Forum towarzyskie »

językowe ekspansje

Mnie zawsze śmieszyło "rozzuj buty" i "rozdziej się", niestety nie wiem skąd to pochodzi, słyszałam to na pewno od dziadka gdzieś z okolic małopolski.
u mojej rodziny na wsi (z okolic Częstochowy przyjechali na Pomorze) się uzywało takich np słó jak:

podciep (pejoratywne słowo "dziecko"😉 - ty podciepie!

kopel - ogrodzone pastwisko

bez łeb - w głowę (np. uderzyć w głowę)

bez pole -  przez pole

A siatkę na zakupy czym zastępujecie?Reklamówką?
Bo ja nie wyobrażam sobie inaczej powiedzieć, niż "Mogę prosić siatkę?"   😉

Reklamówka albo jednorazówka 🙂

Okolice Radomia i chyba Częstochowy: zrywka
a dlaczego czesci gwary was irytuja? mnie irytuje jedynie udawanie gwary goralskiej przez ceprow
a chodze na pole, dwor sluzy do mieszkania, ale co kraj to obyczaj.
a, i na borowki chodze, jagody sa niejadalne
Mój mąż właśnie ogląda CK Dezerterów i padło słowo "krucafuks". Mi się kojarzy inne z góralami "krucafiks". Jest róznica jakaś? Czyja to domena? Naleciałość z innego państwa?

Może ktoś wie? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo nas zżera ciekawość 🙂
nie wiem, ale u nas, znaczy w galicji tak sie mowi. Slysze i krucafiks, i krucafuks, i krucazeks
Mi się gwary podobają, są inne dla mojego ucha, bardzo miłe 🙂
Moja ciocia jak coś gotuje, to mówi, że teraz trzeba fyrlnąć (czyt. wymieszać) 🙂
A wspomniał już ktoś o "ubrać kurtkę"/ "ubrać buty"? Nie pamiętam, gdzie się tak mówi, ale zawsze mnie śmieszy.

A duszenie guzików mnie rozczula, czasem tak mówię z premedytacją.

Z Wlkp pamiętam jeszcze, że ciasto to placek. Bo ponoć placek jest ciastem tylko wtedy, gdy surowy, po upieczeniu to już placek 😉
[quote author=maleństwo link=topic=84017.msg1293025#msg1293025 date=1328553803]
A wspomniał już ktoś o "ubrać kurtkę"/ "ubrać buty"? Nie pamiętam, gdzie się tak mówi, ale zawsze mnie śmieszy.
[/quote]

Na Slasku sie tak mowi. Przynajmniej ja tak mowie i chyba wszyscy moi znajomi, rodzina 😉 Nigdy sie nad tym nie zastanawialam, ale masz racje, brzmi dwuznacznie :P
[quote author=maleństwo link=topic=84017.msg1293025#msg1293025 date=1328553803]
[/quote]
ja z wielkopolski i tu tak się mówi  😉 W zasadzie to nie używam innych zwrotów jeśli chodzi o ubieranie. No i mama jak coś piecze to również jest to "placek".
pod warunkiem że się trzymają swojego heimatu,a nie że się flancują po całej Polsce...no to "oglądnąć" to mnie zwyczajnie do szału doprowadza
Ja, jako Warszawianka mieszkająca rok w Poznaniu i rok w Krakowie, do tego hodująca w domu rasowego Poznaniaka, mam spore doświadczenie z różnymi dziwnymi sformułowaniami czy słówkami. W kwestii gwary poznańskiej wiele ciekawostek zostało już wymienionych, dodam więc, że tylko w Wlkp spotkałam się z mówieniem '(jestem) do góry' zamiast '(jestem) na górze.' Zupełnie niegramatycznie!
Śmieszne jest również wstawianie słowa 'ale' w środek zdania, tak z niemiecka - 'ona to jest ale fajna' 🙂

Poza tym, Poznaniacy nadużywają pozornie niewinnego słówka "nie?". Niestety, niektórzy mają to we krwi do tego stopnia, że nie zdają sobie z tego sprawy, iż niemal ich każde zdanie kończy się tym zupełnie bezsensownym i zbędnym 'nie?'. Okropne, nie? 😉

