Ponieważ chciałabym organizować zawody których generalnie prawie nikt nie chce organizować tzn zawody ujeżdżeniowe, usiłuje policzyć koszty jakie muszę ponieść tzn. karetka, sędziowie, nagłośnienie, równanie placu itp. itd. Chciałam prosić o określenie jaką kwotę na "startowe" za 1 konkurs skłonni jesteście zapłacić aby takie zawody się odbyły
Liczę że jest tylko wpisowe do konkursu i nie ma opłaty organizacyjnej ani żadnej innej poza ewentualnie boksami
Wg mnie to też zależy jakie jest wpisowe. Jeżeli na zawodach płacę 80 zł wpisowego plus od 20 do 40 zł za przejazd w każdym konkursie, kwota robi się duża, ale zakładam, ze te startowe wchodzi w pulę nagród. Jeżeli wpisowe to ok 50 zł, mogę zapłacić i 50 zł za każdy start, w sumie prawo na to samo wychodzi (zakładając, ze warunki są dobre).
fabapi zawody ujeżdżeniowe to dość trudny temat Podstawą jest dobre (doświadczone i sprzwdzone) biuro zawodów, a to musi kosztować. Jako zawodnik wolę jednak zapłacić te 10 - 15 zł więcej i mieć listy startowe z godzinami startów w sieci kilka dni przed zawodami. Istotne są również "dzieci stajenne" do noszenia wyników na linii sędziowie - biuro. Niejednokrotnie prowadząc biura zawodów albo sama biegam, albo muszę prosić o to zawodników... nie jest to sytuacja komfortowa i łatwiej o błąd w obiczeniach wyników - wszak wszyscy chcieliby mieć swój wynik na bieżąco :-) Kolejny istotny element, to sekretarze sędziów. Zdarzyło mi się sędziować z sekretarzem, który usiadł na C i nie miał pojęcia co jest pięć... A nie da się patrzyć jednocześnie w arkusz i na czworobok... Sędziowie nie znają na pamięć programów - za dużo ich... Kolejne do kalkulacji - to toaleta. Jeśli nie ma stajennej, którą można poświęcić na czas zawodów - konieczne jest ustawienie Toy-ów... o ile zawodnicy są na miejscu 2- 3 czasem 4 godziny, o tyle organizatorzy i sędziowe są i 12 - tyle bez toalety się raczej nie wytrzyma ;-) Co do kosztów - zawsze najdroższa jest karetka :-/ warto obdzwonić lokalne prywatne firmy typu Medica czy Falk - czasem bywają tańsi od pogotowia
Właśnie organizując pierwsze zawody "wysypałam się" na: listach startowych i sekretarzach. Z wynikami też biegałam. Miało być tanio i było. Teraz chcę żeby było dobrze i możliwie niedrogo 😉
Napisz na PW skad jesteś (bo nie wiem :icon_redface🙂 może podpowiem jakieś dobre biuro czy sędziów rozsądnych (chociaż tu opłaty regulowane odgórnie) :-) W razie W służę pomocą - znam zawody i od kuchni (organizacja, biuro, sędziowanie) i "od pokoju" (starty) ;-)