Forum konie »

Kącik WKKW

Dobra,pewnie zostanę zabita ale co tam. Drodzy WKKW iści planuję ponownie wrócić na jeden sezon do WKKW. Stąd moje pytanie - jeśli w 2007 roku miałam 3 klasę to czy ona już wygasła, i o co chodzi z tymi "wynikami kwalifikującymi"? Planuję jechać o ile się odbędą Akademickie MP,teraz już planujemy cały sezon,dużo tego jest u nas w skokach i muszę mniej więcej wiedzieć na ile liczyć zawodów WKKW. 2-3? Na odnowienie klasy i zrobienie tych "wyników kwalifikujących"?Proszę o pomoc  :kwiatek: Wiem,że czytanie przepisów nie boli,ale znając moje nieogarnianie wszystko pokręcę i źle powiem całej ekipie.
salto piccolo z tego co ja wiem to jeśli miałaś 3 klasę to zrobiłaś 3 licencję, która jest dożywotnia więc nadal masz uprawnienia 3 stopnia, Akademickie MP pewnie będą ale na takiej zasadzie jak w poprzednich latach czyli o charakterze towarzyskim organizowane w Bolęcinie, wtedy z 3 licencją mogłabyś jechać profi w klasie P (równolegle jest też klasa open LL).

Co do wyników kwalifikujących to jak pewnie wiesz żeby uzyskać go w danej klasie wynik ujeżdżenia nie moze przekraczac 75pkt, w skokach nie więcej niz 16 i czysty przejazd bez błędów na przeszkodach w krosie - dopuszczalne spóźnienie do 90 sek.

I w związku z tym jeśli obecnie masz 3 licencję to możesz jeździć do klasy P włącznie a zeby jechać wyżej musisz zrobić  2RK w klasie P lub 1 w P i 2 w L, potem analogicznie żeby jechać ** musisz zrobić 2RK w klasie niźej.

A co do zawodów to wstępny kalendarz już jest na stronie PZJ.

EDIT: Tak teraz odpowiadając na pytania salto zaczęłam się zastanawiać i sama mam pytanie:
Weźmy hipotetyczną sytuację ktoś zaczyna sezon od L klasy, robi w ciągu dwóch startow 2xRX w L i ma 3 klasę w związku z tym może jechać P, jedzie zatem P i robi w tym P również RK w związku z tym od początku sezonu zrobił 3RK: 2L i 1P więc może jechać już * ? (tylko w tym wypadku te dwa Lkowe RK będą zaliczane zarowno do kwalifikacji do P jak i potem do * - może tak być czy chodzi o to, że żeby jechać * trzeba powtórzyć kolejne 2RK w L?).
Magdzior dzięki wielkie! Właśnie nie ogarniałam o co chodzi z tymi RK,teraz jasno mi to wytłumaczyłaś. Czyli dla pewności pojadę z 3 razy: 1x L na przypomnienie i 2xP i powinno być dobrze. Tak więc NA PEWNO zawitam do was w któryś weekend na wiosnę,poskakać na crossie  😉
no to fajnie🙂 w takim razie do zobaczenia na krosie🙂 ja już się doczekać wiosny z tego powodu nie mogę, ale narazie twardo szlifujemy ujeżdżenie.
Jeszcze tylko muszę przedstawić mój pomysł szefowstwu, tym bardziej,że kobyłka teraz zaczęła fajnie skakać MR a ja ją znowu na WKKW chcę przerobić  😁 Oj nie spotka się to z aplauzem..
Jeszcze jedno, tak zerkłam na regulamin 2011 bo już jest i coś mi się przypomniało a mianowicie:

2.3.2. Wynik kwalifikujący może zostać uzyskany przez jeźdźca i konia
osobno lub jako para za wyjątkiem zawodów rangi Mistrzostw Polski gdzie
akceptowalny jest w jego miejsce jeden wynik kwalifikujący w CIC/CCI
na tym samym lub wyższym poziomie.
wynik kwalifikacyjny musi być uzyskany jako para..

tzn, że wynik kwalifikujący musi uzyskac i kon i jezdziec więc jesli będziesz chciala startować na koniu, który wcześniej nie miał kwalifikacji to jedno L wam jednak nie wystarczy pojechać bo mimo, ze ty kwalifikacje do P będziesz mieć ale kon nie i jemu będzie trzeba zrobić te 2RK w L jesli dobrze to wszystko rozumiem.
Hmm to ma sens.Bo przecież nie liczy się,że na tym samym koniu zdobyłam licencje i klasę bo to dwie różne rzeczy od RK prawda?
Na surowym (w sensie nie chodzacym wczesniej wkkw koniu), trzeba robic kwalifikacje od zera, nawet jak ty masz zagranie na *.