A z krakowskich dziwactw: poza wymienionymi już klasykami typu 'pole' lub partykuła '-że', zupełnym novum było dla mnie słówko 'powitany' (ewentualnie: 'powitał', 'powitać' - przy czym nie chodzi mi o czasownik 'powitać' - jak w z daniu 'powitać delegację', a o słowo 'powitać'/'powitał' użyte w znaczeniu 'cześć', 'witam'😉. Wtf? 🙂
Jeśli chodzi o mowę, to leżałam w szpitalu ze starszymi paniami z podkrakowskich wsi i wszystkie uroczo okały. "Pani to jest jeszcze młodo, zdrowo..." 🙂
Nie umiem mówić po śląsku, nawet nie potrafię porządnie zaciągnąć ale koleżanka znająca tą gwarę ostatnio kilka zdań mi sprzedała. Na szczęście można je znaleźć w googlach, bo nie podjęłabym się napisania ich 😉 Tylko nie sprawdzajcie ! 😉

-Wejrzij na cajtmaszin, kero je godzina
-W antryju na byfyju stoi szolka tyju
- Wyje Bana

co to według was znaczy ?
pierwsze to: zobacz na zegarek, ktora jest godzina - na bank

a reszta... mam jakies tam podejrzenia ale pewna nie jestem

spedzilam pare wakacji z rzedu ze Slazakami i zaczynalam nawet zaciagac tak jak oni po 2 mies przebywania z nimi non-stop.
Na Śląsku zaciąganie zależy dosłownie od miasta.
Ja jestem z Gliwic i tutaj ciężko o osobę chociaż lekko zaciągająca, a 20 km dalej w Rybniku czy Rudzie Śląskiej to oni tylko tak, a wiele osób pełną gwarę zna i używa na co dzień 🙂

Kujka - odgadłaś 🙂

edit: znalazłam więcej :

Łon mie durś napasztuje

Frela jo ci pszaja

Wejrzij no jaki momy cajt

Wiela je godzin?

Wyciep to do hasioka.

Jak ciulać to my, a nie nos.

Kaj jo je, kaj je moje koło i kaj som moje szczewiki??

Kogo nima, tyn pojodł.

Chrobok w choszczach skrziczy kole familoków

Kaj my som jak my ni som kaj my byli ?

Jo jes jo, tyś jes ty. Fto jes gupszi jo czy ty?

Na banhofie pizło dwie

i odpowiedzi dla ciekawskich : [url=[[a]]http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/S%C5%82ownik[[a]]:%C5%9Al%C4%85sko-polski] klik[/url]
nine, oni wszyscy z Katowic. zaczelam np pytania zadwac charakterystycznie je intonujac. i nawet nie zdawalam sobie z tego sprawy, dopoki nie przyjechala do mnie kolezanka z Warszawy i nie opieprzyla mnie, ze nie mowie "normalnie" tylko zaciagam po slunsku.

no ale ja szybko lapie jezyki, akcenty itp i podatna jestem bardzo. latwo mi jest sie przestawic - jak widac nawet bezwiednie.
-W antryju na byfyju stoi szolka tyju

Ja znam ze "szklonka" (tu sie latwiej domyslic chyba) a nie "szolka", ale ja tez malo slaska jestem 😉
A z tym Wyje Bana to nie mam pojecia 😉
nine, pierwsze tak jak kujka napisała, drugie coś z herbatą i przedpokojem, trzecie, że pociąg gwiżdże, tak?
Szam, tak. Tam w poprzedniej wiadomości dałam link do odpowiedzi 🙂
Natch - ja większości nie znałam, ale J.  nawiasem pisząc biedna bardzo jest z nami i na każdej imprezie zamiast się bawić to nas uczy gwary :P

edit: zdanie było  nie logiczne :P
A z krakowskich dziwactw: poza wymienionymi już klasykami typu 'pole' lub partykuła '-że', zupełnym novum było dla mnie słówko 'powitany' (ewentualnie: 'powitał', 'powitać' - przy czym nie chodzi mi o czasownik 'powitać' - jak w z daniu 'powitać delegację', a o słowo 'powitać'/'powitał' użyte w znaczeniu 'cześć', 'witam'😉. Wtf? 🙂
Jeśli chodzi o mowę, to leżałam w szpitalu ze starszymi paniami z podkrakowskich wsi i wszystkie uroczo okały. "Pani to jest jeszcze młodo, zdrowo..." 🙂

