Forum konie »

Siodła syntetyczne a skórzane

Łaciata ja mam to siodło, na moim koniu leci do przodu- kupiłam podogonie i na razie jest ok, skoro łęk dociska do kłębu to pewnie jest za szeroki.
larabarson - Dziękuję za odpowiedź. Ja miałam łęk czarny, czyli 30.. na początku był ok, ale potem siodło zaczęło lecieć bardzo mi do przodku i łęk zrobił się za wąski to kupiłam żółty, czyli 32, i na początku było ok, ale siodło po 3 jazdach aż mi się rozjechało... Kupiłam wczoraj łęk zielony 31, dziś go przymierzę zobaczę co dalej. A do czego przyczepiłaś pod ogonie jeśli tam chyba nie ma tej zaczepki.
Łaciata też mam Fp rimini pro light w szkółce w której pracuję, ten sam problem zaobserwowałam jak założyliśmy to siodło na innego konia. Jednak gniada ze zdjęcia, która jest główną użytkowniczką chyba nie narzeka. Ogólnie lubię jeździć w tym siodle, super wygodne jeśli chodzi o dłuższe wyjazdy w teren 🙂
Łaciata nie ma zaczepki ale ja znalazłam pewien sposób. Jak chcesz to na pw ci go podam bo tutaj to za dużo tłumaczenia. Można też dać do rymarza, na pewno dorobiłby coś takiego.
ciura - myślałam, że tylko ja mam taki problem z tym siodłem... Tak jak rozmawiałam ze znajomymi to siodło po prostu nie pasuje na każdego konia mimo wymiennych łęków. Ja dziś ostatecznie sprawdzę łęk zielony jeśli się nie sprawdzi nie będę cudowała z podkładkami itp. ,bo to nie na tym polega dla mnie. Siodło sprzedam i będę zbierała na winteca 🙂  A co do wygody... faktycznie jest bardzo wygodne, aż mi żal by było je sprzedać 🙁

larabarson - Dziękuję za pomoc jeśli zielony się nie sprawdzi to napiszę z ciekawości do Ciebie z podogoniem. Chodź moja śmiesznie by w tym wyglądała.... No już typowo jak pociągowiec 😀
ale nie istnieje takie siodlo, ktore pasuje na kazdego konia, to chyba oczywiste.
Wiadomo, ale akurat jeśli coś jest nie tak i zmiana siodła na inne to zmieni.. to chcę to zmienić.

Dwie osoby powiedziały mi ze swojego doświadczenia,że ten fp im sie trochę rozjezdza jak siadami mi też trochę,a wam? Wiem,że siodło zawsze się układa trochę, ale ten fp jakoś tak bardziej i mi też tak zabardzo 🙁 czy to za sprawą,że to syntetyk?
Łaciata Dzięki wielkie 🙂 Wychodzi zatem na to, że jest spora różnica pomiędzy czarnym a zielonym.
Obiś - teraz się zastanawiam czy ja dobrze zmierzylam. Jutro wstawie fotek jak zmierzylam :P bo aż mi głupio.

Dodaje foto :P jak źle to nie krzyczeć! :P

Łaciata To czyli może jednak nie ma takiej kosmicznej różnicy-bo aż by to nienormalne było 😁

Chodziło mi o szerokość tak jak czerwona kreska pokazuje  🙂:
Obiś - kurcze, ale ze mnie dureń... haha.... Łęk zielony już mam zamontowany w siodle, ale z tego co mi świta, szerokość tego była 26, ale jeśli Ci strasznie zależy to jutro będę znów w stajni to zmierzę. Żółty dziś oddałam do sklepu już.
Ktoś się orientuje, czy któryś sklep w Warszawie wypożycza miarkę do łęków Winteca? Może Pasi-konik, ten na politechnice, Karina, Derwisz?
Łaciata Jakbyś miała chwilkę kiedyś i będzie Ci się chciało zmierzyć to byłoby super  🏇.
Miałam okazję powozić się wczoraj w Pro Light-jak za tą cenę na prawdę świetne. Nie wiem,czy to fakt,że przesiadłam się na chwilę z kuca na pełnowymiarowego konia ale było mi bardzo miękko no i ten zamsz fajnie trzyma. Teraz już nie mam wątpliwości,kupuję,bo moje skórzane+teren zawsze skutkuje bolącym tyłkiem,nawet na jeździe rzadko bywa wygodne.
Ulalala, Pasi-Konik na Grenadierów na bank.
Dzięki Emptyline 🙂
Czy ktoś z was miał do czynienia z westernówką Winteca i może coś o niej napisać? 🙂

http://konik.com.pl/wintecsiodlo-western
Czy ktoś wie może jak się ma rozmiar siedziska 17 w daslo rimini pro light w porównaniu do 17 w np. starszych Kiefferach?
Przymierzam się z kupnem, ale nie wiem czy brać 17 czy 18, ja raczej z tych większych jestem 🤣  a daslo wydają się jakieś takie maleńkie  👀

