Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. V (rok 2012)

Nirv, już ci życzylam na FB, ale jeszcez raz zdrówka dla Pamira!
Lov, dodson chyba też może przygotować takie mieszanki na zamówienie? Chociaż nie mam 100% pewności

Legenda zgubiła podkowe i stała pare dni w oczeikwaniu na kowala, dzisiaj beztrosko wsiadłam, bo przecież jak tak gorąco to nię będzie miała siły mnie zabić. Ale kobył tak mnie wyciągał po placu jak dawno. Zabierała się ze mną i wyłączyła kłus  😁 Dokumentacja:

Wszystko jest z pozoru w porządku:

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg29/scaled.php?server=29&filename=art5636.jpg&res=landing[/img]
Gdy nagle kobył zmnienia zdanie i...

Bieeeegniemy, co tam mama na grzbiecie!  🏇

Co skończyło się tak:
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg35/scaled.php?server=35&filename=art5724.jpg&res=landing[/img]
I tak:
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=art5723.jpg&res=landing[/img]
No i nawet tak  😍
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg220/scaled.php?server=220&filename=art5681.jpg&res=landing[/img]

I na koniec portrecik i już mnie nie ma  😂
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg140/scaled.php?server=140&filename=art5771.jpg&res=landing[/img]

wątek zamknięty
W głowie mi się nie mieści, że przez siodło mogą takie kontuzje powstawać 😲. No ale re-volta uświadamia i uczy.
Mamy trochę  zdjęć z wypadu na trawę 😀.

I na koniec nasze cienie 🙂
wątek zamknięty
Arivle, kobył to jednak kobył, swoje pomysły na trening ma 😁 Za to jaki galopik fajny, na tym zdjęciu luzem jak mięśnie zarysowane 😜
ChCh, Hux jest śliczny! I te jabłuszka 😀
wątek zamknięty
Jabłuszka są fajne, ale na niektórych zdjęciach wyglądają jak domalowane 😁. Dziękujemy! 😀
wątek zamknięty
Więcej nie będziemy się wypowiadać:

ktoś zapytał co na to producent?...:
po ostatniej wizycie u Nirv w kwestii sprawdzenia czy wszystko jest dobrze:
siodło było dopasowane prawidłowo: miało odpowiednio dobrany rozstaw przedniego łęku, miało dobrze dopasowane poduszki, leżało w równowadze, miało odpowiedni rozstaw między poduszkami.
Wszystko było dobrze.
Klientka zgłaszała to,że koń zaczął jej brykać. W pierwszym odruchu stwierdziliśmy,że dobrze bo koń się cieszy. Klientka zgłaszała jednak,że jej zdaniem cos nie gra. Poprosiliśmy o nr telefonu do trenera,aby otrzymać obiektywną odpowiedź: nie wiemy jak jeździ klientka.
Kategorycznie odmówiono nam tej informacji.
Dostaliśmy w międzyczasie informacje,że przed naszym siodłem klientka miała 16 siodeł.
Kolejna informacja : to to,że był u niej dopasowywacz, który podważył dopasowanie naszego siodła i sprzedał jej siodło passiera: którego klientka sprzedała po kilku tygodniach.
Oficjalnie proszę o opinię lekarza, który obecnie prowadzi leczenie konia. Z informacji na fb wiemy,ze to Pani Katarzyna Żukiewicz.
Jeśli ktoś potrzebuje otrzymać informacje co do fachowości HB Contact odsyłam do:
Jarosława Skrzyczyńskiego,
Leszka Gramzy,
Marcina Bętkowskiego,
Bogusza i Mieszka Dąbrowskich,
Jurka Lipkowskiego,
Katarzyny Papajak,
Ewy Husarskiej
Wojciecha Dąbrowskiego ( nie tego od ujeżdżenia tylko tego od skoków)
Andrzeja Dąbrowskiego
+ naszych forumowych jeźdźców jeżdżących prawidłowo więcej niż 100cm.

