mamuteq - a tak organizacyjnie mam pytanie: sami jedziecie z Polski po konie do Hiszpanii? jakieś postoje po drodze planowane etc? to koszmarnie długa droga, mój import z Hiszpanii miał kilka dni przystanku w Niemczech, więc ciekawi mnie jak Wy dacie radę... jakie wiekowo konie sprowadzacie (odsadki, młodzież)?
Carmina przepraszam że dopiero dziś, ale nie bywam na forum wiec dopiero teraz doczytalam.
Do Hiszpanii jedzie przewoznik zaprzyjazniony, czekamy na transport łączony, zabieramy się w momencie gdy przewoznik jedzie w okolice francji, a z Francji do Hiszpanii jest nie daleko, biorac pod uwage ze nasza hodowla jest nie daleko francuskiej granicy. DZIEKI TEMU TRANSPORT NAS WYNOSI OK 6 TYSdzielone na 4 konie ( CENA ROWNIEZ PO ZNAJOMOSCI- inni przewoznicy za taki sam kurs licza ok 9 tys).
Postoje w droge powrotna z konmi, obowiazkowo - odległosc prawie 3 tys km. Zbyt daleka droga, wiekszosc koni z Hiszpani chowanych jest tabunowo. Takiego konia trzeba rowniez przygotowac do transportu. Tak wiec postoje jak i noclego dla kierowcow również. Ja osobiscie transportu nie rozplanowuje więc nie chce sie wtracac w nie swoje kompetencje, mamy od tego profejonaliste ;-)
Co do przywozu, my nie przywozimy koni zarobkowo, transport byl zorganizowany tylko na moja potrzebe, w sumie z tymi konmi wyszlo tak tylko dlatego ze ja ja poprosilam kolezanke zeby dla mnie upatrzyla jakiegos konia, a jak uslyszalam od przewoznika pierwszego lepszeggo że za transport życzy sobie 13 tys to opadlam z sil ;-) wiec poprosilam kolezanke zeby znalazla jeszcze 3 inne konie, i caly transport rozlozylby sie na 4 konie, w miedzyczasie przypomnialam sobie ze moj znajomy jezdzi miedzynarodowki, i cena spadla drastycznie ;-)
Konie ktore teraz przywieziemy to dorosle klacze, 4/5 lat ( dorosle/nie dorosle 🙂 ). Surowe. Oczywiscie możemy rowniez pomoc znalec konia droższego, i jak bedziemy mieli miejsce w przyczepie to ten kon rowniez moze sie z nami zabrac do Polski, na ta chwile mamy jeszcze jedno wolne miejsce w przyczepie. Konie przywozimy na wiosne. Konia mozemy dostosowac do potrzeb kupujacego. Mam kolezanke w hiszpanii ktora bez problemu i oczywiscie w przyjaznej cenie czlowiekowi cos moglaby upatrzyc, jej dobra kolezanka jest wlascicielka hodowli roku 2013, wiec mozna poszalec ;-) Rozpietosc cenowa od 1200 eur w gore. My za to pieniazkow nie pobieramy, jedynie sprzedajemy konie po cenach hodowcy.
Mam nadzieje ze nie bedzie to odebrane jako reklama (jezeli tak prosze o usunięcie - jednakże nie wstawilam tego aby zrobic sobie reklame bo ja sama itak nic z tego nie mam ;] ). W razie pytan zapraszam na fb tam jest wiecej informacji nt naszych koni jak i ogolnie warunkow
https://www.facebook.com/events/1383059931916319/Zorilla dziękuję. Właśnie moja teraz jest na rokeza obcieta bo ta grzywke taka marna miała ;-) przetestuje i glis-kura obym tylko miala na czym tfu tfu nie zapeszam 🙂