Co do RK to wydaje mi sie, ze w LL, L i P nie trzeba miec krosow na zero na przeszkodach. W CIC, CCI od tego roku liczone sa tylko krosy zerowe. Co do regionalek nie jestem pewna.

Salto, to spotkamy sie na AMPach WKKW  😉  Pan Rey pisal mi maila w tym roku, ze chce podpiac te AMPy pod AZS zeby byly juz oficjalne, gdzie zbiera sie punkty dla uczelni i zeby liczyly sie do stypendium.
No nieeee załamałaś mnie,ja jestem WKKWista amator!  😎 Czyli czekaj-jeśli na tym koniu startowałam w 2007 roku WKKW to się to liczy czy nie?
PS U mnie na uczelni nie istnieje coś takiego jak stypendium sportowe  😁
Salto, dla swietego spokoju zrob te 2xL  😉 Nie wiem czy sie liczy, ale nabierzecie doswiadczenia.
A na tych AMPach amatorow jest LL, w profi jest P. Wiec luzik  😉 Widzisz, u mnie istnieje, ale za miedzynarodowe zawody daja tyle, ile za regionalki.
Ale ja chcę jechać profi,no kurde to byłby wstyd,kiedyś 15 na MP a teraz jedzie LL  😁 Nie ma takiej opcji,musi być profi  😎
No widzisz,a ja studiując na Uniwersytecie Muzycznym mogę sobie POMARZYĆ o jakimkolwiek stypendium sportowym.A niby to najlepsza uczelnia muzyczna w Polsce.Nie przewidzieli,że jakiś muzyk może też być sportowcem  😁
Aaa! No to spotkamy sie w tej samej klasie  👀 A nie tylko na zawodach  😉
asior o jak dobrze, że tu zajrzałaś bo Ty jednak lepiej się orientujesz ode mnie na pewno, ale co do LL, L i P to dawniej mozna bylo miec jeden błąd na przeszkodach, ale od 2009 trzeba miec czysty kros, cytat z regulaminu:

[quote="regulamin wkkw 2011"]i]Próba terenowa: od roku 2009 wynik na przeszkodach w zawodach
krajowych musi obejmować czysty przejazd (0 punktów karnych na
przeszkodach w krosie) oraz nie przekroczenie więcej niż o 90 sekund
normy czasu w krosie[/i][/quote]

I nawet wiesz więcej ode mnie o tych AMP - to fajnie jeśli w tym roku by się udało je podciągnąć pod AZS, bardzo fajnie, bo pewnie pójdzie za tym wzrost liczby uczestników - w poprzednich latach szczególnie w profi kiepsko było z frekwencją.

Szczerze mówiąc to tak po cichutku ja też, jeśli wszystko by szło po mojej myśli planowałam jechać profi, ale przy Takiej konkurencji to ze mnie zadne 'profi'...:ale to jeszcze odległy czas więc się dopiero okaże co i jak
Czyli w krajowym regulaminie zrobili tak, jak w regulaminie FEI, ze czyste przejazdy w CIC. W CCI mozna miec blad jeden na przeszkodzie, wyczytalam wlasnie  😉

Magdzior, nie kokietuj, tylko walcz o profi. P klasa to nic strasznego  🙂
Magdzior, nie kokietuj, tylko walcz o profi. P klasa to nic strasznego  🙂

walczyć będę na pewno🙂 a co wyjdzie to zobaczymy, koń możliwości na P jeszcze na pewno ma, a czy ja również to się dopiero okaże🙂 narazie trzeba poświęcić to co zostało do wiosny na porządne szlifowanie ujeżdżenia żebym się za nasze czworoboki nie musiała wstydzić.
No widzisz,ja muszę pracować nad udoskonaleniem jakiegoś preparatu uspokajającego dla kobyły na czworobok  😁 Bo ona tak bardzo CHCE,że ją ponosi  😎
Nie no żartuje,ale generalnie muszę sobie przypomnieć jak w ogóle czworoboki się jeździło  😉
PS
O co chodzi z czworobokami? W klasie P obowiązuje mnie ten jednogwiazdkowy? Jeśli tak,to ten z serii A według strony pzj?? Nic z tego nie rozumiem.
o no widzisz salto piccolo mam mniej więcej podobny problem więc jak opracujesz jakiś preparat to ja chętnie się dowiem co to za cudo🙂😉 my to mówimy, że Reszka po prostu chce tak szybko skończyć ten czworobok i już iść na parkur/kros i dlatego tak pędzi, ale sama jestem ciekawa jak nam w przyszłym sezonie czworoboki będą szły i na ile uda się je poprawić, bo na treningach poprawa jest ogromna i teraz pytanie za 100 punktów czy ja będę umiała ją tak spokojnie jechać na zawodach by uspokoić i siebie i ją🙂