wątek zamknięty
a czy wszyscy w.wymienieni jezdza w siodlach HBC ❓
wątek zamknięty
Averis, aaa wykąpany Karson! I jest czooorny! Zazdrocha, ja Ducha dopadnę dopiero we wtorek 😀

cieciorka :kwiatek: ponoć czysto mechaniczny uraz - wystarczyło, że krzywo stanął. Z relacji stajennych wiem, że tego feralnego dnia koń mocno dokazywał (ze Skarym zen) plus próbował nawiać. Nie ma szans dojść do tego jak to się stało, w każdym razie przytrafić się może każdemu koniowi w najmniej spodziewanym momencie

arivle mega jest Twoja Ruda, a jak Ty wypiękniałaś 💘

Busch, ależ Cynamon świetnie pracuje, aż miło popatrzeć. To już nie tylko kawał konia, ale i kawał mięsa 😜

Quanta, a jak Twoje ogony? I czy zła passa minęła? :kwiatek:

Bogdan, zasadniczo się nie wtrącam, ale jak na działalność usługową jaką prowadzisz to średnio miły i średnio pro-kliencki jest ten post...
wątek zamknięty
amnestria, nie znasz się! Nie jeździsz prawidłowo więcej niż 100 cm to co Ty tam wiesz o działalności usługowej  🤬 🤬 🤬
wątek zamknięty
o pardon! ja nawet 100 nie jeżdżę, kurka 😵

efka Ty lepiej opowiadaj jak pocisko-dzieciaczek. Czy nie masz może fot nowych? Wydaje mi się, że miałaś mieć gościa dzisiaj 😎
wątek zamknięty
amnestria, niestety dziś zaniemogłam i zostałam w domu, pocisko - dzieciaczek wczoraj odbył pierwszą w życiu poważną kąpiel na myjce i był bardzo dzielny 😀
wątek zamknięty
Amnestria, a jak Duszek? Lepiej trochę? 👀
wątek zamknięty
Efka, no no! Ciąpcianie ważna rzecz! 😀

Misskiedis, Duszek nadal tak samo 🙂 Na razie dostał steryd jakiśtam jakiś, nie pamiętam nazwy, ale faktyczne leczenie zaczynamy za niespełna 2 tygodnie. Wtedy podamy kwas hialuronowy w staw. I w uzgodnieniu z weterynarzem, nawet jeśli mu się poprawi, kwas zaaplikujemy jeszcze kolejne 2 razy w odstępach 2 tygodniowych. Do tego czasu areszt boksowy plus szalone 30 minut spacerków po miękkim podłożu.

Jestem u miśka codziennie, czyszczę go, przynoszę tonę marchewek, wyciągam na słonko i razem się opalamy i jakoś leci. Duch chyba już pogodził się ze swoim marnym żywotem i taki smętny jest.

Aczkolwiek przy znieczuleniach diagn. jak przestało go boleć to mi wypruł takim galopem, że o Pani 😀

Swoją drogą smutno dziś było u nas w stajni. Jeden z koni przegalopował na wieczne pastwiska. Przykry widok konia pod folią 😕 Bardzo przykry...
wątek zamknięty
Idźcie sio z tymi siodłami do odpowiedniego wątku ;P!!

ChingisChan, jabłka jak jabłka, ale jaką grzywkę nagle zapuściliście 😁

arivle, świetnie ruda wygląda, jeden wielki mięsień!! No i widać, że kondycha dobra, skoro tak dokazuje 🙂

