bo w 'IMO' nie widze nic zlego, jest poprawne jezykowo. 'wgl' i podobne wyrazenia juz mnie draznia, bo prawdopodobnie oznacza to, ze dany delikwent nie jest w stanie poprawnie napisac danego slowa czy calego zdania.
sa skroty, ktore funkcjonuja w ksiazkach, magazynach. mowie tu o takich jak 'np.', 'm.in.', 'w/w', 'dr' 🙂 skrot WGL do takich nie nalezy.
zreszta nigdzie nie napisalam, ze wkurzaja mnie zapozyczenia z jezyka obcego. napisalam jedynie, ze nie lubie takich kwiatkow jak wgl czy wogle
a ze zaraz ktos zarzuci mi brak polskich liter: jestem w bibliotece uniwersyteckiej, nie mam mozliwosci zmienic 'jezyka' klawiatury
edit. doczytalam, ze w regulaminie jest punkt, zeby nie uzywac 'nowomowy'. biorac pod uwage, ze wgl jest jakby na to nie patrzec 'nowomowa' i jest uzywane na rozowych blogaskach (przyklad: sQl aNd niE tYlkOo sQl. i wGl tOo faJnie.!.1 xddd) to tez powinien podlegac pod ten punkt regulaminu 😎
bo w 'IMO' nie widze nic zlego, jest poprawne jezykowo. wgl i podobne wyrazenia juz mnie draznia, bo prawdopodobnie oznacza to, ze dany delikwent nie jest w stanie poprawnie napisac danego slowa czy calego zdania. a to wgl też jest celowe?
Mi skróty nie przeszkadzają. Ale prawidłowe skróty. Zapożyczenia z języka obcego też mnie nie drażnią, bo jakby nie patrzeć - w naszym słowniku istnieje ogrom słów zapożyczonych, z czego czasem nie zdajemy sobie sprawy. Ale do szału mnie doprowadza jak ktoś w swojej wypowiedzi wplata raz na czas jakieś zdanie, czy stwierdzenie (najczęściej) po angielsku 😵
Jeszcze jedno - nie tylko z volty, ale ogólnie. Wszystko fajnie, kiedy ludzie kupują dla swojego konia nowe czapraki i owijki. Tylko wypada zacząć od DOPASOWANEGO siodła i ogłowia oraz kowala. 🙄
Zapożyczenia są czymś w języku bardzo naturalnym i powszechnie występującym. Jednak niektózy już trochę przeginają próbując wciskać wszędzie spolszczone słowa angielskie w momencie kiedy normalnie funkcjonuje słowo polskie o tym samym znaczeniu.
W Holandii jest jeden wielki smietnikowy język, zupa jarzynowa. 🤣 Angielski, włoski, Niemiecki, Polski........ Beczka. Ale tam nie ma tak bogatego słownika i tylu zamiennikow, u nas jest ich wiele więcej, tez mnie to drazni bo czasami akurat nie zrozumiem sedna przez jedno inne słowo, niepospolite. 😉
Moze nie tyle wkurza, co lekko smuci mnie fakt, ze ledwo po roku istnienia rozpoczal sie proces rozwalania forum. I ze mozna bylo tego uniknac w prosty i przyjemny sposob.
Moze nie tyle wkurza, co lekko smuci mnie fakt, ze ledwo po roku istnienia rozpoczal sie proces rozwalania forum. I ze mozna bylo tego uniknac w prosty i przyjemny sposob.
Eee..jeśli chodzi o kogoś to łatwo się domyśleć, ale ja nie sądzę by można było w takim przypadku mówić aż o rozwalaniu forum. Bez przesady. W realu też trzeba współżyć z różnymi ludźmi i jakoś się żyje. Bo na tym życie polega. 😉
Ej, ja też nie wiem 😲 Jakoś nikt mi się nie rzucił mocno w oczy, ale pewnie chodzi o moda, skoro waga sprawy jest tak duża?
W takim razie wychodziłoby na to, że chodzi o Dworcikę, ale przecież ona wywiązuję się ze swoich obowiązków w miarę możliwości. Żeby było jasne, ja nie mam jej nic do zarzucenia 😉
Znowu ktoś coś wie, ale broń Boże nie powie, to po co się chwalić i w ogóle wspominać o tym? 🤔wirek:
Do szału doprowadzaja mnie ludzie, którzy nie czytaja ogłoszeń dokładnie 😀iabeł: Zobaczą napis "derka 135" i już wysyłaja mase pw. Co z tego, że ja chce zimowa, ocieplaną a ktoś ma letnią, bawełnianą, polarową czy bóg wie jeszcze co, przeciez on ma derke 135 a ja taka chce 😵 Dołujący brak czytania ze zrozumieniem i w ogole jakiegoś myślenia 🤔wirek:
o tak! jakiś czas temu dałam ogłoszenie, że szukam derki polarowej 135 konkretnej firmy. i co? dostałam masę propozycji, ale wszystkie dotyczyły derek innych producentów 🤔wirek:
część była niepolarowa (zdarzyły się np padokowe i z wypełnieniem), część w złym rozmiarze (np 155) 😁 proponuje zrobić na volcie 'kurs czytania ze zrozumieniem' 😵
Wiecie co mnie jeszcze rozbawia? Zawsze odpisuje takim osobom, że może warto nauczyć się czytania ze zrozumieniem bo poszukuje czegoś innego a nie tego cyzm mi glowe zawracają na pw. I co dostaje w odpowiedziach ? Że to moja wina i że bez przesady. Zero jakiegos poczucia zawstydzenia, że nawet nie przeczytali dokładnie ogłoszenia 😵
ps. Powaliła mnie tez kiedyś jedna osoba na łopatki - napisałam, że szukam takiej i takiej derki i wszystko mi obojetne w jakim stanie. To dostałam pw z wymieniona jakąs masą rzeczy na sprzedaż boo...? Bo przeciez napisałam, że kupie wszystko bo mi obojętne 😵
To ja teraz namiętnie koresponduję z jedną osobą, której od 4 PW piszę, że czaprak jest sprzedany- a ta osoba dalej swoje, że go kupi za tyle i tyle. WTF?! 😲