z tego co wiem transwiór ma worki tylko po 20 kg w cenie prawi 30 zł a rsprodukter ma baloty po 25 kg wiec chyba sie bardziej opłaca i nie zmuszają klienta do kupienia 60 worków, bo jak chcesz kupić 5 czy 10 czy więcej to nie ma problemu z nimi a wiec kupujesz tyle ile potrzeba i nie zamrażasz kasy na długi czas 🙂 a to tez ważne.
Dzisiaj się dowiedziałam od kleżanki, która pracuje w klinice końskiej w Someren (Holandia), że tam nie polecają ściółki lnianej. Było wiele przypadków ciężkich kolek, po zjedzeniu lnu.
Może chodzi o konie głodzone (klinika)? U nas dostały siano, len próbowały skubać pierwsze pięc minut z dużym zdegustowaniem na paszczach. Nie obawiam się, że będą to jadły. No ale siana mają DUŻO. Docelowo chcemy, żeby zostawało do rana (czyli do oporu), tyle że nie rzucone luzem, tylko w gęstych siatkach spowalniających jedzenie. Mają już takie siatki z oczkiem 4cm i jedzą z nich, mam zamówione o oczku 3cm - będą miały jedne i drugie, bo z tych 4cm jedzą pełnymi paszczami, prawie jak "z podłogi". Dwie siaty powinny spokojnie im starczyć na całą noc (wymiary metr na metr).
Pierwsze wrażenia - strasznie lekka ta ściółka, takie "pierze". Mam nadzieję, że trochę się ubije z czasem 🙂
Japo 4 dniach użytkowania Eco dry jestem zadowolona. Kupiłam widły z koszyczkiem, sprząta się wygodnie i jeszcze nie musiałam dościelać. No ale mój koń akurat bardzo czysty jest, więc może dlatego.
To były przypadki koni, które przyjeżdżały do kliniki z kolką od zapchania lnem. W Holadnii i Belgii ściółka lniana jest najtańsza, kosztuje od 4,50 do 5 euro za balik 21kilo. Trociny już troszkę więcej od 5,50 w górę.
Ja ścielę lnem i nawet kucyk - śmieciarz, co potrafi resztki dla królików zeżreć nie wyjada, a leczenie pognitych strzałek jest o wiele efektywniejsze porównując ściółkę lnianą ze słomą.
Dyżurni sprzątacze dzisiejsi ze stajni donoszą, że po całej nocy jest cyt.: "masakra" 😉 Zagryzamy zęby i budujemy lniany materacyk i ćwiczymy łowienie bobeczków 🙂
Jakieś patenty na urządzenia do przesiewenia? Mnie nawet przez gęste widły do kup wypadało sporo kupczaków.
Mają już takie siatki z oczkiem 4cm i jedzą z nich, mam zamówione o oczku 3cm - będą miały jedne i drugie, bo z tych 4cm jedzą pełnymi paszczami, prawie jak "z podłogi".
Ja sprzątam 12 boksów - mam DIY spawane z prętów widełki - a'la gable - na koniec przelatuję plastikowymi rzadkimi grabiami - jak wyskoczą jakieś bobki - to rękami na taczkę. Na początku czułam się jak Indiana Johnes na tropie zaginionych bobków 😉 - szczególnie u konia, który robił kopczyki - pod kopczykami ściółki ukryte były kupy. Kwestia treningu i sprzątanie zajmuje mi ok 50% czasu mniej niż przy słomie i jestem praktycznie niezmęczona w porównaniu z harówką jaką było sprzątnie boksów ścielonych słomą.
[quote author=dea link=topic=791.msg882172#msg882172 date=1296733503] Mają już takie siatki z oczkiem 4cm i jedzą z nich, mam zamówione o oczku 3cm - będą miały jedne i drugie, bo z tych 4cm jedzą pełnymi paszczami, prawie jak "z podłogi".
Ja polecam siatki z inter api - do dostania w ich sklepie w Milanówku lub w sklepach internetowych (siatka api), używałam różnych i te są najtrwalsze i optymalnej wielkości (niektóre inne są bardzo ciasne i potwornie źle się nakłada siano). Tylko mają dość duże oczka. Mam też 2 z mniejszymi oczkami (takie bordowe duże nie pamiętam gdzie kupowałam) i w sumie nie zauważyłam różnicy w szybkości zjadania.
Siatki zamawiam z firmy produkującej sieci rybackie. Stawki mają zależne od gęstości siatki. Aktualne ceny: oczko 4 cm: 12 zł + VAT oczko 3 cm: 21 zł + VAT Wysyłka ok. 20zł (jeszcze nie wiem, bo jeszcze nie dotarły, w środę wysyłają). Można sobie zażyczyć zszyscie w dowolnym kształcie - my mamy kwadratowe worki, bo się dobrze na ścianie wieszają.
Dea - daj znać proszę jak dojdą. Może uda Ci się wstawić jakieś zdjęcie ? Napisz też proszę w jaki sposób zamówić siatki żeby wchodziło do nich 1/2 dużego balika siana
Kurcze z balikiem będzie problem, bo my mamy okrągłe megabaloty 🙂 Nie przymierzę. Ale w te nasze raczej wchodzi, myślę, że nawet więcej niż pół. OK, zrobię zdjęcia.