amnestria, matko, jaki koń i co się stało? Smutno.
wątek zamknięty
zen nie, uważam że w mojej obecnej sytuacji życiowo-materialnej jakiekolwiek starty to poroniony pomysł. Powodów jest kilka:
-czas: zawody na ogół odbywają się w weekendy, ja przez większość weekendów siedzę na uczelni, a kiedy nie ma mnie akurat na uniwersytecie, wyjeżdżam do rodziny. Jak akurat nigdzie nie podróżuję, to nastawiam sobie budzik na 13 albo 14 żeby nie przespać całego dnia  😁 No ale przyjmijmy, że rozważałabym wobec tego start podczas uczelnianych wakacji.
Muszę też brać pod uwagę fakt, że zwykle na zawodach wypadałoby pokazać się w piątek, jeśli nie czwartek, co powoduje konieczność wzięcia dwóch dni urlopu z pracy - który wolę wykorzystać, spędzając czas z rodziną, lub wcale go nie brać i sobie grzecznie pracować (bo lubię swoją pracę)  😉
-pieniądze: starty w zawodach są koszmarnie drogie, jeśli chciałabym jeszcze do tego wybrzydzać odnośnie ośrodka, gdzie miałabym jechać (żeby miał podłoże itd.), to pewnie musiałabym liczyć ~2 kilo za taką przyjemność, plus koszty początkowe, na wykup licencji dla mnie i dla konia, na kupno bryczesów, fraka, cylindra itd. Za dwa tysiące to ja mam semestr nauki (nota bene, którą opłacam sobie sama) lub 20 tygodni zakupów spożywczo-chemiczno-uczelnianych. Oczywiście po wybuleniu takiej zawrotnej sumy, nawet jeśli wygram, nie mam co liczyć na zwrócenie się kosztów - średnia wygrana, to ile? 300zł? O ile nie dostaje się kosza wędlin od sponsora zawodów  😉
-sensowność całego przedsięwzięcia: jaki jest ten nasz ujeżdżeniowy sport, każdy widzi. Sędziowie mają niewielki lub zerowy autorytet, więc trudno postrzegać wyjazd na zawody 'szkoleniowo' (a już na pewno jest to mniej szkoleniowe niż same szkolenia, tudzież kliniki, których koszty są podobne). Nie planuję utrzymywać się z jazdy konnej, więc nie jest mi też potrzebna wielka sława sportowca. A sam prestiż startu - no cóż, nie mam 3 licencji, więc po wywaleniu kupy kasy i wyrwaniu weekendu z mojego życiorysu, miałabym niepowtarzalną okazję przejechać się kółko w prawo i kółko w lewo w P-klasie, w porywach z trzema innymi osobami  😉

Averis kurczę, to podłe z mojej strony że o tym nie pomyślałam  🙁 Posypuję sobie głowę popiołem  🙁 A Karson super - jak tam jego rehabilitacja?

Gryglodor, Amnestriadzięki za miłe słowa 🙂
wątek zamknięty
Nirv, kurcze. Zdrówka zycze. :/

zen, a bo nieczesto u Pącza bywam. Ustawił sobie całe stadko, ma swoje dwie klacze, które z lubościa kryje jak sie grzeją. Pan i władca pastwiska generalnie. Na wyluzowanego to on tylko wygląda, bo w głowie to mu sie nic a nic nie zmieniło. Tłucze konie, wyskakuje przez ogrodzenia, przstawia to stadko gryząc i kopiąc. Gagatek.

gryglodor, wytrzymasz! A o ile lepiej sie człowiekowi zyje jak na coś tak bardzo czeka ! 😉

amnestria, powodzenia w rehabilitowaniu Duszka. Zazwyczaj najgorszy jest moment przestawienia konia z trybu padok + praca (ogólnie duzo ruchu) na tryb boks + spacerki. Potem zazwyczaj godzą sie ze swoim losem. Sa oczywiście wyjatki z totalnym ADHD, ale to.. wyjatki. Wytrzymacie i juz za chwile bedzie dobrze. 😉

A ja dzis wykapałam ogóra po zimie. Tylko, że hm..... w rezultacie to nie wiem czy nie bardziej on wykapał mnie, bo na prawde nie wiem które z nas było bardziej mokre. 😉
wątek zamknięty
[quote author=gryglodor link=topic=79631.msg1387078#msg1387078 date=1335701866]
Nirv kurczę, to strasznie nie fajnie. miałam u nich pasować siodła na moją kobyłę, bo wiem, że mam na pewno do przeróbki, a tu kiszka... zadaję teraz sobie to samo pytanie co zen komu powierzyć bezpieczeństwo i zdrowie pleców naszych kopytnych? Kasia Ż. z Warszawy??? ona chyba też dopasowuje, czy nie?