Mieszkam w Krakowie, nie rok, a 22, a nigdy czegoś takiego nie słyszałam.Powitał?  😁

maleństwo, ja codziennie ubieram kurtkę i buty  😉
[quote author=konikikoniczynka link=topic=84017.msg1290109#msg1290109 date=1328377308]
pod warunkiem że się trzymają swojego heimatu,a nie że się flancują po całej Polsce...no to "oglądnąć" to mnie zwyczajnie do szału doprowadza
[/quote]
Zgadzam się. I jeśli tą gwarą posługuje się człowiek, który ją wyssał z mlekiem matki, a nie ktoś, kto próbuje ją udawać i nic z tego nie wychodzi.

Mieszkam w Krakowie, nie rok, a 22, a nigdy czegoś takiego nie słyszałam.Powitał?  😁

No właśnie, ja nigdzie indziej też tego nie słyszałam, a tu już ze trzy razy się z tym spotkałam. Z tym, że mieszkając w Krakowie poznałam zaledwie garstkę osób pochodzących z Krakowa (u mnie w pracy dominują ludzie ze Śląska, Zagłębia i Podkarpacia), także może to być jakiś inny regionalizm. Na pewno wyraził się raz tak mój kolega z Zawiercia, więc może to z Zagłębia przyszło? Ktoś stamtąd mógłby się wypowiedzieć!
Hiacynta, pochodzę z samego serca czystego "Zuagłębia" i nigdy tego nie słyszałam🙂
To 'powitany' może jest mówione tak na modłę 'pochwalony'?
Eeee a jak powinno się poprawnie mówić zamiast ubrać kurtkę? Włożyć?
Ja znam tylko ubrać 🙂 Wkłada się w coś więc raczej siebie do kurtki albo nogę do butów 😀

Oglądnąć u nas funkcjonuje faktycznie, chociaż chyba częściej obejrzeć. Raczej przeglądnąć no bo jest przeglądarka a nie przejrzewarka.

Mnie wkurza niemiłosiernie fajansiarko-tvn-sko-warszawskie dodawanie "tak"? na końcu zdania. To jakaś plaga ostatnich kilku lat, wszyscy zaczęli tak mówić..
I jeszcze "któro".

"Powitać" też się u nas używa 🙂
Włożyć/ założyć. W sensie nie "siebie w coś" a "coś na siebie".

No bo, na logikę - W CO chcesz ubrać kurtkę? W sukienkę czy w spodnie? 😉

Z przymrużeniem oka oczywiście
A to już założyć brzmi najlepiej, włożyć na siebie brzmi dla mnie zupełnie sprzecznie 😉
No jak to - ubrać na siebie przecież 😀
na Kociewiu urocze jest zdrabnianie czasowników, tak miłe uszom z zaboru rosyjskiego, jednak gdybym to "chodźkaj", "mówkaj" czy "idźkaj" usłyszał gdzieś indziej, to bym się chyba zrzygał...
W takim razie zapraszam do mnie i odruch wymiotny murowany.  😉 Mój mąż cały czas mówi w ten sposób do dzieci: "chodźkaj", "mówkaj" albo "powkaj co robisz" i wiele, wiele podobnych. Mnie już też cholera na to bierze, zwłaszcza, że takie słowa słyszy się od chłopa urodzonego na Warmii.
Oglądnąć u nas funkcjonuje faktycznie, chociaż chyba częściej obejrzeć. Raczej przeglądnąć no bo jest przeglądarka a nie przejrzewarka.
po polsku mówi się przeglądać, przejrzeć.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się