Tak do P jest gwiazdkowy czworobok serii A - strona pzj w tym przypadku nie kłamie z tego co się orientuję🙂
Zaś do LL i L są od tego roku nowe też na stronie pzj jest informacja.
Z moją problem jest trochę inny. Ona tak bardzo chce,że na najmniejszą zmianę pomocy reaguje 100x bardziej w "miejscach publicznych",czyli od razu wyciągnięty,ciągi cuda-niewidy,podczas gdy trzeba zrobić najprostsze zadania  😁  A wiadomo zawody to zawody-mnie też czworoboki stresują,w końcu jestem skoczkiem a nie tam pingwinem  😁 Jest nad ambitnym koniem. No i niestety mamy problem ze stępem.Chyba czeka mnie masa stępowania po naszych górach,żeby jakoś jej ten krok wydłużyć  😉
To was nie pociesze, bo Siwy na czworoboku to oaza spokoju  😉

I zgadza sie, w P klasie jedziemy czworobok *A.
asior weź mnie nie denerwuj,pojadę gdzieś z kobyłą na tydzień jak mam przerwę po sesji,i znajdę kogoś kto choćby siłą ale nauczy skoczka jak czworoboki jeździć!  😎 Już ściągnęłam program,wydaje się bajecznie prosty,zobaczymy jak będzie w praktyce na zawodach  😁
tak obecnie te programy motywują do szybszego przejscia z L do P, bo ten nowy Lkowy program jest teraz gorszy od tego *A szczerze mówiąc, jakoś nie mogę sobie wyobrazić galopu pośredniego na czworoboku 20x40... 🙄 Reszka to jeszcze jest mała, ale większe konie z dłuższą foulą to chyba ten galop pośredni na jedną foulę będą miały...
Zapomnialam dodac, ze jest oaza spokoju z tendencja do zasypiania na czworoboku  😁 Tak zle i tak niedobrze. Program *A jest prosty, ale B jest wg mnie gorszy niz **A. I nie rozumiem po co w * ustepowanie od lydki w klusie. 🙄

kawalek programu *A.
asior ale miło Was się ogląda🙂  a to rzeczywiście dziwne myslałąm, że jak jest ten sam poziom * to A i B powinno być mniej więcej na tym samym poziomie z podobnymi elementami a innej konfiguracji, bo w * jedzie się zawsze B, czy raz A a raz B?
W latach parzystych powinno sie jezdzic A, w nieparzystych B albo na odwrot 😉 Oczywiscie organizatorzy i tak czasem robia co chca.

Od zeszlego roku (a moze dwoch?) w P jest zawsze A, w * jest B, wlasnie ze wzgledu na ustepowania od lydki, trudniejszy kontrgalop itd.
Dlaczego w tym roku MPS jest w maju?
Bo ME sa w sierpniu  😉  Mimo wszystko, dziwny termin. Mogliby zrobic Strzegom w czerwcu.
Dlaczego w tym roku MPS jest w maju?
żeby za dużo chętnych nie wystartowało 🤔
Wlasnie, zeby dorznac konie na samym poczatku sezonu.
Czytaliście w KP, co Szewczyk pomazgrolił na temat Bossiera ? Coś w tej całej sprawie jest nie tak. Jak konisko chodziło, i kwalifikowało się w MPMK, w dziale,polskiej hodowli, to było dobrze, a jak miał jechać na MŚMK, to on już nie jest polskiej hodowli? 🤔wirek: Widać punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. W tym kraju jednak nie może być dobrze. 😵
titina
Chodzi o to, że konie do MŚMK zgłaszają ich rodzime księgi, a Bossier jest zapisany do księgi trakeńskiej, która nie podlega PZHK. PZHK ma w WBFSH zgłoszone trzy rasy - sp, młp i wlkp.
Koń nie pojechał na MŚMK ze względów formalnych
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się