytałam o powód i podałam jako argument jego poprzednią informację, że można stawiać w granicy. Odpowiedział, że owszem ale budynek , który nie przekracza długości 5,5m, mój miał mieć 8m długości na 3m szerokości. Nie mam czasu na przepychanki z urzędnikami. Wymiary naszej działki i umiejscowienie domu sprawiają, że nie ma gdzie postawiać takiego obiektu oddalonego od granicy 3m 😤 Czy są jakieś przepisy na jakie mogę się powołać??
kasik, coś mi świta, że może i być w granicy ale od strony bez okien... nie jestem pewna
Doczytałam przepisy- można postawiać w granicy budynek (bez otworów okiennych w granicy), którego długość nie przekracza 5,5m a wys 3m. Jedyna nadzieja w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego 😕
A 2 mniejsze w granicy ? Przy zalozeniu, ze wyjdzie pewnie troche drozej.
Takie coś znalazłam
kasik to postaw dwa po 4 m 🙂 znajomi tak zrobili , nie mogli dokleić kurnika do magazynu , ale po osunięciu o 0,5 m , można już było bez problemu postawić ,
koszt większy ale jak nie ma innej mozliwości .
safie, niby fajne ale mało praktyczne chyba tak naprawde
witam mam prośbę spodobała mi się Twoja stajenka prosze jak morzesz o kilka zdjęc na maila albo podaj nr tel to sie zgadamy mam kilka pytań mój tel 888239036 POzdrawiam jacek
pawelski takie sprawy to na pw i adresuj, bo w tym wątku znajdzie się kilka fajnych stajenek różnych użytkowników.
Breva  Rancho/Stajnia Zalesie  to najlepsza nazwa .

Stajnia czyli , pensjonat ,hala,  rekreacja ,sport
Rancho czyli west , konie , różne zwierzęta
Zalesie czyli las , cisza i święty spokój , można odpocząć .

Osobiście skusiła by mnie nazwa,, Stajnia Zalesie ''
pawelski, ale do kogo piszesz?
Ja także mam pytanie odnośnie prawa budowlanego...
W jakiej odległości od budynków fermy drobiu (produkcja jaj konsumpcyjnych) można utrzymywać konie i zbudować stajnie? Jakie przepisy to regulują?
Z góry dzięki za odpowiedź  :kwiatek:
monia, pięknie to brzmi🙂 i też byłabym za taką nazwą, ale niestety - instancja wyższa zadecydowała że ma być stajnia Jankowa. Ma to sens na pewno dla zagranicznych - łatwiej powiedzieć jankowa slowakowi czy czechowi niż zalesie gdzie jednak jest to "ś".. Także wersja obowiązująca to Stajnia Jankowa 🙂 Fanpage ruszył i to z kopyta🙂 Logo się kończy projektować, konie miały jechać dzisiaj, ale jednak przeprowadzka będzie jutro także dzieje się🙂 A jutro Was na pewno zasypię zdjęciami z przeprowadzki i może w końcu pokażę jak na razie wygląda stajnia😉
fraziu, chcą ci postawić kurnik czy ty chcesz koło kurnika stajnię?
Breva, podziwiałam juz!
Mam pytanie odnośnie kabli grzewczych do poideł a w zasadzie do samego ocieplenia idącego na kable i rurę.
Nie wiem czym najlepiej ocieplić taką rurę i jakiej grubości ma być to ocieplenie by miało to sens. Na pewno musi być coś grubszego niż standardowo ociepla się rury w piwnicach.
Ma ktoś doświadczenie w temacie?
Cobrinha, ja mam zrobione ale nie znam szczegółow technicznych bo mi hydraulik robił
Chodzi mi o samo ocieplenie, te piankowe rurki co wchodzą na te prowadzące wodę.
fraziu, chcą ci postawić kurnik czy ty chcesz koło kurnika stajnię?

Sznurka, kurnik już jest, stajnia ma dopiero powstać.
fraziu, zastanów się pięć razy
kiedyś krótki czas trzymałam konia w stajni niedaleko kurnika i czasami smród zabijał po otwarciu drzwi od auta
też była produkcja jajek
kurnik to niestety smród i nie unikniesz
Cobrinha, one takie piankowe te ocieplenie
Sznurka, działka pod budowę jest własnością koleżanki, więc nie mam na to wpływu, ja tu tylko pytam 🙂
Sznurka, działka pod budowę jest własnością koleżanki, więc nie mam na to wpływu, ja tu tylko pytam 🙂

To przekaż koleżance dobre odpowiedzi z forum 🙂

Co do meritum: w Polsce jak to w Polsce, w/g przepisów nie mniej niż 4m od krawędzi działki, wylot smrodu musi być
nie mniej niż 6 (sześć) metrów od drzwi i okien budynków przeznaczonych dla ludzi (itp itd 15m od lasu - jak każdy
inny budynek gospodarczy). Za to o ile pamiętam, kurnik nie może być posadowiony bliżej niż (iirc) 200m od granicy
obszaru chronionego środowiskowo.

Z pytania wnioskuję, że koleżanka jeszcze tam nic nie zbudowała. Więc proponowałbym, żeby zanim
cokolwiek zbuduje - nawet szopę - żeby odczekała do czerwca/lipca/sierpnia. Latem niech
weźmie namiot/kemping i spędzi na tej działce upojne trzy tygodnie. Wtedy sama zrozumie.

