Forum konie »

ZEBRANIE - problematyka, ćwiczenia, błędy, opinie, zdjęcia. Wszystko o zebraniu.

Czyli Twoim zdaniem kłus zebrany pokazany w konkursie P8 będzie identyczny w zakresie motoryki ruchu i sylwetki konia jak kłus zebrany w Grand Prix Specjal?? Piszę o kłusach po prostej - nie elementach typu piaff, pasaż, itp...
_Gaga, a jeśli zobaczysz taki kłus w P8 (kto zabroni koniowi GP wystartować) to jak go ocenisz? Odejmiesz punkty? Czy postawisz 11? 🙂
Postawię 10, o ile inne elementy danego ruchu/zespołu ruchów również będą wykonane idealnie. Skoro osiągnięto 100% założeń klasy P, to stawia się ocenę 100% wykonania czyli 10... Jednak dotychczas nie widziałam konia GP w P, co nie oznacza, ze nigdy nie zobaczę ;-)
Edit: jednak jeśli inny koń nie-GP - też wykona ten element na 10 - bez tak dużego stopnia zebrania jak w GP - tez postawię 10...
Ocenia się osiagnięcie celu - jak w wytycznych określonych regulaminem... Jesli cel został osiągnięty w 100% - ocenia się na 100%...
_Gaga, a jeśli zobaczysz taki kłus w P8 (kto zabroni koniowi GP wystartować) to jak go ocenisz? Odejmiesz punkty? Czy postawisz 11? 🙂

no więc właśnie

tak jeszcze gwoli uściślenia:  ciągle o tym kłusie zebranym rozmawiamy w klasie P - ale przecież w P zgodnie z Regulaminem ujeżdżenia kłusa zebranego nie ma prawa być

Nie ma go też na wzmiankowany wcześniej P-8 http://pzj.pl/modules/wfdownloads/singlefile.php?cid=29&lid=251
I koniowi, który wyłącznie spełnił kryteria dla P - też postawisz 10? (szczególnie gdy wystartują jeden po drugim)
żeby było jaśniej: można wymagać innego stopnia (!) zebrania, ale nie "innego zebrania".

Amen. Inny stopień zebrania w zależności od poziomu wyszkolenia konia: trzeba pamietać od tym że zebranie to jest proces  ❗ ale nie ma "innego zebrania".  👀

Pisałam o zebraniu w kontekście klasy C bo uważam że już w konkursach C powinno się zobaczyć zebranie, najpóźniej wtedy... 😉 Nie podpieram się tutaj przepisami bo wiem z doświadczenia i widzę że N Klasa jest często taką klasą "przejściową" - zawodnicy wiedzą że dzwoni ale ni dokońca wiedzą w którym kościele... 😉
A nie widać tego zebrania w C Klasie...
A skoro nie widać, to może warto się zastanowić dlaczego, co jest rozumiane opatrznie? Może warto wkleić kilka zdjęć i się wspólnie zastanowić czy koń ze zdjęcia jest zebrany czy nie? Może wielu zawodników / instruktorów / szkoleniowców źle rozumie "zebranie" - może zadowala się w przypadku pracy ze "swoimi" zawodnikami bylejakością? Może "zawodnik" - tutaj przykład anil22 - po prostu wierzy w to co mówi szkoleniowiec a szkoleniowiec mówi o zebraniu nawet wtedy jeżeli go nie ma?  👀
Wiele razym spotkałam się ze zdaniem "zbieram konia" - osoba która to wypowiadała nie miała pojęcia czym jest zebranie... 🤔
I wreszcie, jak pracować na zebraniem? Skutecznie & friendly...
Napisałam w edycji - tak postawię 10 jednemu i drugiemu - oceniam bowiem osiągniecie celu klasy P, nie osiągnięcie celu powyżej klasy P
Oba konie będą prawdopodobnie różniły oceny ogólne, chociaż nie koniecznie...
Ela Pe - nie zwyklam cytowac regulaminow i przepisow bez zapoznania sie z nimi 🙂
Zgadzam sie, nie ma definicji formulkowej pt "klus zebrany w N wyglada tak: ..... a w  Gp tak: ....". Nie ma rowniez jednak reguly "Klus zebrany od N do GP wyglada tak samo". no chyba ze mi takowa pokazesz, to zmienie zdanie.
Wnioski jednak sa takie wg twoich rozwazan, ze wlasciwie od N nie trzeba pracowac nad chodami podstawowymi tylko nad elementami w wiekszym zebraniu? bo chody podstawowe moga zostac takie same? 😉
I tak serio serio - naprawde ogladajac przejazdy z N-ek i GP  nie widzisz roznicy w chodach podstawowych? bo jesli nie, to bez sensu zebym sie dalej produkowala, bo ja te roznice widze wyraznie🙂
lets-go ciezko cokolwiek powiedzieć ze zdjęcia, bo często zdjecia przekłamują jednak
przykład:

