Forum towarzyskie »

odzyskiwanie zdjęć/danych/plików

mam problem. wczoraj niechcacy zmniejszylam rozmiar zdjecia. spieszylam sie strasznie i... zapisalam je nie jako kopie tylko jako orginalny plik  😡  bardzo bardzo zalezy mi na odzyskaniu tego zdjecia. wiem ze da sie to zrobic ( nie formatowalam karty w aparacie). Buszuje po forach i znalazlam inf, ze musze cytuje:

"Na początek trzeba będzie zmienić domyślną konfigurację połączenia aparatu cyfrowego z komputerem za pomocą portu USB tak, aby karta pamięci była widoczna jako kolejny napęd dyskowy zgodnie ze standardem MSDC (Mass Storage Device Class). Wybieramy zatem opcję Disk Drive. W zależności od modelu opcje ustawień będą z pewnością różne, ale z pomocą instrukcji poradzicie sobie"

i teraz moje pytanie: o co chodzi? jak to zrobic?  😵
Dobrze rozumiem że podłączyłaś kartę/aparat do kompa, otworzyłaś zdjęcie, obrobiłaś, zapisałaś na karcie w aparacie i zamknęłaś zdjęcie?
nie. zrzucilam na kompa obrobilam i zapisalam w tym nieszczesnym mniejszym formacie. Z karty usunelam normalnie  😵
Masz czytnik czy podłączasz aparat?
podłączam
czyli przegralas zdjecia na komp a te z karty usunelas?

nie wiem czy przez czytnik sie nagle odnajda..
tak. Nie przez czytnik. uzywam kabla usb
Najprostszym sposobem byłoby się podłączyć przez czytnik. Nie był dołączony do karty? To sposób bezpieczniejszy i moim osobistym zdaniem bardziej poręczny.

Jeśli podłączysz się przez czytnik to bez problemu komp odczyta to jako podłączenie nowego dysku. W inny sposób nie wiem jak to zrobić. Spróbuję się dowiedzieć ale ja też laik w tym zakresie.

Zen, jeśli dane nie zostały nadpisane to są bardzo duże szanse że odzyska zdjęcia. Po prostu musi podpiąć kartę jako dysk i przeskanować ją odpowiednim programem. San Disc do swoich kart taki dołącza chyba standardowo.
ja wlasnie z ciekawosci zrobilam test- zrzucilam dwa zdjecia przez czytnik, usunelam je z karty, wyjelam czytnik, wlozylam jeszcze raz- i zdjec juz nie ma.
Zen, ale to nie chodzi o to, że zdjęcia same się pojawią, tylko o to, że przy pomocy odpowiedniego programu je odzyska.
aaaa, o to w ogole dobrze wiedziec ze taki program jest!

galopada, to kup czytnik (groszowe sprawy) i do dziela :kwiatek:
galopada_, jaki masz aparat? Masz instrukcję?
Canon Eos rebel xt 350D mam instrukcje
I jak rozumiem przejrzałaś ją i nie znalazłaś odpowiedzi na pytanie?

Szczerze radzę zakup czytnika. Problem sam się rozwiąże. I mam wrażenie, że nie jestem w tym odosobniona bo co trafiam na podobne pytanie, odpowiedź pada taka sama.

Choć może ktoś łebski doradzi Ci, jak to zrobić bez wycieczki do sklepu.

Aha, te opcje połączenia USB konfiguruje się z poziomu aparatu (tam w jakichś ustawieniach wybiera się to, jak ma być widziany aparat). Ale jak to zrobić u Ciebie, co ustawić i czy w ogóle się uda to ja niestety nie mam pojęcia.
jeśli zdjęcie było już na komputerze wpisz w google "undelete" i ściągnij program ( jakikolwiek, najprostszy ) do przywracania skasowanych danych, zaznacz folder z którego chcesz przywrócić dane i do dzieła 🙂
Czy ktoś odzyskiwał dane ze zniszczonego fizycznie nośnika? MOżecie polecić jakąś firmę?
Dziewczyny, wystarczy ściągnąć pierwszy lepszy program do odzyskiwania zdjęć z karty pamięci. Niestety duża ich część jest płatna, a te bezpłatne czasem oferują okrojone funkcje, na przykład odnajdą usunięte zdjęcia, ale nie można ich przywrócić. Spróbuję dzisiaj zdobyć dla Ciebie, galopada, trial programu Sandiska, sama kiedyś z niego korzystałam i odratowałam zdjęcia.
Basznia- jak bardzo zniszczony nośnik, to może się nic nie dać zrobić...

Galopada- spróbuj tym http://www.snapfiles.com/get/recuva.html , odzyskuje i z karty pamięci i z twardego dysku. Ale być może musisz móc podłączyć kartę jako dysk, czyli tak, żeby była widoczna w windows explorer, a nie tylko przez interfejs canona (easy share?). Jak podłączasz aparat/ wkładasz kartę wybierz "otwórz aby obejrzeć pliki" czy jakoś tak, jak nie uśmiechnij się do kogoś znajomego kto ma maca, bo większość kart jest formatowana pod windowsa i na macu i tak otwiera się najpierw w odpowiedniku windows explorera.

Acha, radzę na tej karcie w międzyczasie nie zapisywać żadnych nowych zdjęć, jak chcesz coś odzyskać.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się