Co powiedzialybyscie na nowy koński sklep internetowy? Moze myślicie ze fajny byłby jakiś sklep zajmujący głownie jakimiś konkretnymi produktami- wyspecjalizowany w jednym kierunku? Chciałabym ruszyć z takim biznesem, ale dobrze byloby trafić w gusta niż kierować się swoja wybujała wyobraźnia 😉 mam już pare pomysłów, ale z chęcią przeczytam Wasze opinie 🙂 Pozdrawiam noworoczne :kwiatek:
też mam taki pomysł od jakiegoś czasu, może jakaś spółka "zoo" 😉
Choć jak to mówią jaskółki, że nie dobre są spółki 😉
A tak poważniej to przechodząc obok idealnego lokalu w mieście, z wielkim napisem DO WYNAJĘCIA od razu pomyślałam o sklepie - nie tylko internetowym.
Ale biorąc pod uwagę koszty czynszu i opłat za taki lokalny biznes jak najbardziej opłaca się coś internetowego.
Tez myślałam o sklepie stacjonarnym. Choćby dlatego ze u mnie w Ursusie i okolicznych dzielnicach sklepów jezdzieckich brak. A bardzo blisko mnie w Ursusowskim hiper mega ( 😉 ) centrum handlowym Gawra jest lokal do wynajęcia. Jest ktoś z okolic? Co byście powiedziały na takie coś? Chyba ze nie ma czegoś takiego bo nie ma na to tutaj zapotrzebowania...?
Sklepów internetowych jest pełno także jak coś zakładać to konkretnie. Sklep z produktami tylko "na zamówienie" nie ma szans. Jest mnóstwo sklepów które posiadają konkretne stany magazynowe i w większości tam klienci będą uderzać. Sklep internetowy to przecież również koszty...Jak dla mnie internetowy bez stacjonarnego to bez sensu. A co do zgłoszenia- trzeba to zgłosić jak normalną firmę czyli urząd miasta, statystyczny ZUS itp nie wspominając o licznych innych zgłoszeniach.
A wie ktoś może co trzeba zrobić żeby takowy sklep internetowy założyć?
1. Zarejestrować działalność 2. Uzyskać REGON 3. Uzyskać NIP 4. Wyrobić pieczątkę 5. Kupić i zarejestrować kasę fiskalną, oraz przejść kurs jej obsługi 6. Ogarnąć podstawy księgowości (po co są raporty dobowe w kasie fiskalnej , oraz np. które faktury można wrzucić w koszty) 7. Zatrudnić firmę prowadzącą księgowość 8. Zatrudnić informatyka, który stworzy serwis www i będzie go zdalnie naprawiał w razie W (abonament) 9. Znaleźć dojście do hurtowni jeździeckich, oraz do producentów (którzy nie mają wyłączności) 10. Znaleźć dojście do dystrybutorów poszczególnych marek 11. Kupić trochę towaru "szybkochodliwego" - wszystko za gotówkę jako nowa firma (tak za 15 - 20 tyś) 12. Otworzyć i próbować rozrelkamować sklep jakimiś rabatami , promocjami itp. powodzenia
Ja tylko dodam, że 15-20 tysięcy absolutnie nie wystarczy nawet na podstawowe rzeczy. Jeżeli tylko internetowo to trzeba uderzyć w niszę. Ja mam np. mnóstwo zapytań o west, za co się nie biorę ponieważ się kompletnie nie znam-nie byłabym w stanie porządnie obsłużyć klienta.
MINUS dla sklepu equiversum.pl 10 grudnia zamówiłam ostrogi, kilkakrotnie dzwoniłam do pani upewniając się ,że zamówienie jest realizowane (czyli ściagają towar z Niemiec). W zeszły piatek pani mi napisała, że ostrogi doszły i postarają się je wysłać tego samego dnia. Dzisiaj po tygodniu słyszę opowiadanie, że ostrogi były ze skazą i zostały wymienione i że dzisiaj wieczorem mi prześle numer paczki. Nikt się ,ze mną nie kontaktował, że będzie opoźnienie itp, a pani odpowiada dopiero na moje smsy, bo telefonu nie odbiera. Po tym jak napisałam, ze osobiście podjadę po ostrogi, to się dowiaduję, że będą wysłane w poniedziałek ( przecież jest to swięto, więc kolejna ściema). Na razie mam nadzieję, że odzyskam pieniądze. Aha, ostrogi w sklepie ciagle mają termin realizacji 5 dni...
Nieodmiennie: fachowo, błyskawicznie i moim zdaniem nawet ponad standardowa opieka na klientem w mksklep. Wszelkie, nawet niewielkie zmiany, natychmiast uzgadniane telefonicznie, brak produktu - informacja, plus propozycja równie dobrego zamiennika; wysyłka produktu, którego zabrakło, a który był wymieniony w ofercie - na ich własny koszt. Są po prostu profesjonalni.
margaryna, Pulerdo jest sklepem stacjonarnym/internetowym, mieszczącym się na terenie KJ Facimiech k/Krakowa, w moim odczuciu sklep niewielki, ceny jak wszędzie. Korzystałam ze stacjonarnego. Nie jest to sklep-widmo i na pewno istnieje 🙂
Czardasz super, dziękuję : ) pytam bo zwątpiłam nieco że nie wysyłają kurierem tylko pocztą w dodatku po cenie która kompletnie im się nie opłaca (znam cennik poczty) a besterly basic sprzedają taniej niż producent : P ale dostałam od nich wiadomość że wysyłka została nadana wobec tego czekam z niecierpliwością czy dotrze ; )
Strzemionko, nie wiem, jak inni, ale ja z radością przywitałabym sklep, który nawiązał rzeczywistą współpracę z zagranicznymi firmami występującymi u nas sporadycznie lub niewystępującymi. Niektóre mają zaledwie kilka rzeczy, inne mają je tylko teoretycznie. A kupowanie sprzętu na odległość nie zawsze jest dobrym pomysłem - myślę, że wiele z nas zechciałoby zapłacić trochę więcej za pewność, że na poczcie nie ukradną, że gdzieś w Europie się nie zawieruszy, że będzie gwarancja w Polsce, że nie trzeba będzie organizować i płacić za transport z zagranicy, że będzie pełne 10 dni na zwrot, że nie straci się pieniędzy na rabunkowych przelicznikach banku... sądzę, że to mógłby być niezły biznes. Tylko trzeba znać języki, mieć magazyn, kapitał początkowy i odwagę.