inna faza ruchu w obrębie tego samego chodu... oba poprawne? ja osobiście nie wydałabym jednoznacznej opinii... zwłaszcza, ze na zdjęciu 2 widzę błąd ;-) ale to mogły być jednorazowe potknięcie czy coś, albo wrażenie ze zdjęcia (układ podłoża, kąt zrobienia zdjęcia etc)... nie wiem...
_Gaga, myślę, że słusznie - bo powinno się oceniać spełnienie kryteriów dla danej klasy i danego ćwiczenia, zaczynając od podstawowych (tak mówili 🙂😉. Ale wątpię w praktykę S: A chyba konia(!) GP da się zobaczyć w P - kupionego np. przez juniora młodszego?
No cóż - podobno każdego konia da się maksymalnie wygimnastykować, ale jakoś ludziska byli sceptyczni wobec perspektywy otrzymania identycznych ocen przez hc a hanowera powiedzmy. To tak "na boku".
lets-go, napiszę - a co tam. Najwyżej będą "różnice zdań" 🙂 "W drodze do zebrania": gimnastyka, siła, cyzelowanie techniki (wyprostowanie w zebraniu). W takiej kolejności. Oraz - nie da się zebrać  konia, który swobodnie nie potrafi "odpalić wrotek" (na żądanie jeźdźca) i np. przejść do stępa. Koń do tego niezdolny nie obniży grzbietu (chyba, że taką wrodzoną ma aberrację - tzn. obniżenie grzbietu wrodzone).
w programie P9 jest kłus zebrany
szoszonka, program P9 jest specyficznym programem. Zrobionym specjalnie na OOM, wsadzony do klasy P, żeby można go jechać bez klasy sportowej. W P8 nie ma chodów zebranych.
[jakoś ludziska byli sceptyczni wobec perspektywy otrzymania identycznych ocen przez hc a hanowera powiedzmy. To tak "na boku".
To własne przykład braku obiektywizmu sędziego, a właściwie braku możliwości obiektywnej oceny... Teoretycznie jeśli oba konie tak samo wyszkolone, to na poziomie do kl C, gdzie jakość chodów nie ma tak dużego znaczenia, jak precyzja - oba te konie powinny być tak samo ocenione. Wiem dobrze, że praktyce o to raczej trudno... Jesteśmy ludźmi, jesteśmy subiektywni choćby nie wiem jak bardzo było to niepolityczne - jesteśmy i już... :-(
_Gaga, obiektywizm-subiektywizm to inna para kaloszy niż relatywizm.
czy To co przedstawia poniższe zdjęcie to galop zebrany?