W zależności od ukształtowania terenu i wrażliwości osobnika ludzkiego, przeżywalność bezrzygowa
zaczyna się 500-1500m od takiego kurnika.

Zestaw (nieco zakurzony) tytułów aktów prawnych znajdziesz pod:
http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-drobiu/96-numer-52009/807-budowa-fermy-zgodnie-z-ochrona-srodowiska

Na pewno musi być coś grubszego niż standardowo ociepla się rury w piwnicach.

Prosta odpowiedź: im grubiej tym lepiej. Pianki są dostępne opakowane w folię (czerwona/niebieska) albo szare. Grubość ścianki od 4mm do 15mm.
Jeśli masz myszy, miej też duży zapas izolacji na wymianę. Żrą na potęgę.

Koniska niestety też ożrą, jak bedzie w zasięgu. (To się tak fajnie odrywa i robi takie trrrrrrrrt 😉

jakiej grubości ma być to ocieplenie by miało to sens.

Sens zaczyna się od ok 6-9mm - wszystko zależy od mocy kabla na metr, tego czy to kabel zwykły czy kabel półprzewodnikowy
(zwany samoregulującym), a także od elektroniki sterownika. Im grubsza izolacja tym mniej wydasz na prąd, ale tym trudniej
ją prawidłowo założyć. UWAGA - "niezamarzalność" i tak będzie taka, jak najsłabiej bronionego punktu.

Jeśli masz stajnię, w której ma być dłuższy czas mróz, to może lepiej zrób instalację otwartą?

edytuj posty!
Cobrinha,
właśnie zamontowaliśmy kabel grzewczy i w instrukcji stało, że
z ociepliną maksimum 13 mm wytrzymać ma do -40 stopni (w zależności od średnicy rury niezamarzalność spada).

Edit: doczytałam i zmieniłam, bo w instrukcji jest napisane, że nie można stosować ociepliny powyżej 13 mm,
bo kabel się może przegrzać.
Bardzo dziękuję.
ohir, myszy brak zaś konie póki co nie tykają mi ocieplenia i mam nadzieje, że ta zostanie idzie ono od dołu do poideł więc raczej nie jest na wysokości oczu by kusiło je zdzierać 😉
ms_konik, Z tym przegrzaniem to nie do końca wierzę w przypadku stajni  angielskiej 😉 ale jak dorwę swoją instrukcję to zobaczę czy jest tam jakaś wzmianka na ten temat.
Bardzo ciekawy wątek 🙂

Zamieszczam projekty, które udało mi się kiedyś znaleźć w internecie. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą 🙂

(Tagi: projekty stajni, plany stajni, plany boksów, przydomowa stajnia projekt)

[url=http://www.lsuagcenter.com/en/our_offices/departments/Biological_Ag_Engineering/Features/Extension/Building_Plans/horse/housing/Portable+Stable+for+a+Horse.htm]PLANY[/url] – do pobrania PDF z planami wystarczającymi do budowy 🙂

Projekt

KATALOG
- klikamy po lewej na katalog POBIERZ (zdjęcia i pobierzne rysunki techniczne)

STAJNIA

[url=http://www.ashdown-group.com/stables_portfolio.html - dużo zdjęć przykładowych stajni]STAJNIE[/url]

[quote author=slojma link=topic=841.msg128266#msg128266 date=1230108650]
Piękne są te stajnie, ale i tak jestem przekonana do stajni angielskich, kameralnych na max 5 koni.
zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości 🏇
[/quote]

Piękna stajnia 🙂

Można zapytać ile mniej więcej wynosił koszt jej zbudowania?

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] cytowanie zdjec, brak edycji postow
czy znajdzie się tutaj ktoś kto korzystał z usług  hronovsky promen ?
Mam spory problem i nie wiem czy sprawa nie trafi na policję. Na razie szukam gdzie mogę kontaktu....
hej😉 próbowałam coś znaleźć o wymaganiach dotyczących płyty gnojowej, ale niestety nic konkretnego nie znalazłam.
Chodzi o to, że w przyszłym roku planuję postawić stajnie na 10 koni i zastanawiam się czy jest potrzebna płyta gnojowa, tzn czy formalnie jest potrzebna, dla pozwolenia z gminy i wgl.
Ogólnie to dogadałam się z rolnikiem, że będzie on na bieżąco odbierał ode mnie obornik.
ganja,
z tego co pamiętam, z wpisów na forum, płyta nie jest konieczna.
Można przechowywać na folii, bezpośrednio na ziemi (przy spełnieniu pewnych warunków),
lub w ogóle nie przechowywać ładując na przykład na przyczepę i wywożąc.

Gdybyś zdecydowała się na płytę, to jej wielkość powinna mieć:
1 koń dorosły to 1,2 Sztuki Dużej, czyli 10 x 1,2 = 12 x 3,5m2 = 42 m2, przy przechowywaniu
6 miesięcy.
Gdy przechowywanie 12 miesięcy to ilość metrów podwójna.
kasik, próbuje się skontaktować z nim od dłuższego czasu i niestety bezskutecznie 🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się