Pani Kasia może przyjechać obejrzeć i powiedzieć czy siodło pasuje, czy jeśli nie pasuje to co nie pasuje. To właśnie u P.Kasi się leczymy 🙂

[/quote]no i wszystko jasne! nie ma to jak dobrze podesrać konkurencji, żerując na histerycznym charakterze klienta i jego niewiedzy 🤔
...tym lepiej dla tych, ktzy wiedzą co dobre, nie będą musieć czekać półtora roku na siodełko, a tylko rok 😉
wątek zamknięty
Dzionka, ale co robić jak muchy żrą a my ani maski ani odstraszacza nie posiadamy? 😁
Na początku pomyślałam "O nie! Znowu trzeba podcinać grzywę, aż tak zarosła? :/" a potem "Aaaa, ale to o frędzle chodzi! 🤦". Jak nas przechodząca instruktorka zobaczyła to tylko mogła w śmiechu wydusić z siebie "Ale on jak zza firanki wygląda 😁".
Amnestria bardzo mi przykro. 🙁
wątek zamknięty
Klami, chyba coś w tym jest. On się 100 razy lepiej zachowuje po miesiącu stania 24h niż na początku. Tylko ponoć codziennie o 4:30 zaczyna grzebać. I robi tak do 4:45. Pan stajenny się śmieje, że jest jak zegarek 😁

A cóż Kajtosław wyczyniał podczas kąpania? 😀

Dzionka pewnie konia nie kojarzysz, zresztą nie czuję się upoważniona pisać publicznie. W każdym razie to był starszy pan już...
wątek zamknięty
amnestria, bo tak jest. Juz to przerabiałam z wieloma końmi. Na prawde tylko "wyjatkowe" przypadki nie adaptuja sie do nowej sytuacji. Hehe.. to stajenny zegarka nie potrzebuje. 😉
A Kajtosław robił wszystko zeby udaremnic mi ten niecny czyn wykapania go. 😉 Od krecenia sie, prób opuszczenia myjki (zarówno dyskretnych jak i taranem), wepchniecia mnie w kałuże, przewracania wiaderka po łapanie w zeby weża czy zakrecanie / odkrecanie wody.... ale on generalnie nie lubi wody w żadnej postaci (poza ta do picia oczywiście). Jak go zmusisz do wejscia do takiej mini mini kałuży to potem ma mine jakbys mu jakąś wielka krzywde wyrzadziła.
wątek zamknięty
wrotki
Czy mógłbyś wyjaśnić/sprecyzować o co Ci chodziło w ostatnim poście?

Zen zapytała czy Kasia Ż. dopasowuje siodła czy nie. Nirv odpisała, że Kasia może powiedzieć czy leży ok, a jeśli nie to, w którym miejscu. Gdzie tu konkurencja? Wyprodukuje sama siodło?