Udawało się takie cuś przez kilka chwil.
relatywizm - inaczej względność - łączy siemocno z subiektywizmem
Ogólnie - jesli to rzeczywiście niejasne - szczerze wątpię w istnienie idealnego sędziego, idealnych ocen, idealnych wzorców, idealnego zebrania obrazkowego, etc... znaczy jak często można przeczytać na demotach - legenda głosi, że ideały istnieją, ale nikt ich nigdy nie widział  🤣

tajnaa dla mnie to obrazek po bryknięciu, lub lotnej zmianie nogi z zaburzeniem równowagi - na przykład
ale - co już pisałam - po zdjęciu niewiele można napisać - szczególnie tak uchwyconym...
kare_szczęście ok, ale P9 pojawia się też na zawodach regionalnych (np. jako finał rundy P - to brzmi dumnie, wiem 🙂😉, nie tylko na oom, więc jeśli ktoś na regionalki jeździ, to może się natknąć na wymagania kłusa zebranego na poziomie klasy P.
Tajnaa:  koń sie podstawił a więc jakis stopien zebrania jest, z tym że dla mnie to tak trochę wygląda jakby to bylo jednocześnie dość usztywnione na co wskazuje ta noga wyrzucona sztywno do przodu
Brykania na pewno nie było żadnego, mój koń tego nie zrobił nigdy.
Czułam, ze to będzie dość kontrowersyjne zdjęcie 🙂
kontrowersyjne raczej nie. A co probowaliście robić - skracać kontrgalop?
Jasne, że się spotyka 🙂 Na szczęście (o ile dobrze pamiętam) ilościowo tego kłusa jest mało, bodajże wjazd na linię środkową.

Co do sędziowania i ideałów, jest jedna Pani Sędzina, która sędziuje bardzo obiektywnie. Nigdy nie widziałam w jej ocenach, żeby wygląd czy rasa konia wpłyneła na ocenę końcową, jeżeli koń był dobrze pokazany. Szkoda, że jest niewielu takich ludzi.

tajnaa, to nie wygląda na galop zebrany 🙁
nie kontrowersyjne ale raczej ciężko ocenić na nim cokolwiek... tym bardziej zadziwia mnie że ktos zobaczył jakieś usztywnienie - ja tu nie widze ani usztywnienia ani rozluźnienia, tylko konia z przodu z podstawionym (za?) szeroko zadem - ale co koń wyprawia - nie wiem ;-)
za to zdjęcie urokliwe 😀
Kontrowersyjne, bo to na pewno nie jest regularny galop. Mi na pierwszy rzut oka również wyglądało to na moment po lotnej zmianie nogi, koń przysiadł na zadzie i na chwilę się podstawił. Ale żeby było to zebranie, musiałby dalej tak podstawiony pogalopować, lekko, okrągło..
kare_szczęście no właśnie żeby było śmieszniej, tylko wjazd na linię i końcowy kłus po galopie jest roboczy  😀

dobra, ale koniec już  🚫
Najwyżej będą "różnice zdań" 🙂 "W drodze do zebrania": gimnastyka, siła, cyzelowanie techniki (wyprostowanie w zebraniu). W takiej kolejności. Oraz - nie da się zebrać  konia, który swobodnie nie potrafi "odpalić wrotek" (na żądanie jeźdźca) i np. przejść do stępa. Koń do tego niezdolny nie obniży grzbietu (chyba, że taką wrodzoną ma aberrację - tzn. obniżenie grzbietu wrodzone).

Chyba na forum dyskusyjnym własnie o to chodzi żeby dyskutować?  😀iabeł:
Gimnastyka: konkretnie co proponujesz?
Siła: konkretnie co proponujesz?
Wyprostowanie: jasna sprawa.
"Wrotki" - ba! często niedoceniana swobodna dążność do ruchu naprzód i swobodna możliwość skrócenia w wybranej chwili.
Podyskutujmy właśnie!  :kwiatek:
[quote author=lets-go link=topic=80862.msg1257140#msg1257140 date=1326366000]
Najwyżej będą "różnice zdań" 🙂 "W drodze do zebrania": gimnastyka, siła, cyzelowanie techniki (wyprostowanie w zebraniu). W takiej kolejności. Oraz - nie da się zebrać  konia, który swobodnie nie potrafi "odpalić wrotek" (na żądanie jeźdźca) i np. przejść do stępa. Koń do tego niezdolny nie obniży grzbietu (chyba, że taką wrodzoną ma aberrację - tzn. obniżenie grzbietu wrodzone).

