Forum konie »

Re-Voltowicze ZA granicą: pensjonaty, zwyczaje, niecodzienności...

Jak jechałam do ciotki to bez przesiadki (poza przesiadką w Duisburgu na pociąg regionalny i przejechanie jednej stacji do Oberhausen) przez Berlin. Także najlepiej dopytać, bo są takie połączenia.
mamy tutaj voltowiczów z Rzymu?  👀
galopada_, nie ale będę w Rzymie w sierpniu, co byś chciała?
Może mi ktoś powiedzieć czy w niemczech łatwo jest o pracę w stajni? Obojętnie co by to było. Musze wiedziec bo nie puszczę już nigdy mojego lubego na samotny zarobek a nie mam pewności czy podołam razem z nim w upale przy truskawkach jesli już sie uprze jechać to muszę jechać z nim. Jak wyglądaja tam zarobki, znam niemiecki (no troche musze poprzypominac sobie -wszystko zrobie aby nie puścić go samego)
jak umiesz dobrze jeździć i troszkę niemiecki znasz to dostaniesz pracę ale musisz pojeździć po stajniach i popytać albo najpierw maile powysyłać podzwonić.Zarobki rożnie od 500-1500euro
Czy ktoś wybiera się obejrzeć zawody w Hickstead, 26-31 lipca? Ja na pewno będę w czwartek i sobotę 🙂
Czy ktoś z niemieckojęzycznych voltowiczów mógłby polecić mi jakąś zachodnią stronkę z ogłoszeniami sprzedaży koni i byłby pomocny w dodaniu paru ogłoszeń?  :kwiatek:
Baaaardzo ładnie proszę  🙂
Może mi ktoś powiedzieć czy w niemczech łatwo jest o pracę w stajni? Obojętnie co by to było. Musze wiedziec bo nie puszczę już nigdy mojego lubego na samotny zarobek a nie mam pewności czy podołam razem z nim w upale przy truskawkach jesli już sie uprze jechać to muszę jechać z nim. Jak wyglądaja tam zarobki, znam niemiecki (no troche musze poprzypominac sobie -wszystko zrobie aby nie puścić go samego)

Praca w niemieckich stajniach jest, od groma, popatrz na stadniny.pl, tam sie oglasza M. Gotz, zalatwial mojemu chlopakowi prace dwa razy, szuka najlepiej platnej, z najlepszymi warunkami dla ciebie 🙂
W KiR wrzesniowym Paul Schockemoehle sie ogłaszał że poszukuja jeźdźców i luzaków (http://www.schockemoehle.com/).
podpinam się pod prośbę amazonki*  👀 🙇 🙇
Z tego, co zauwazylam, to Paul Schockemoehle ciagle szuka jakichs pracownikow (na Yard & groom widze oferte co kilka tygodni, miesiecy). Jestem ciekawa, czemu tak jest.
no właśnie ciekawe. Ale też i ta stajnia czy raczej firma Shokemohlego jest olbrzymia - więc siłą rzeczy może zawsze ktoś odchodzi i robi się miejsce i tak w kółko
Albo biora duzo ludzi na staz, albo z racji, ze firma jest olbrzymia, jest duzo roboty i nie kazdy daje rade, albo nie kazdy jest wystarczajaco dobry i szukaja lepszego, albo po prostu warunki pracy (placa, atmosfera) nie sa sprzyjajace. Jestem ciekawa, ktore z wymienionych, albo - czy sa jeszcze inne powody.
Schoki jest ogromny, to fabryka koni i jezdzcow. Jest tam wielu zagranicznych jezdzcow na treningach, dodatkowo to fabryka koni sportowych, ale jezdzic moga wlasciwie tylko ci, ktorzy juz na prawde to potrafia. Wielu przecietnych jezdzcow spada tam na stanowisko assistent-bereiter lub luzaka.
Druga sprawa to wlasnie rotacja pracownikow, ale to normalne w swiatku jezdzieckim.
Co do placy i atmosfery na codzien nie moge sie wypowiedziec, ale moja znajoma, ktora tam pracowala z mlodymi konmi ujezdzeniowymi, mowila, ze bardzo niepersonalnie jest. Za duzo ludzi, za malo kontaktu z szefem.