Przyznam szczerze, że przy mierzeniu konia i mnie planowałam to tak zgrać, żeby była obecna właśnie p.Kasia i mój trener. Dlatego pytam  🙂
wątek zamknięty
[quote author=-Agi- link=topic=79631.msg1387524#msg1387524 date=1335737762]
wrotki
Czy mógłbyś wyjaśnić/sprecyzować o co Ci chodziło w ostatnim poście?
[/quote]mały off, ale sądzę że będzie to dosyć pouczające. miałem na sprzedaż klacz, dosyć ciekawą i zatem dosyć drogą. target to amator z kasą który ma ambicje na rozwój. tak się trafiło, że amatorka się zainteresowała, bo koń naprawdę ciekawy, ale decyzję o zakupie miał podjąć Jej trener...wieeeeeelkieeee nazwisko polskich skoków (małych skoków, dodam przez złośliwość, bo jakoś skoczków polskich na IO zobaczyć nie można). akurat było ZOO niedługo po sąsiedzku, zatem gwiazda miał być przywieziony , aby dokonać werdyktu. przyjechałem po gwiazdę na miejsce zawodów i zamiast pytania jak długo mu czasu ta ocena zmitrężyć może, pytanie padło zupełnie inne, a mianowicie czy cena już jest dogadana z nabywcą. po mojej twierdzącej odpowiedzi, padła tylko sentencja, że w takim razie coto dla niego za interes żeby amatorka kupiła ode mnie klacz, skoro cena ugadana i na gwiazdę już nic górką prowizji się nie ukręci.
...tłumaczyć bardziej wprost, czy tak wystarczy? 😉
wątek zamknięty
wrotku,
Ameryki nie odkryłeś - to bardzo częste i niestety przykre. Na szczęście nie mam takiego problemu.

Problem niestety polega na tym, że p.Kasia (w moim przypadku) nigdy mnie nie namawiała na żadną firmę, więc nie wiem, gdzie miałaby mieć w tym interes.
Trener też się nie wypowiada co do marki, ale będzie mi potrzebny jeśli chodzi o jakieś uwagi co do innych kwestii.
wątek zamknięty
wierzę bo muszę.
...widocznie masz fart!
wątek zamknięty
Nie musisz mi wierzyć  😉
Może trochę fart, ale trochę też doświadczenia - swoje frycowe musiałam kiedyś zapłacić  😁
wątek zamknięty
napiszesz cos niepoprawnego o HBC i jest ATAK!!!! 🤔wirek:

widzicie rekreanty, jak nie skaczecie powyzej 100 cm, to nie potraficie ocenic czy Wasze konie maja zdrowe plecy, wy sie nie znacie, Ba! nie potraficie wyczuc co pasuje do profi.  A mi sie zawsze wydawalo, ze zdrowe plecy konia sa mianownikiem czyli siodlo zgodne z jego budowa bez wzgledu na poziom jazdy, budowe jezdca i jedyne co je rozni, to czy sa bardziej czy mniej wymagajace, to tak w podziale profi i amator. siodlo ma byc dopasowane do koni zarowno latwych w plecach jak i problemowych.

ja rozumiem, ze u rymarza mozna zamowic pusliska, oglowie, naprawic zuzyty sprzet.  ale siodlo i podkuwanie konia to sa rzeczy ktore powinni robic ludzie ktorzy:
- maja wiedze wtereynaryjna
- maja dostep do badan nad motoryka ruchu konia
- maja dostep do nowych technologii
- maja zaplecze specjalistow, ktorzy potrafia opracowac prototypy, zgodnie z nauka, ktora ciagle sie rozwija.

bo samo wykonanie siodla, jest rzecza wtorna.

za prestige, passierem, stubenem, amerigo, kifferem stoja badania, lekarze weterynarii ktorzy opiniuja motoryke ruchu konia, profesjonalisci ktorzy testuja najnowsze technologie zanim wejda do produkcji.  te firmy wydaja okolo miliona euro rocznie na ich research&development.  siodlo, ktore teraz wchodzi do rodukcji skokowe, ludger beerbaum testowal przez rok, konie byly badane, technologia poprawiana.  kyra testuje amerigo, ktore nawet jeszcze nazw nie maja. 