Chyba na forum dyskusyjnym własnie o to chodzi żeby dyskutować?  😀iabeł:
Gimnastyka: konkretnie co proponujesz?
Siła: konkretnie co proponujesz?
Wyprostowanie: jasna sprawa.
"Wrotki" - ba! często niedoceniana swobodna dążność do ruchu naprzód i swobodna możliwość skrócenia w wybranej chwili.
Podyskutujmy właśnie!  :kwiatek:

[/quote]

no to zanosi się na bardzo ale to bardzo szeroką dyskusję -  bo to o co się zapytujesz to przecież szeroko pojęta praca z koniem zgodna kolejnością pokazaną w  piramidzie jeździeckiej i chociażby w programach ujeżdżeniowych 😉

Wrotki" - ba! często niedoceniana swobodna dążność do ruchu naprzód

chyba raczej nie jest niedoceniona - zawsze i wszędzie się przcież o tym mówi. A na szkoleniach  Kyra Kyrklund zawsze to podkreśla zawsze rozpoczynając od uwrażliwiena konia na łydke i pójcie natychmiastowe do przodu
ElaPe na konsultacjach tak, w życiu codziennym niespecjalnie. Praktycznie każdy z moich "podopiecznych" miał/ma problem z brakiem dążności do ruchu naprzód właśnie. Mam n.p. w treningu super ruchowego poukładanego w głowie konia, zawodniczka jeździła do C, koń oczywiście również 😉 - niestety da dążność do ruchu naprzód została właśnie celem "zebrania" "zabita" 🤔

Szerokozakrojona dyskusja? Super! Nareszcie! Oby tylko była to właśnie dyskusja a nie przytakiwanie sobie!  👀

To o co pytam wcale nie uważam że jest szerokopojętą pracą z koniem, pytam o doświadczenia innych w pracy nad polepszeniem jakości/stopnia zebrania.
Czy ktoś ma lepsze doświadczenia z pracą łopatką ["mówi się" że to bardzo dobre ćwiczenie angażujące zad i prowokujące ugięcie stawów skokowych, napięcie mięśni brzucha, grzbietu itd.] czy na przykład z trawersem na kole? Co wybrać? I dlaczego?
Jeżeli mam w pracy konia który ma słabe warunki do zebrania, jak sobie pomóc?
Myślę że to właśnie bardzo szczegółowe pytania.

tajnaa Nie mam pojęcia niewiele widać ale nie wygląda. Pamietaj że zadnia noga sięgająca daleko pod kłodę nie jest zebraniem [niekoniecznie] bo wraz z przyjęciem ciężaru na zad przesuwa się też srodek ciężkości. Masz inne zdjęcia?

ElaPe na konsultacjach tak, w życiu codziennym niespecjalnie.

możesz pls wyjaśnić to bo nie za bardzo rozumiem.
[quote author=lets-go link=topic=80862.msg1257248#msg1257248 date=1326370139]
Tutaj ciekawa strona: BIOMECHANICAL RIDING:

http://nicholnl.wcp.muohio.edu/DingosBreakfastClub/BioMech/BioMechRide1.html
[/quote]

trafiłam na ta strone wcześniej i do mnie ona średnio przemawia, jest zbyt "mądra", przegadana,  a juz zupelnie zniechęciła mnie podstrona z hasłem "ordinary trot" - "zwykły kłus" - niby strona arcyprofesjonalna i wszechmądra a tu raptem takie laickie określenie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się