Forum konie »

czapsy i buty

Jade chyba do Decathlon po nowe sztylpy

byłas? zdązyłaś przed wielkim sajgonem i armagedonem?
No to od kostki jakieś 35-36 więc jaki mam wziąć rozmiar?:< Bo muszę sobie kupić w końcu..
a może żeby był pewniejszy rozmiar lepiej napisac do sklepu z prośbą o zmierzenie danego rozmiaru czapsa i porównanie sobie z rozmiarem czapsów, które mialas do tej pory, tak chyba byłoby  najprościej
Hmm ale moje czapsy które miałam do tej pory to nie był trafiony rozmiar.. Były robione na wymiar 35cm na 35cm i są za krótkie.
hm no to nie wiem, moze wez po prostu rozmiar dluzsze i beda dobre? a jak juz bedziesz miala nowe czapsy u siebie to ja prosze o dokladna relacje  i opinie, bo tez pewnie je na wiosne kupie🙂
"byłas? zdązyłaś przed wielkim sajgonem i armagedonem?"

thaya w końcu nie pojechałam, naprawiłam swoje..

Jaki sajgon? 🤔
pierwsza część przenosin sklepu....została 1/2 produktów
To dobrze ze nie pojechałam..wybiore sie po przeprowadzce.
Chyba wezmę tak na 37. Trudno najwyżej pocierpię. A relację zdam na pewno;-)
Poszukuje długie czapsy  👀

Nie western, nie z frędzelkami, nie zamszowe

Takie skórzane eleganckie  😎

edit znalazłam  💃 PARLANTI  😎 Ktoś posiada?
Magdzior- doszedł do mnie komplet Mountain Horse, który i Tobie się podobał.
I kicha.  😕
Same buty, czapsy są super. Świetnie wykonane, lekkie, oddychające, na lato super. I czapsy i buty pasowały na mnie, ale- nie pasowały do siebie. Czyli- czapsy nie chciały się zapiąć w kostce na butach. Buty są zbyt szerokie w okolicy kostki i czapsy nijak nie chciały się tyle naciągnąć.

Dzwoniłam do oksera. Bardzo miła pani naprawdę bardzo chciała pomóc. Mierzyła czapsy szersze w łydce. Mierzyła również czapsy ogólnie dłuższe i jeszcze szersze. I du..pa.
Ktoś kto produkował ten komplet nie przemyślał sprawy i podejrzewam, że czapsy dopną się na bucie o długości stopy np 36, 37. Może 38. Najwidoczniej nikt nie pomyślał o tym, że ludzie miewają również stopy o rozmiarze 40.  🤔

Ale zdjęcia dam, bo prosiłaś o zdjęcia w realu.

tunrida jesteś pewna ze się nie da?? Ja mam ten mój zestaw czyli buty MH i czapsy hippica i było ciężko. Nie dość ze buty szerokie to jeszcze miały hmm "ostrogę"? taką wypustkę. Ale systematycznie naciągałam gumę w czapsach i teraz już spokojnie zapinam 😉
Tunrida, a nie powinnaś bardziej ich do tyłu wziąć? żeby ten sterczący fiutek z przodu nie dyndał w powietrzy tylko przylegał do buta? może wtedy się dopnął
kate- sądzisz, że tego nie robiłam??  😀 Ja je próbowałam ściągnąć na dół, podciągnąć do góry, do tyłu. Kombinowałam jak tylko mogłam. NIE DA RADY !
To tylko tak na zdjęciu wygląda. Bo na zdjęciu ich nie naciągałam, tylko luźno założyłam i cyknęłam fotkę.

Guma od czapsa nie naciąga się mocno, około 2-3 cm. Nie więcej. A do zapięcia czapsa na buta brakowało ok7 cm. Obwód buta na górze ma 33 cm.

Czapsy które mam to S. Pani z oksera mierzyła S/M ( czyli dla grubołydkowców) i mierzyła M. Żadne według niej nie naciągnęły by się w newralgicznym punkcie do tych magicznych 33 cm. Może czapsy L? Ale już M wisiałoby mi na łydce.

Ja myślę, że ktoś kto to projektował wymyślił sobie, że czapsy S, M są dla osób o długości stopy 36-38. A dla osób ze stopą 40, czapsy pewno L i XL.

Wyjaśnię najlepiej jak umiem.