Czy ktoś z Voltowiczów pracuje przy koniach we Francji? jeżeli tak to byłabym wdzięczna za kontakt na PW.
A ja mam takie pytanie, czy strona yardgroom tyczy się tylko pracy przy koniach? W sensie takim, czy przy innych gospodarskich zwierzętach też?
Bischa, raczej przy koniach, nieraz ludzie piszą też o jakiś innych osłach czy kurach, ale gospodarstw o stricte innym profilu niż koński nigdy tam nie widziałam.
A szukam kurde jakieś ciekawej roboty na przyszłe wakacje przy bydle, żeby zobaczyć jak to za granicą wygląda... I nie wiem gdzie szukać, chyba będę musiała zapytać u siebie na uczelni bydlarzy...
Bischa, w danii! mityczne automatyczne obory to prawda jednak! 😉
O, nasz dziekan mówił, że kiedyś na praktykach był w Danii to go zapytam 😁 Wiem, że to prawda, na bydle nam pokazywali takie cuda, że głowa mała, włącznie z oborami gdzie nie potrzeba właściwie człowieka 😎 Ale w sumie to wolałabym taką zwykłą oborę, gdzie człowiek musi przy tych zwierzętach coś tam więcej zrobić, niż wprowadzanie danych do komputera co do ilości paszy, wydajności, chorób itp 😁
Holandia moje marzenie, najwięcej krów na ha w Europie- 200. Nie no chyba coś pomerdałam z tymi ha.
Jeśli wie ktoś o jakichś ogłoszeniach z pracą dla stajennego bądź luzaka w niemczech bardzo proszę o kontakt na pw :kwiatek: Miasto nie ma znaczenia :kwiatek:
Opowiem jak wygląda pensjonat we Włoszech, przykładowo w tej stajni:
http://www.scuderiailsogno.it/   (nazywa się "Sen"😉
Stajnia jest nowa, ma dopiero 1,5 roku.
Pensjonat kosztuje tam 500Euro miesięcznie.
Duże przestrzenne boksy, tylko trociny, poidła.
2 stajnie, przy każdym boksie jest szafa/szafka typu paka.
W stajni czyściutko, wszystko lśni.
Kryta ujeżdżalnia 20x40, ujeżdżalnia zewnętrzna z przeszkodami 40x70 (oświetlona),
czworobok 30x50, ujeżdżalnia trawiasta 50x55.
Lonżownik.
Myjka zewnętrzna i wewnętrzna z ciepłą wodą.
3 małe padoki, konie mogą wychodzić na nie tylko na 30 min dziennie.
W cenie pensjonatu są wliczone jazdy z instruktorami oraz wyjazdy na zawody (jeśli dobrze zrozumiałam).
Dodatkowo dla pensjonariuszy jest tzw. Club House, czyli kuchnia, jadalnia, kominek, grill, na górze pokoje, łazienki, prysznice itp.
3 małe padoki, konie mogą wychodzić na nie tylko na 30 min dziennie.

Masakra jakaś-na 30 minut dziennie 🙁
Perlica, no niestety, w drugiej stajni, w której byłam, też nie jest za pięknie z padokami, mają jeden jakieś 20x40 trawiasty
szukam dalej pensjonatu z padokami, gdzie mój koń mógłby wychodzić chociaż na pół dnia
A ja myślałam że to tylko w PL takie wymysły że koni nie trzeba padokować 😵
Perlica, we Włoszech jest gorzej, prawie żadna stajnia nie ma padoków
Fantazja nie chcę straszyć, ale chciałam wejść na stronę tego pensjonatu i antywirus mi zablokował. może to tylko fałszywy alarm, ale uważajcie.
calore, u mnie normalnie działa, mam antywirusa, nic mi nie wyskakuje
Fantazja mi również antywirus zablokował.
bo może macie poblokowane strony zagraniczne/nieznane, i antywirus uważa tą stronę za niebezpieczną
jak nie to nie wiem
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się