No właśnie nie ma konkretnych przepisów czy wolno czy jednak nie. Znalazłam podręcznik komisarza FEI i tam jest rozdział o niewłaściwym traktowaniu koni. NIEWŁAŚCIWE TRAKTOWANIE jest zdefiniowane jako działanie w sposób mogący spowodować ból lub dyskomfort konia. Oznacza to działanie lub zaniechanie, które powoduje lub może powodować ból lub niepotrzebny dyskomfort konia. Więc w sumie skoki na wypięciu można by pod to podciągnąć, bo nie sądzę że jest to dla konia komfortowe. Wiadomo, po to są patenty żeby ich używać kiedy to konieczne, ale z głową 🙂
A żeby nie zostawiać brzydkich niedomówień - chodzi mi o konie z Apisu (przygotowana do startu była może 1/3, estetycznie niemal żaden), Arveny i jednego bodajże ze stajni Dakar.
Chodzi o stajnię Dakar - nie mam do Ciebie pretensji, ale jakbyś mogła powiedzieć, który koń i jeździec. Dla ułatwienia - Kalinka i Wiktoria (gniada kucka) LL Karat i p.Anna (gniady, wysoki małopolak) LL i L Hetmanka i p.Dominika (gniada małopolaczka) L i derby Chcę po prostu poznać opinie 🙂
smarcik stoję, stoję i to już od roku (po paru nie fajnych incydentach w trybie ekspresowym zabrałam konia z Kalinówki) i myślę, że Mańkowi się podoba 🙂
Witam, chciałabym uzyskać wasze opinie o stajni Wieża Dominów. Głównie chodzi mi o warunki ( hala , wybiegi, higiena boksów itp.) Kto tam trenuje. Jaka jest atmosfera i takie rzeczy 😉
faraon Dla mnie jest fajnie 🙂 Cudowni ludzie. Trenerzy/Instruktorzy : p.Bocian, p. Ewelina Polska, p. A.Duszyńska 😉 Hala jest i to całkiem spora. Nie jeżdżę tam ani nie trzymam konia więc trudno mi jest wypowiedzieć się z punktu widzenia pensjonariusza. Taki tylko uwagi 'widziane'. Ewentualnie podpytam jeszcze koleżanki jak tam jest i dam znać 🏇
Jeśli jest ktoś zainteresowany to obecnie w Bystrzejowicach jest jeden wolny boks a pod koniec czerwca zwalnia się kolejny. Ja ze swojej strony stajnię bardzo polecam 😀
Wybiera się ktoś może do OJ DAKAR (Trzeciaków k.Mełgwi, za Świdnikiem) na Dzień Dziecka 🙂 Ma być fajnie, zapraszam z dziećmi. Dużo atrakcji, można fajnie spędzić sobotę. Więcej info na priv.
Jeśli jest ktoś zainteresowany to obecnie w Bystrzejowicach jest jeden wolny boks a pod koniec czerwca zwalnia się kolejny. Ja ze swojej strony stajnię bardzo polecam 😀
A jaki koń wyjechał i jaki wyjeżdża? Kurcze, wszystkie zmiany mnie omijają, może następnym razem nie zastanę własnego 🤔wirek:
Wyjechała jakiś czas temu Dafnis a kolejny boks zwalniam ja. Na wakacje zabieram konia do siebie i już nie wracamy w przyszłym roku. A Twój koń jeszcze parę godzin temu był na swoim miejscu 😉
Zmiana stajni. Jednak muszę zdecydować się na postawienie konia gdzieś bliżej. W godzinach szczytu czasem jadę 1,5 godziny w jedną stronę i powoli już jestem tymi dojazdami zmęczona. Gdyby nie to nie zdecydowałabym się na pewno na wyniesienie.
Arabeczka Dojazd do Bystrzejowic nie jest taki zły. Mi zajmuje max 45min, zazwyczaj mieszczę się w 1/2h, a mieszkam na LSM i muszę pokonać po drodze ul. Głęboką😀
Jak ktoś ma samochód to może nie jest. Gorzej, jeśli trzeba radzić sobie autobusem- teraz po remoncie nie wiem nawet, czy w ogóle jest jakiś przystanek w pobliżu. Dobrze, że istnieją rowery 😜
Ponawiam pytanie co do zawodów w Spiczynie w tą sobotę! Wypatrujcie mnie, najprawdopodobniej będę się kręcić z aparatem i gdzieś koło koni z OJ DAKAR oczywiście 🙂 Mogę komuś za fotografa służyć 🙂
Czy znalazłaby się chętna osoba,która przewiezie jutro dwa konie(wałach i klacz) z Zawieprzyc do Spiczyna(5min drogi) lub pożyczy przyczepę. Osoby zainteresowane pomocą proszę o kontakt na pw🙂