te firmy maja taką ważną rzecz, jak dzial rozwoju i tak na przyklad we współpracy z firmami, ktore tylko zajmuja sie tekstyliami badaja materialy na terlice, weterynarze analizuja i opracowuja dla nich jak siodlo, badają jak moze pracowac aby poprawiac motoryke ruchu, aby jak najmniej ingerowac w konia.  jak wymyslili podwojne lawki skokowe, aby skoczek nie opadal na lopatki przy ladowaniu, to przez poltora roku testowali to jezdzcy swiatowi zanim weszlo do produkcji.  swiat idzie do przodu, tak jak opracowywane sa nowe leki, tak jak ulepszane są systemy bezpieczenstwa i wprowadzane nowe technologie do samochodow, tak samo rozwijane jest siodlarstwo.  oczywiscie syrenka tez jezdzi, ba fiat uno tez, tylko sa juz nowe rozwiazania i lepsze auta, powstale na podstawie rozwoju i badan.
i w zyciu nie oddalabym plecow mojego konia rymarzowi, ktory moze i zdolny ale nie ma zaplecza, zeby o czyms tak waznym decydowac.
wątek zamknięty
Djarumm - dziękujemy pięknie! :-)
Frania - super, gratulacje!
busch, zen, gryglodor - dziękujemy! Poszło kosmicznie dobrze, nawet nie będę tutaj opisywać, bo zanudzę ochami i achami nad koniem, ale było po prostu mega. Zdecydowanie moje najlepsze zawody. I pierwszy raz jestem zadowolona ze swojego parkuru. Korab spisał się nieziemsko, szedł jak zły. Co jechaliśmy? Pierdółki, bo przecież to pierwszy start od ponad pół roku jego, a w sumie czwarty w ogóle. W sobotę pojechaliśmy dwa razy LL, a w niedzielę L, ale stało wszystko bardzo wymiarowe i dużo straszaków. Mam nadzieję, że uda mi się dorwać gdzieś zdjęcia z niedzieli albo lepiej filmik, strasznie mi zależy, bo skakał fenomenalnie. W L przytrafiła się zrzuteczka z mojej winy w pierwszym przejeździe, przekombinowałam, a tak to wszyściutko mamy na zero. W życiu nie przypuszczałam też, że skoki mogą być tak przyjemne, jechało mi się po prostu świetnie.
amnestria - trzymam kciuki za cały proces leczenia i rehabilitację, będzie dobrze :-)

A tak Księciunio spędzał czas między konkursami - jak widać bardzo zestresowany  😁

wątek zamknięty
Nirv, Amnestria zdrówka dla chłopaków!
Dzionka, super zdjęcia! Nareszcie pokazałaś Dzionka!
Darolga, gratki! Uwielbiam Koraba, więc poproszę więcej zdjęć!
busch ale ciacho z Cynamona! Wygląda super, a rusza się jeszcze lepiej  🏇
zen jak Twoje zdrowie? Doczytałam, że wsiadasz?! Jak Skary?

W weekend mój Książę się padokował i leniuchował. Jutro będziemy się szorować po zimie 🏇
wątek zamknięty
ash - bardzo bardzo dziękujemy! Specjalnie dla Ciebie:

fot. 1,2 Joanna Zawada, fot. 3 Anna Reutt

Z sobotniej LL-czki :-)
wątek zamknięty
darolga, szał ciał! Korab wygląda REWELACYJNIE! Z "kucyka" to już mu niewiele zostało 😉

i dziękujemy za kciuki :kwiatek:
wątek zamknięty

niech zgadne... "slynne" siodla od bogdana.  czy to prawda?  bo jesli tak to juz kolejny kon.

bardzo odważne i bardzo poważne oskarżenie,a i pomówienie....
jako wybitny spec od PR (czarnego również  :wysmiewa🙂 i ubezpieczeń powinnaś wiedzieć,że zawsze w takiej sytuacji można wystąpić do dowolnego wetrynarza o pisemne potwierdzenie,że to siodło HBC zepsuło plecy danego konia, i że koń nie chorował już wcześniej  😎

to co teraz robisz,to nie tylko czarny pr,to pomówienia,na które chyba nikt nie ma potwierdzenia od weterynarza. dlaczego nikt nie wystąpi na drogę sądową przeciwko producentowi o odszkodowanie i naprawienie strat? opinia weta w zupełności wystarczy.to kto pierwszy? 👀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.