Forum konie »

czapsy i buty

Muszę się poważnie zastanowić nad kupnem dwóch czapraków... no i ta skrzynka na szczotki... pudełko zwykłe wystarczy...  😁 Nie! Nie! Dopóki nie przyjdą moje czapsy, i dopóki ich nie "obmacam", to nawet nie zastanawiam się nad kupnem oficerek.  😁
Ponia, Gillian a które dokładnie modele macie? narazie to i tak dalsze plany, ale już sobie wyobrażam jakie super muszą być🙂
ja mam High Caliber, kosztowały mnie 1000zł. Ponia chyba ma te same 🙂
[quote author=Magdzior link=topic=84.msg764532#msg764532 date=1289339799]
xxagaxx ja też! może założymy fanklub MH!🙂 tak sobie patrzę  i stwierdzam, że marzą mi się kiedyś oficerki MH🙂

Ich oficerki są suuuuper  😎
[/quote]

heh to bardzo dobrze że ja nie lubię oficerek 😀 Jaka ulga dla portfela 😉
ja mam High Caliber, kosztowały mnie 1000zł. Ponia chyba ma te same 🙂

Uspokoiłaś mnie, bo nie mam tylu pieniędzy w portfelu.  😁
Miał ktoś może do czynienia ze sztybletami firmy DUBLIN? Stałam się niedawno posiadaczką dokładnie tego modelu: http://www.dublinclothing.co.uk/dublin-advance-boots.html za całe 3 zł i nie wiem, czy zostawić, czy puścić w świat... Skóra wydaje się dosyć fajna, mięciutka 🙂.
Sisisa, Dubliny za 3 zł?  😲 Mogę je od Ciebie odkupić za 10?  😉

A tak serio, to bardzo porządna firma.
Lotnaa, trzeba polować w ciuchlandach ;P.
Niestety nie powstrzymałam się i kupiłam czapsy sportowe MH - za taką cenę  - super, za cenę pierwotną nie wzięłabym. Są bardzo wygodne i naprawdę fajnie wyglądają nawet do klasycznych sztybletów. Mają wadę, którą ma bardzo wiele czapsów - mianowicie zapięcie wypada dokładnie na środku łydki, pod zgięciem kolanowym, więc dopóki ich nie rozpracuję to trochę się przemęczę. Tego nie mają, na przykład oficerkowe czapsy Bonidosa - tam zapięcie wypada nieco bardziej z boku i nie ma problemu.

A dziś kuszą w sklepie oficerkami MH - Venice Field Boot  🙄
Może komuś ta instrukcja się przyda  :kwiatek:

Przy zamawianiu sztylp podajemy ich długość i obwód łydki.

Długość mierzymy od punktu
znajdującego się z tyłu , mniej więcej pośrodku pięty do zgięcia pod kolanem - długość zamka z tyłu.

Obwód łydki - mierzymy w jej najszerszym miejscu tak, by pod miarkę zmieścił się ciasno
jeden palec.
najwiekszy minus sztylp gotowców jest taki że nie są dopasowywane w kostce. takie jest moje zdanie. dlatego czasem warto rozejrzeć się za szewcem który wykona takowe na zamówienie 😉
Sei Nie prawda kochana. Moje z Decathlon są idealnie dopasowane a kostki mam nie z tej ziemi przy łydce 30cm 😵
ale że takie grube czy wąziutkie masz te kostki? :P
ja miałam oficerkowe hippici (te sztywniejsze) i jeszcze teraz mam jakieś oficerkowe (takie mają tłoczenie: i przy mojej łydce 35. wysokości 44. to w kostce mam zbędne metry skóry i mnie to drażni bo bardzo nieelegancko wygląda.
pewnie to kwestia tego jaki model, jakiej firmy się nosi. no ale 😉
a moje sztyblety MH dzisiaj rozdziewiczyłam i kocham je jeszcze bardziej🙂 i zdecydowanie moim obecnym marzeniem są oficerki MH🙂
mnie się marzyły petrie ale skoro tak chwalicie MH to może i ja się zakocham. wtedy oficerka MH byłyby również dobrą opcją jeżeli robią brązowe 😉
ja tak jak mówię jestem pod wrażeniem tej amortyzującej wkładki🙂  jest taka mięciutka i naprawdę przyjemnie się w tych sztybletach jeździ i chodzi🙂 mi się bardzo podobają🙂

tylko tak się zastanawiam na przyszłość, bo w chwili obecnej i tak nie będę kupować czy oficerki MH są tylko w 'tabelowych' rozmiarach czy robią na wymiar? bo jeśli tylko tabelowe to trochę średnio bo pewnie beda za szerokie..
Magdzior, a jak te sztyblety wypadają rozmiarowo? Nie mogę nigdzie znaleźc tabelek.
ja zawsze biorę buty z wkładką 27cm (stope mam niecale 27) i rozmiar 41 jest na mnie idealne, inne rozmiary niestety nie wiem jakie są, ale z tego wychodzi mi, że raczej duża rozmiarówka bo np. z Hippici zawsze miałam większe niż 41.
To mam zagwoźdźkę... Noszę 39,5 (moja prywatna zmora) i na ogół w 40 mogę jeszcze rybki hodowac, a w 39wypadałoby palec sobie uciąc.
Sei Przy łydce 30cm kostki musze miec bardzo szczupłe 😉 To wytłoczenie firmy Pana Pawła
To mam zagwoźdźkę... Noszę 39,5 (moja prywatna zmora) i na ogół w 40 mogę jeszcze rybki hodowac, a w 39wypadałoby palec sobie uciąc.

