Forum konie »

Stajnie w Lublinie

podłączam się do pytania o egzamin na odznakę 🙂
Hala wypas - niemożebnie wielka. 😉

O odznace i ja słyszałam, że ma być, tylko nie jestem pewna na 100% że we wrześniu.
Wiw, niemożebnie tzn. jakie wymiary szacunkowo?
Kurczę, nie mam miarki w oczach, ale wydaje mi się, że zbliżona wymiarami do aleksandryjskiej 😉
Wielka...
nowa hala ma wymiary 22/60m czyli te pare metrów mniejsza od Pólkowej.
egzamin ma być ale jeszcze chyba nikt nie zna dokładnego terminu, coś też słyszałam o zawodach jeszcze w tym roku...
zresztą zapraszam na: http://www.sjpiker.pl/
no fajnie sie dzieje na Lubelszczyznie , nie dlugo kazda stajnia bedzie miala hale ;-) slyszalam ze u drwala ma tez byc ;_) bedzie w czym wybierac w koncu .....

czy ktos byl na zawodach w Krasniku ? co tam bylo kto wygral wie ktos ?
było sporo ludzi nawet i to publiczność dopisała w tym roku! Piękne przeszkody, kto co wygrał nie wiem pytać kogo innego bo ja aby łaziłam od jednych znajomych do drugich od czasu do czasu spoglądając na parkur  😜 mam sporo zdjęć
no to na co jeszcze czekasz!  🤬 wstawiaj raz dwa! 👀
Wiem,że to nie ten wątek,ale nie umiem 'obsługiwać się ' forum. Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o stajni Rogowe Kopce w Rabinówce koło Tomaszowa Lubelskiego? Był tam ktoś ? Wiecie ile kosztuje pensjonat,jakie są warunki? Próbowałam się kontaktować,ale niestety mi się nie udało. Będę wdzięczna za jakieś informacje.
no to na co jeszcze czekasz!  🤬 wstawiaj raz dwa! 👀

to może coś innego pooglądacie :P?

http://www.konienaturalnie.tnb.pl/readarticle.php?article_id=46    -  Felin 2010 😀

jak ogarnę Kraśnik to wstawię linka
piękna galeria!
Taki mały off top, ale z owej galerii:

powie mi ktoś, cóż to za patent?
To jest pelham , ale Kaśka zapomniała łańcuszka, więc jest bez ...
ale chyba westowy? Do konkursu skoków 🤬
To nie jest westowy pelham tylko zwyczajny skokowy.
To nie jest westowy pelham tylko zwyczajny skokowy.

jak dla mnie, to jest westówka...
też zrobiłam takie gały o_O

nie wspominając już o tym jak zapięty jest nachrapnik ze skośnikiem...  🤬
No z nachrapnikiem to się zgodzę.. Mam lekką obsesję na punkcie zapinania nachrapników.

A z tym pelhamem to ja już nie wiem. Może Kaśka pożyczyła go od Martyny 😉
o to odrazu powiedzcie mi co to jest za wymysł?  🤔 (zdj z zawodów w Tarce)
O mamo... Ja się na patentach nie znam, bo jestem ich antyfanką.. Dla mnie ostrym kiełznem jest wędzidło podwójnie łamane a co dopiero to. Auć!
Normalnie  🤬  dla jeźdzca!
jak dla mnie to jest samoróbka/przeróbka długiego hackamore i doczepione cieniutkie wędzidełko (jak przy prezenterkach)
lub
westówka z wyje* czaną i do tego w jakiś sposób umocowany nachrapnik z długiego haka

coś takiego było w Kraśniku ;<...
niestety zdjecia z bliska nie wyszły, poszukam i może sie uda przybliżyć...

