Forum konie »

Rodzaje ściółek, narzędzia do czyszczenia

Tak ten sam 🙂
Ja właśnie dołączyłam do grona ścielących ww pelletem i jak na razie rewelacja 🙂 Mija właśnie tydzień od pierwszego ścielenia, jest sucho, dosypałam niecałe pół worka, pro forma bardziej. Wygląda lepiej, niż na lnie, z którego byłam bardzo zadowolona. Testujemy dalej, ale jeśli tak dalej pójdzie, to już zostaniemy przy tym 🙂
to ile na dzień dobry sypiecie? 4-5 worków?

edit: już doczytałam, 8 worków na początek.
I tyle dałam, choć boks nieduży. Zrobił się fajny, gruby, sprężysty materac. Jedyny mankament- to jest mocno sypkie (trociny bardzo drobne) i mój koń z upodobaniem sobie to z początku rozgrzebywał, żeby się wytarzać 😉
No i w pierwszej chwili, jak zobaczył, że wysypuję z worka granulat, rzucił się go jeść i przez chwilę zwątpiłam, czy nie będę zaraz musiała wybierać, ale dałam mu chwilę i po nabraniu drugiej porcji do paszczy jednak stwierdził, że to niedobre 😉
czy ktos wie czym sie rozni pellet opisany jako dla koni od opalowego tej samej firmy ?
z opisu skladu wydlada na to ,ze to jest to samo
czyzby sklepy chcialy zarobic wprowadzajac nas w blad?

przejrzalam takze inne firmy produkujace pellet drzewny opalowy i sklad jest ten sam

o co w tym chodzi?
o biznes😉 - pellet z drewna, słomy opałowy można kupić dużo taniej niż ten "dla koni". No oczywiście nie jest tak ładnie opakowany i szeroko reklamowany 😉.
hehehe zapewne tak

a czy ktos stosuje taki pellet,sa dostepne lisciaste.iglaste badz mieszane,ktore lepsze?

chyba kupie worek na probe,ciekawa jestem czy pod wplywam wilgoci rownie dobrze bedzie sie rozpadac,bo nie chcialabym aby konie staly na twardym granulacie 🙁
knieja, iglasty lepiej chlonie.
dziewczyny myślę nad sprowadzaniem pelletu z zagranicy ... wiadomo, będę musiała kupować po kilkanaście ton, żeby było taniej, a transport się opłacał. Moje pytanie brzmi, czy znalazły by się chętni na pellet iglasty po ok 550 zł za tonę ? do końca listopada będę wiedziała już bankowo czy uda mi się go ściągać czy nie. Robię póki co rozeznanie, bo jeśli uda się wszystko dopiąć, to chciałabym go potem rozprowadzić, żeby nie zostać np z 25 tonami na stanie 😉
Brzmi atrakcyjnie 🙂 Chyba nawet doliczając koszty transportu, wyszłoby korzystnie.
dziewczyny myślę nad sprowadzaniem pelletu z zagranicy ... wiadomo, będę musiała kupować po kilkanaście ton, żeby było taniej, a transport się opłacał. Moje pytanie brzmi, czy znalazły by się chętni na pellet iglasty po ok 550 zł za tonę ? do końca listopada będę wiedziała już bankowo czy uda mi się go ściągać czy nie. Robię póki co rozeznanie, bo jeśli uda się wszystko dopiąć, to chciałabym go potem rozprowadzić, żeby nie zostać np z 25 tonami na stanie 😉

ja jestem chetna
co sadzicie o rozwiązaniu kłopotów z gnijącymi strzałkami przez postawienie konia na len?

Mam problem ze strzałkami już od lipca 🙁 Najpierw w jednym kopycie, a jakieś 3 mies temu drugie dołączyło.

Nie mam możliwości zapewnić koniu suchego boksu codziennie, więc postanowiłam spróbować ze ściółką lnianą. Będę sama o nią dbała, stajenny nie będzie się tykać.