But kończy się w miejscu zaznaczonym niebieską kreską. Obwód buta w tym miejscu to 33 cm. Obwód czapsa w tym miejscu to 26 cm. Czaps naciąga się maks 3, no moooże 4 cm ( ale już zamek ostro trzeszczy w szwach) 
Pani z oksera mierzyła mi czapsy S/W i M ( bo takie ewentualnie mogłabym kupić patrząc na moją łydkę) i żadne nie naciągnęły się do 33 cm w tym miejscu.
tunrida i co teraz?? Oddajesz??

Jak nie to ja bym poszła do szewca zeby coś pokombinował. Może bardziej elastyczną gumę wszył?? Bo fajnie komplecik wygląda 😉
Odesłałam. Nie pomyślałam, że szewc mógłby doszyć luźniejszą gumę. Nie wpadłam na to. Mieszkam w takiej dziurze, że skrócenie oficerek było mega wyzwaniem dla szewca. Nie wpadłam na to, że któryś z szewców mógłby wszyć gumę w czapsa.

Ale powiem jeszcze, że moim zdaniem rozmiar butów jest zawyżony. Noszę typową 40, zamówiłam 40, a but był mocno luźny ( niby mógłby być, ale jednak luźny) Spokojnie weszłabym w rozmiar 39. W tej sprawie również rozmawiałam z okserm, ale nie było 39. I nie będzie.
Odechciało mi się wtedy kombinować już całkiem.

Choć tym pomysłem wymiany gumy w czapsie mnie podłamałaś, wiesz? Teraz będę cholerka o tym myśleć.  🤔

tunrida daruj sobie. Ja miałam ten sam problem jak kupiłam zimowe krótki buty jacson, też nie mieściły się pod czapsy, tylko to nie był komplet, a buty były za szerokie.
tunrida no to szkoda, bo fajnie komplet wygląda, no ale cóż, ja tym bardziej miałąbym problem bo przy bucie 41 też bym potrzebowała czapsa pewnie w okolicach M bo mam dośc szczupłą łydkę w stosunku do długosci stopy. Ja będę na wiosnę kupować 'tradycyjne' czapsy z MH i mam nadzieję, że uda mi się dobrze romiar dobrać.
tunrida ale nie wiem czy by to wyszło 😉 Ja tak robiłam w drugą stronę, gumę skracałam. I działało 😉
Myślę że po regulacji gumki czapsy i tak będą nie ładnie odstawać w okolicach kostki.
miał ktoś może takie brązowe sztyblety Zip Paddock Mountain Horse?
Jak u niech jest z rozmiarówką?
Tercet a spróbowałaś chociaż przejżeć kilka stron tego wątku/? Jak wątek ma 100 stron to wiem ze ciężko, no ale 20 parę/? Jakiś czas temu było mowa o tych butach, jest kilka zdjęć.
Oglądałam w Poznaniu Hippici i mi się bardzo spodobały, jak zmęcze swoje to kupie sobie.
Dramka moja koleżanka takie ma i są świetne
Ja też je mam i poza tym że trzeba bardzo ostrożnie i uważnie zasuwać - bo mają taki zamek że raz mocniej pociągniesz i wysiada - to ok. Skórka, wykonanie i jakość naprawdę świetna. No i cena  😉
http://www.okser.pl/mountain-horse-buty-mountain-rider-classic-p-939.html

ktos uzywa takie brazowe? jak z rozmiarowka? jest gdzies w wawie sklep zeby przymierzyc te buty?

sorki, przestudiowalam wyszukiwarke, ale nic ciekawego nie znalazlam.
tercet, tyle że to nie są zip paddoci chyba...
zip paddock wyglądają tak:

według mnie rozmiarówka nie jest standardowa do końca. noszę 39 a te moje 39 są luźne. na zimę jak znalazł ale nie wiem do końca co zrobię latem 😉
tercer i sei na tych zdjecich to te same buty ZIp Paddock🙂 mi sie wydaje ze rozmiarówka moze odrobine jest większa, bo ja mam 41 i jest na mnie dobre, a w innych butach często zdarza mi się, że 41 jest małe i musze mieć 42.
Magdzior no dokładnie, jedne i drugie to są te same buty. Kurcze, mówisz, że tak o z tą rozmiarówką, trochę mi to nie pasuje. Bo noszę 38 a już nigdzie nie ma tego rozmiaru, najmniejszy to jest 39. Pani z Horse House miała mi sprawdzić czy u producenta by się jakieś nie znalazły, ale póki co nie odzywa się  😕
Dramka moja koleżanka takie ma i są świetne

Moja koleżanka chyba kupiła za mało dopasowane bo zsuwają jej się z nóg.  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się