p.s. no no no, ten sam koń i zapewne ten sam jeździec...
a ja tak z innej beczki, może ktoś wie czy gdyby znalazł się inwestor to czy istnieje możliwość całkowitej prywatyzacji LKJ'u ? bo teraz klub chyba należy do miasta ?
Teren należy do miasta, klub jest autonomicznym stoważyszeniem... inwestor owszem, ale chyba najpierw musiał by spłacic min ogromny dług w zusie, który był tak pięknie pielęgnowany przez poprzednie władze 🙂
hm.. czyli jest taka możliwość.... ja trochę w to nie wierzę, bo wydaje się to za piękne aby było prawdziwe, ale podobno znalazł się taki dość szalony człowiek, niby LKJ jest jedną z kilku propozycji .. dostałam też kawałek projektu zagospodarowania przestrzeni klubu i szczerze mówiąc jeśli dojdzie to do skutku to trudno będzie komukolwiek przebić standard  😍 😍
nerunia wędzidło podwójnie łamane jest lepsze dla koni od pojedynczo łamanego,więc nie wypisuj bredni 🙄
Incognito a Ty czytaj ze zrozumieniem.
Nie porównywałam siły działania podwójnie- do pojedynczo łamanego to po pierwsze.
Po drugie chodziło mi właśnie o to, że najdelikatniejsze wędzidło jest dla mnie wystarczająco mocnym kiełznem.
Na co dzień preferuję jazdę na ogłowiu bezwędzidłowym, więc użycie jakichkolwiek patentów jest dla mnie nie do zaakceptowania. Skoro jest konieczność ich użycia, to znaczy, że mamy braki w podstawowym wyszkolenia.
Każdy indywidualnie dopasowuje kiełzno do swoich i potrzeb konia i nie ma według mnie co dywagować,a należałoby się jeźdzca zapytac dlaczego takie,a nie inne kiełzno.
Ponoc gdzies w okolicach ul wojciechowskiej (lipniak) jest jakas stajnia, ktos wie cos na ten temat?
ciekawe co piszesz raxa... teren jest atrakcyjny no i lokalizacja w centrum miasta... trzymalabym tam konia gdyby właśnie standard był inny... brakuje hali, infrastruktury generalnie rzecz biorąc, klub remontuje co może, no ale właśnie, - co może? - z wpływów, ktore ma, a które ogromne nie są... to jest cytując H. Bochniarz: "przyklejanie plastra na powiększającą się ranę...". No, ale gdyby rzeczywiście znalazł się jakiś inwestor... byłoby pięknie
ja początkowo szczerze mówiąc podchodziłam do tego sceptycznie ale teraz, kiedy się trochę nad tym zastanowiłam ma to ręce i nogi. bo cały ten ośrodek miałby być nastawiony przede wszystkim na hodowle i ma to sens. ponieważ gość pochodzi z niemiec ma wiec dostęp do dobrych ogierów a lublin jest jakby nie patrzeć blisko wschodniej granicy tak więc ma praktycznie otwarty tamtejszy rynek. poza tym wszystko ma być przygotowane pod większe zawody m in powiększony i zdarty hipodrom. miastu by się to opłaciło bo i tak zysków z lkj nie ma a tak przynajmniej ludzie na zawody by się zjechali ... tyle co się dowiedziałam z własnych domysłów to pewnie szkółki już tam nie będzie... no i pewnie jeżeli on to wszystko wykupi to wszystkie konie przynajmniej na czas budowy będą musiały się wynieść a trochę tych koni jest ... reasumując sama nie wiem co na ten temat myśleć. dostałam takie plany :

są to tylko hala/stajnia i 2 stajnia nie wiem tylko czy plany te są pod jakiś konkretny teren czy tylko ogólnie to ma jak wyglądać

edit: nie ładowały się zdjęcia
hmmmm, wygląda ciekawie.
Chociaż osobiście nie uważam, żeby przekształcenie LKJ w ośrodek hodowlany było dobrym pomysłem, ale wiadomo, że ja myślę kategoriami "pro publico bono", a nie ekonomicznymi. Tym bardziej, że dla hodowli środek miasta to nie jest dobra lokalizacja. Aż się prosi, żeby był to ośrodek jeździecki-sportowy nastawiony na młodzież z Lublina.
😜 😜 o mamo! Szkoda, że nie pensjonat i szkoda, że i tak nie byłoby mnie na niego stać  👀
Ja jestem jak najbardziej za! W końcu takie miejsce odgrywania zawodów będzie zdecydowanie nastawione na jeźdźców z całego województwa i nie tylko a i publiczność w takie miejsce chętnie przybędzie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się