Mam tylko jedną zagwozdkę, mianowicie: konie nie dostają wielkiej sterty siana do boksu. Rano i wieczorem po 2,5 kg. Mój ma wielki brzuch, często siana nie dojada, ale wyskubuje trochę słomy. Jak postawię na len, będzie musiał mieć stały dostęp do siana czy czegoś do mymłania. A jeżeli rano dostanie urzędową porcję siana (której nie wyjada, tylko zostawia sobie na po obiedzie), natomiast na wieczór dostanie siano i np 1/3 kostki słomy, czy 1/4 kupę razem z sianem? Trochę nie za bardzo chcę prosić o więcej siana niż to z przydziału..
Zainwestuj w siatkę z małymi oczkami - koń będzie dłużej jadł i będzie miał zajęcie.
też o tym myślałam - siano będę pakowała sama kiedy będę mogła.. Chyba że nie będzie to kłopot dla stajennego.. Popytam. A co z tą słomą? Sypnąć symbolicznie, żeby było?

Brzmi interesujaco, chetnie dowiem sie wiecej.
Od ok 3 tygodni mam konie na pelecie o ktory tak dopytywalam wczesniej i coraz bardziej mi sie podoba, dosyc latwo sie sprzata, kopyta suche
Ja byłabym chętna na tonę lub dwie (o ile finanse pozwolą), ale podejrzewam, że pozwolą dopiero przełom stycznia/lutego  🤔
czekam na kontakt od taty, na dniach okaże się czy w ogóle to wypali  😉
junona len lub troty. Mój stoi na nich ze względów zdrowotnych (teraz na pellecie), ale odkąd zrezygnowałam ze słomy, żadnych kłopotów ze strzałkami. Siano dostaje do siatki o małych oczkach. Słoma "na przegryzkę" myślę, że jest niezłym rozwiązaniem, też myślę właśnie nad przestawieniem młodej, która trochę syfi, a ma zawężone kopytka i walczę ze strzałkami, na taki system, jak tylko finanse pozwolą na większy zakup pelletu. Jedynie będziesz musiała zwrócić uwagę, czy ta słoma się nie będzie bardzo mieszała ze ściółką i nie będzie ona traciła właściwości. Jak mój dostał parę razy siano luzem i wymieszało się ze ściółką, to się w tym miejscu trochę syfek zrobił.
pari01, w takiej super cenie tez sie dopisuje 🙂
Bombal dzięki za odpowiedź :kwiatek: Bardzo optymistycznie nastawiam się na nowy wystrój boksu 🙂 mam nadzieję, że pójdzie w miarę po mojej myśli i system len + siano/słoma do skubania zda egzamin. Zdam relację jak już będzie o czym opowiadać
Ja byłam z lnu bardzo zadowolona. Zmieniłam na pellet tylko z powodu kłopotów z dostawami lnu.
Ja tez bym chciala taki pelet ale nie mam transportu, czy ktoras z Was orientuje sie moze ile kosztuje wynajecie firmy ? Dodam ze mieszkam w bydgoszczy, nie mam wlasnej stajni wiec nigdy nic w takich ilosciach nie przewozilam
W zależności od firmy i wagi palety 150-250 zł
Dziewczyny, czy jednorazowo można nasypać do czystego bosku 3 worki pelletu i 2 baloty trocin?
czy jedno wyklucza drugie?
Myślę, że nie wyklucza, tylko pellet się ubija w materacyk, a trociny są grubsze, więc pewnie mieszanka tak nie usiądzie.
czekam na kontakt od taty, na dniach okaże się czy w ogóle to wypali  😉

czy juz cos wiadomo?
na gwalt potrzebuje kupic

ps.bylam w markecie ostatnio i spojrzalam na granulat dla kotow.cena za tone 580zl,nie znam sie na kocich firmach ,ta wygladala na typowa marketowska,myslalam,zeby kupic worek i zobaczyc czy dziala tak samo jak ten dla koni.czy ktos moze ma kota i testowal taki pelet ❓ ❓
ash, zdecydowanie jest to dobra mieszanka!! w stajnie  wktórej kiedys pracowałam w UK tak robiliśmy i super się to sprawdzało!
Koci granulat mógłby chyba  byc , ale warunek : nie może byc zbrylający
Napiszesz moze wiecej informacji o  nim ?
Ja też z utęsknienie czekam na info o tym tanszym pelecie , ale jak na razie cisza w eterze ....
Ja przez jakiś czas używałam dla moich kotów pelet http://allegro.pl/najtaniej-na-allegro-zwirek-dla-kota-75l-i2843226276.html ten dokładnie. Nie zbrylał się i dlatego z niego zrezygnowałam 😉
Dla koni - nie może być zbrylający
Dla kotów - jak najbardziej 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się