Forum konie »

Siodła syntetyczne a skórzane

tereska - Oba to na 100% Wintec 2000 🙂
tereska, 500 nie ma zamszowego siedziska.
O, faktycznie. Ślepa już jestem... Macie racje.
Ulalala tak identyczne piankowe, źle się wyraziłam. Tylko ja miałam, z tego co kojarzę, tylko z tyłu przyklejone, tzn te poduchy są podwójne - to pianka była przyklejona do tylnej.
Jedno z nich to VSD, a drugie to VS?
Dyplomatka, dzieki bardzo za odpowiedz 🙂
Sisisa, a 2000 miało dwie wersje? Też myślałam nad takich rozwiązaniem, ale w dwoch wersjach znalazłam tylko 500.
emptyline, nie mam pojęcia, no ale tak to wygląda. To z pierwszego zdjęcia ma dłuższą tybinkę, mniej wysuniętą do przodu, niż to drugie.
Sisisa, właśnie dlatego też szukałam, a nic nie znalazłam. 🙂

edit: bo nie ma takiego rozróżnienia. W 2000 jest tylko wersja pony, siodła trochę inaczej leżą, dlatego nam się wydaje, że mają inny profil. To dwa takie same Wintecki, najprawdopodobniej starszy i młodszy, ale nie wiem który jest który.
emptyline, możliwe. Swoją drogą - niezłe złudzenie, można się zdziwić jak się takie siodło kupi 😀.
Niekoniecznie... jest taki rodzaj winteca jak 2000 pro vs jeszcze,subtelnie rozni sie od 2000 new🙂
faith, a to siodło nie nazywa się Wintec Pro All Purpose po prostu? Gapie się w katalog i tak by to wyglądało. 🙂
a moze i tak...no w kazdym razie rozne od tego 2000 zwyklego jest nieco.
Już sama nie wiem czym te Wintecki się różnią. Chodź bardziej podoba mi się ten co ma skrzydełko grubsze i poduszko do przodu :P
Jeździłam w tym drugim, a zakupiłam dziś właśnie to (zdjęcie dodaje) i zobaczę, w którym się lepiej jeździ i czym się różni 🙂

Mam pytanko ma może ktoś do zapożyczenia miarkę do łęków ?  :kwiatek:
czy posiadacze siodła FP Rimini mogą mi powiedzieć jak ma się rozmiarówka w stosunku do innych marek siodeł np passiera czy daw-maga, chodzi mi dokładnie o rozmiar 17", trzyma standardy czy jest mniejsze, większe?
Mam pytanko ma może ktoś do zapożyczenia miarkę do łęków ?  :kwiatek:

też bym chętnie pożyczyła 🙂
Czy ktoś z Wawy lub okolic (no ewentualnie z innych miast) ma może Winteca wszechstronnego (chętnie 250) w rozmiarze 16 lub 16,5 i byłby w stanie 'pożyczyć' mi go na chwilę? Chciałam zobaczyć jak będzie leżał na moim koniu. Odwdzięczę się.
Ja mam miarkę jeśli pytacie o Winteca, mogę pożyczyć za kaucją, ale raczej nie wysyłam. Jestem często w Cieszynie, czasem w Opolu.

A takie pytanie do posiadaczy Winteców - też macie wrażenie, że rozmiarówka jest zawyżona? Mam 16' (W2000 pro Cair) i wydaje mi się wielkie.
Patrycja, ja taką miarkę wydrukowałam sobie po prostu z internetowego powiększonego obrazka, nakleiłam na tekturkę i też działała 😉
Malina_M - Siodło Fp rozmiar 17' to typowe 17 🙂 Ja potrzebujesz to akurat ja mam 🙂🙂 pisz na PW! 🙂
Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Mam zagwozdkę. Czy Wintec 250 ma gdzieś zaznaczony sytem cair? Bo w sumie to ja nie wiem czy mój taki posiada czy nie. Jak go rozróżnić? Jak rozkręcę siodło to się zorientuję co tam ma w środku? I czy można Winteca dopchać? Do 250-tki można dołożyć wkładki? Mam za dużo środka, a za mało tyłu, może to by pomogło na moje lewitujące siodło.
czy siodło Daslo Rimini Pro Light i Fair PLay Rimini Pro Light to jedno i to samo?
Malina_M - Daslo to stara wersja, a Fp nowa ulepszona 😉
emptyline, Cair ma między panelami tabliczkę - https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQkKkGWNbvpqshhKE6ZGnfHNxXHPinuFnyxk0JNVzGyg-GUtLH3Hw
O taką - [img]https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=fBuJt-15dZ1sSM&tbnid=rflL75iprk3R8M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2F[[a]]www.horsegroomingsupplies.com%2Fhorse-forums%2Fall-english-wintec-users-please-read-154291-3.html&ei=aA51U82zHZWgyATsy4LwCg&psig=AFQjCNHAnZNpjSQuKvFLLMpfVa5Re_e1ug&ust=1400266639789076[[a]][/img]
emptyline,  Tak jak mówi Dworcika,  ma tabliczkę, ponadto łatwo możesz sprawdzić czy można dopchać panele, rozkręcając siodło tak jak do wymiany łęku. Ja mam system cair i u mnie panele są zapinane na rzepy, tak więc łatwo można się dostać do środka. Mi niestety strasznie ciężko było potem dopiąć idealnie mocno, aby tunel mi się nie zwęził... Ehh najgorsze jest to że znów prawdopodobniebędę musiała je odpinać. Mam dokładnie ten sam problem co Ty, mam wrażenie że na środku mam tak jakby najbardziej wypchane, a z tyłu i z przodu nie, codaje taki efekt że panele obecnie po wyjeciu wkladki są w powietrzu.. Jutro przyjeżdża do mnie P.Kostrzewa i mam nadzieje że uda się doprowadzić to jakoś do ładu..
Dworcika, ale 250 też mają te tabliczkę? Bo widziałam taki który cair ma i tabliczki brak. Może odpadła?
Ulalala, no cóż, będę zaglądać chyba tak czy inaczej, innego pomysłu na razie nie mam.
emptyline, na 99%. Jutro mogę jeszcze rzucić okiem, ale jestem prawie pewna, że mają.
Dworcika, bardzo dziękuję.
emptyline- jakby ta tabliczka odpadła to by pozostał ślad, bo to jest jakby wtopione.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się