to ja bym obstawiała, że z MH powinno 39 byc dobre, ale radze ci napisac do sklepu żeby zmierzyli Ci długość wkładki tak będzie najpewniej🙂
sei mierzyłam te sztylpy oficerkowe Firmy Obuwniczej (pana Pawla) i mialam dokladnie te same wrazenia co Ty. W ogole nie wyprofilowane na kostkę, chyba producent zakładał, że jeździec będzie miał słoniową nogę, w kostce tak samo szeroką jak w łydce. Za to sztylpy Bonidosa... mmmmmm... leżą kapitalnie, zgrabne zwężenie przy pęcinkach i też niedrogie 🙂
Czy jest ktos w posiadaniu sztybletów firmy York model Alexa na zamek ???
Jak wyglądaja jakosciowo i czy są wygodne

podbijam. Są naprawdę ładne! Naprawdę nikt nie miał?

http://allegro.pl/sztyblety-york-alexa-eleganckie-skora-36-i1316210139.html
[quote author=_kate link=topic=84.msg769758#msg769758 date=1289742506]
Czy jest ktos w posiadaniu sztybletów firmy York model Alexa na zamek ???
Jak wyglądaja jakosciowo i czy są wygodne

podbijam. Są naprawdę ładne! Naprawdę nikt nie miał?

http://allegro.pl/sztyblety-york-alexa-eleganckie-skora-36-i1316210139.html
[/quote]

ja mam 😉
Kupiłam je  w maju czy czerwcu, jak za tą  cene są  ok ;-)
Zobaczymy czy przeżyją hippici, moim zdaniem to  mogłyby mieć grubszą podeszwę .
Kurczę nie mam siły już... Przejrzałam większość wątku a i tak dalej nic nie wiem. Oczy mnie bolą  🤔
Ale muszę kupić czapsy!! Moje te od Pana Pawła służyły mi tyle lat że aż biedne zmalały ze starości  😁

Z tego co oglądałam spodobały mi się takowe:

http://www.okser.pl/mountain-horse-elite-rider-leggings-p-965.html
http://www.okser.pl/mountain-horse-czapsy-xcellsior-leggings-jr-p-970.html
i
http://www.amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=6_24&products_id=1688

No i dupa. Mam dylemat co i jak... Jednak zakupy przez internet jeśli o takie rzeczy chodzi to przekichana sprawa..
Mogłabym prosić o fotki jeśli ktoś posiada coś z tych rzeczy!? Byłabym wdzięczna strasznie. Jakieś porady opinie?...

Jak mam zmierzyć nogę żeby było idealnie? Co to znaczy od pół pięty? -nie wiem czy dobrze kminie(jestem blondynką..) Nie chce żeby po "opuszczeniu" sięgały mi "10cm od kolana" itd. Chce żeby trzymały się nogi i były doskonałe na długość.

Na fotkach xcelsiory
Ponia,  :kwiatek:
MR36 mi się Xcelsior baaardzo podobają, ale ubolewam, że JR będą za małe, bo dorosłe rozmiary są juz drozsze i to mi sie nie podoba...;/
Jade chyba do Decathlon po nowe sztylpy
Hmm nie aż tak drogie
http://www.okser.pl/mountain-horse-czapsy-xcellsior-nowa-kolekcja-p-3181.html
Ale coś mi nie pasi....
Mierzyłam właśnie nogę "na łyso" i wyszło mi wysokość 37 tak od połowy pięty do pod kolana takiego ostrego pod kolana;d a szerokość 35 (na nogę bez niczego!) jaki rozmiar mam wziąć?;/
no to chyba S/W powinien byc na ciebie dobry, ma wysokosc 38 (mysle ze 1 cm nie powinien byc problemem) i szerokosc 35-39 wiec idealnie

Edit: ale zauważyłaś, że przy tych czapsach MH pisze ze wysokosc jest mierzona od kostki?:
"***Uwaga! Czapsy mierzone są od kostki (wysokość)"

I jak sie mierzy wlasnie od kostki to calkim inne wyniki wychodzą i mi wyszlo 35 cm wysokosc ale to mi się średnio mozliwe wydaje bo nawet te juniorskie JL maja wysokosc 38cm i szerokosc 34 (wtedy bylyby na mnie dobre🙂😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się