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi  :kwiatek:
ceffyl - Ja mam to siodło 🙂 Rozmiar 17 w tym modelu to standardowe 17 (nie wiem jak się ma to z porównaniem kiffera) , ale np. Winteck 17 to tak na prawdę 17,5 :P  bo ostatnio jeździłam w rozmiarze 17 i latałam ;/  Jak coś to ja mam na sprzedaż jak nówkę siodło rimini 🙂

Proszę powiedzcie mi, które czym te siodła się różnią... Oba Wintec 2000 system Cair.
A pytanie ponieważ poduszki kolanowe są moim zdaniem inne, a już całkiem różnią się grubością "skrzydełka" :P
Livia, miałam okazję obejrzeć i pojeździć - mnie zupełnie nie pasowało. Tak naprawdę to ani wizualnie/jakościowo nie powala, a i komfort jazdy, jak również komfort konia moim zdaniem  bardzo przeciętny. Jeśli jesteś zdecydowana na siodło westowe to za te pieniążki znajdziesz (i dopasujesz) dobre używane siodło. Przemyśl jedynie czy jesteś na 100% przekonana do westówki (przynajmniej w tym przedziale cenowym); jeśli chcesz siodło na dłuższe wypady to ja jednak bardziej polecam dobre siodła rajdowe, bo wiem jak trudno niektórym osobom odnaleźć się w siodłach west.
Agu, dziękuję za opinię :kwiatek: Mam to siodło w tej chwili u siebie na przymiarkę, więc zobaczymy jak będzie leżało i jak mi się będzie siedziało. Jak na razie, tak na sucho, wygląda fajnie, no ale najważniejsze jak na koniu będzie pasować.
Łaciata widziałaś oba te siodła na żywo? Dla mnie na zdjęciu wyglądają tak samo, tylko inne światło /jakoś zdjęcia. Ew może panele w tym niżej są mniej "wypukłe" ale to może być złudzenie spowodowane inną pozycją siodła.
Ulalala, są różne. Jedno, to z płaskim skrzydełkiem to zapewne starszy model.
Moze i masz racje, cofam to co napisalam😉.
A ja mam tez pytanie odnosnie winteca- 250 cair. Dzis go rozkrecilam , zajrzalam do paneli, a tam oprocz tych ,,woreczkow,, sa/jest jakies biale wkladki grubosci ok 0,7-1cm . Czy kazdy wintec je ma czy to samorobka poprzedniego wlasciciela? Moze to dlatego moj arabokonik ma lek bialy i wcale nie jest za duzy..
Dziękuję i wszystko jasne 🙂
Livia, u Karsona totalnie leżało na kłębie.
Ulalala każdy wintec z cair ma takie wkładki jakby filcowe z tyłu. W każdym razie moje dwa siodła też mają.
Averis, kurcze, nie wróży to dobrze, bo Karson chyba ma podobną budowę do mojego... No nic, przymiarka jutro i wszystko się okaże.
Dyplomatka,  ja mam biale piankowe. Wstawiam zdjecia.mam nadzieje ze dobrze zrobilam, ale odkleilam jedna warstwe przy przednim leku. Moze wtedy nie bedzie tak leciec na tyl.
[quote author=Łaciata link=topic=800.msg2087169#msg2087169 date=1399471308]
Proszę powiedzcie mi, które czym te siodła się różnią... Oba Wintec 2000 system Cair.
A pytanie ponieważ poduszki kolanowe są moim zdaniem inne, a już całkiem różnią się grubością "skrzydełka" :P

[/quote]
Moim zdaniem to pierwsze zdjęcie to Wintec 500. Jest teraz takie w naszych ogłoszeniach. edit: Jednak nie całkiem takie...
http://ogloszenia.re-volta.pl/sprzet/szczegoly/116458
Wcześniejszy model 2000 miał na skrzydełkach wytłoczony napis "Wintec 2000".
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się