Forum konie »

Rodzaje ściółek, narzędzia do czyszczenia

Tomku, to trusia się zamartwia, zduśka jej odpowiedziała 🙂
uzywalam takich

http://allegro.pl/sciolka-zwirek-podloze-dla-koni-radzymin-i2181698216.html

i chyba bede musiala zadzwonic i pojechac znowu... nie sa to wiory, gorzej sie sprząta, trudno to rozkruszyc ( ale w kopyta nie wchodzi)  mimo zwilzenia wodą
ale wychodzi duzo taniej, nie pyli
Reczywiście bardzo atrakcyjna cena. Chyba też się skuszę, jeśli z tartaku nie będzie już możliwości odbioru trocin.
Złota, a jak ze zużyciem? Ile worków mniej więcej wychodzi na konia tygodniowo?
[quote author=Tomek_J link=topic=791.msg1329570#msg1329570 date=1331108304]
[quote author=zduśka]ten granulat "prawdziwny" jest tak sprasowamy, że nie ma jak się pylić. (...) w tej chwili krucho z trocinamiu ze stolarni i zaczynam panikować, że konisko zostanie bez ściólki. [/quote]
Sorki, ale widzę tu pewną niekonsekwencję: jeśli bierzesz trociny ze stolarni, to na pewno nie są one odpylone. Czemu więc zamartwiasz się tym, czy pylą pellety ?...

[/quote]

dea słusznie zauważyła to nie ja się zamartwiam pylącymi peletami  🤣

a czy ktoś kupował tutaj ??? http://e-beco.pl/video-more/

Złota a te pelety również polewałaś wodą ? ciekawa jestem czy można coś takiego stosować tak jak w kuwecie  😉
tzn, nie polewasz tak jak producent zaleca - tylko wybierasz co mokre ( jako koń nasika ) i dosypujesz....  🤔
hmm trudno powiedziec ile workow zuzylam tygodniowo. na dziendobry poscielilam 10. Wybierane bylo codziennie. Nie wiem czy tygodniowo dosypywalam dwa moze 3. Ale moja astmatyczka stoi w ogromnym boksie wiec sporo musialo byc scielone.

Nie byla to sciolka, ktory by mi w 100% odpowiadala, ale nie ja na niej stoję, kobyla nie narzekala w kazdym razie. I jest to alternatywa dla potwornie drogich konskich wiorow paczkowanych.

Nie polewalam tego jakąs duza iloscia wody, w kopyta nie wchodzilo wiec sie nie przejmowalam. Nie pyli sie, wybiera sie z tego kupy trudniej niz z wiorow ale latwiej niz ze slomy.

W duzym skrocie wyszlo mi ze za 330 zlotych za te peletki ( about) kobyl stal prawie 3 miesiace
,
[quote author=zduśka link=topic=791.msg1331827#msg1331827 date=1331237600]

a czy ktoś kupował tutaj ??? http://e-beco.pl/video-more/

[/quote]

a do mnie dzisiaj dzwonił pan z tej firmy... Bardzo był, że tak to nazwę "nieformalny"  😉 i obiecał mi przysłać info na maila ...ale nie przysłał, a ja tak czekałam  😉
A tak na poważnie - nie sądzę, żeby tego typu ściółki (tzn. granulaty) były lepsze od pelletów do pieca, a na pewno są droższe... i nie wierzę, że wystarczy 4-5 worków na miesiąc i że sprząta się łatwiej niż słomę...
Poza tym nie wyobrażam sobie lania do każdego boksu po 60 litrów wody - wystarczy, że konie mi leją wodę z poideł na podłogę, bo bawić im się zachciało...
[quote author=Tomek_J link=topic=791.msg1332101#msg1332101 date=1331248835]
[quote author=Złota]uzywalam takich http://allegro.pl/sciolka-zwirek-podloze-dla-koni-radzymin-i2181698216.html[/quote]

Ten fragment BARDZO mi się podoba: "Sprzedam naturalne podłoże, ściółkę dla koni i innych zwierząt, która nie zawiera żadnych substancji chemicznych." 😀
[/quote]

też na to zwróicłam uwagę  😁
ale tak na serio, to czy taki pellet nie zawiera w sobie jakiegoś kleju i innych syfów ? bo przecież nie znamy procesu produkcji i być może są to jakieś odpady z tartaku czy stolarni. No mówię Wam chyba oszaleję z tymi ściółkami, no już nie wiem na co się zdecydować, a eksperymentować to się boję na swoim copd - ku  🙁

Gosia no to fachowe podejście   😉 , a jak by tego nie polewać ? tylko niech stoją konie jak chomiki ??? ciekawe czy by się sprawdziło ?  🤔
Zduśka tez jestem ciekawa czy by sie taki system sprawdzil i jesli znajde takie pellety w castoramie to chyba przetestuje 😀
Zduśka tez jestem ciekawa czy by sie taki system sprawdzil i jesli znajde takie pellety w castoramie to chyba przetestuje 😀

i chyba ja dzisiaj podjadę do castoramy i zobaczę czy mają coś takiego - jak tak to kupię na próbę  😉
gosiaopti, wysłałam Ci maila z ich ofertą 🙂
Jak ze ściółką na lato? Wydaje mi się, że trociny są dobrym rozwiązaniem (z podkładką gumową pod spodem). Są miękkie i w miarę przewiewne- na pierwszy rzut oka. no i zawsze jak wchodzi się do stajni, ma się takie uczucie przyjemnego chłodu widząc lekką wyściółkę...
Ma ktoś lepszą propozycję na ściółkę letnią (pytam tak na przyszłość)?
Zwykle pellet robi się bez dodatków - dodatki kosztują. Jeśli materiał jest wilgotny, to dodaje się lepisze:
tu cytat ze strony hurtownika:

LIGNOSULFONIAN SODU jest dodatkiem do produkcji pelletu,brykietu np. ze słomy,siana, pyłu MDF,łuski gryki,torfu,miału weglowego,węgla drzewnego,otrębów itp. Lepiszcze to poprawia lepkość surowca stosując go zmniejsza się nieznacznie wrażliwość na wilgotność materiału.Znacząco wpływa na jakość peletu i brykietu oraz ich wytrzymałość mechniczną. W zależności od rodzaju peletowanego,brykietowanego lub granulowanego materiału dodaje się od ok.0,25% - 3% w skali wagowej, w postaci proszku lub roztworu wodnego. Środek całkowicie spalający się, nie powoduje zwiększenia ilości popiołu oraz jakichkolwiek negatywnych skutków środowiskowych. Produkt nie zawiera substancji szkodliwych,nie stwarza zagrożenia dla ludzi,zwierząt i środowiska naturalnego.
,
gosiaopti, wysłałam Ci maila z ich ofertą 🙂

Dzięki Aniu  :kwiatek:
To dość konkurencyjne ceny w porównaniu do innych firm, tylko nie wiadomo jak z kosztami dostawy...

Ale i tak pellety do pieca wychodzą taniej 🙂
Jak ze ściółką na lato?

...czym się różni ściółka na lato od ściółki na zimę??  🤔
[quote author=_Gaga link=topic=791.msg1333118#msg1333118 date=1331368326]
Jak ze ściółką na lato?

...czym się różni ściółka na lato od ściółki na zimę??  🤔
[/quote]

dla mnie taką ściółką jest np. torf - bo na zimę się nie nadaje bo zamarza, a latem sprawdza się b. fajnie 🙂
Chodziło mi o to, jaka ściółka będzie najbardziej przewiewna i wygodna dla konia w upalne dni. Słoma ma większą objętość, stąd też wydaje się być bardziej jak kołderka na zimno.
Nie znam się na tym, dlatego pytam. Po to m.in. forum :kwiatek:
kupiłam na jesieni pellet do pieca z drzew iglastych - piękny zapach   🙂 i w aucie (przewoziłam niecałe pól tony na raz osobówką :lol🙂 i w całej stajni.
powiem szczerze, że bardzo mi produkt odpowiadał. Kupiłam go na próbę oraz w razie gdybym nie miała dojścia do trocin darmowych. starczył mi chyba na 3 miesiące ? przy czym moja kobyła okropnie brudzi. jak ścielimy trocinami to worek schodzi na dzień, czasem jeden  na dwa dni, ale sporadycznie 🙄. jeśli chodzi o ścielenie pelletem - to faktycznie ok 10 wysypalam na raz, a potem dopiero po tygodniu dosypałam chyba 2 worki. nawet nieźle zbiera się pączki i siuśki 😉 i fajna miękka kołderka robiła się po ok 6 dniach 🙂

nie podlewałam tego ani na początku ani potem - pod kopytami kruszył się, nawilżał natomiast przy pierwszym siuśku 😉

teraz przymierzam się do ponownego zakupu, ponieważ mam dosyć wożenia usyfionych worów z trocinami autem 🙄, poza tym w ramach odpoczynku dla kręgosłupa - zapakują mi w sklepie, rozpakuję do szopy pod stajnią, a trociny wożę kilka razy w tygodniu, pakuję, ładuję i rozładowuję  🙄

pellet nie pylił mi się nawet sekundę w przeciwieństwie do trocin stolarskich, od ktorych pakowania sama duszę się ponad godzinę  🙄

ps. znalazłam też zdecydowanie tańszy pellet torfowy, ale z torfem nie miałam nigdy do czynienia, więc nie wiem jak się będzie zachowywał
napisz cos wiecej o tym pellecie torfowym
pari01 daj mi proszę cynka gdzie kupowałaś taki pellet  😀 , bo ja bylam wczoraj w castoramie i nic takiego nie widziałam  🙁
Jak mniej więcej wychodzi cenowo pellet?
ja kupowałam po 11,20 chyba za worek ? ok 750/800 za tonę wychodzi, ale trafiłam też taniej
Parę dni temu dostałam maila od Pani z Litwy z ofertą granulatu pszennego jako ściółki dla koni.
Dosyć ciekawie to wyszło cenowo ale trzeba zamówić 24 tony, czyli całego tira.
Cena za tonę 130 euro. Ktoś z Was to już testował?
,
[quote author=zduśka link=topic=791.msg1333665#msg1333665 date=1331406393]
pari01 daj mi proszę cynka gdzie kupowałaś taki pellet  😀 , bo ja bylam wczoraj w castoramie i nic takiego nie widziałam  🙁

[/quote]

ja tez bylam w castoramie w Minsku Maz- nic takiego nie ma, pytalam pana- jedyny pellet do palenia jest w 6 kilogramowych takich beleczkach, ale zanim by sie to pokruszylo do boksu to minełyby wieki, a cenowo taniej wyszlyby najdrozsze wiory
pari01 czy ja dobrze zrozumiałam - sypałaś pellety do boksu i ich nie polewałaś/rozpulchniałaś wodą i zdało to egzamin ? Pytam bo tez przeszłam przez zimę na takim podłożu ale ja obsługiwałam je jak te pellet 'końskie' czyli zalewałam i czekałam, aż spęcznieją i powiem szczerze, że mnie to irytowało - szczególnie w mrozy 🙁

Pozdrawiam :kwiatek:

ps. korzystał Ktoś z pellet/granulatu ze słomy?
dajcie jakieś namiary na te pelety  :kwiatek:
prosze 🙂

pod haslem pellet na allegro 😉
http://www.pelet.com.pl/Centrum-informacyjne/aktualnosci/aktualne-ceny-peletu-i-brykietu
http://sciolkadlakoni.pl/pellet-dla-koni

a tutaj dla porownania:
dokladnie ten sam pellet oferowany na ktorejs z aukcji jako pellet do palenia, poniewaz z dopiskiem "dla koni" 100-300zl drozej 🤣
http://www.pasze.sklep.pl/promocje-html/granulat-drzewny-pellet-ekologiczna-sciolka-dla-koni-975-kg.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się