Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Ale warto zaznaczyć, że to energia wolno uwalniana, czyli nie siadająca na głowę. 😉
EpikeaOj to nie nie  😉 Pokombinuje inaczej
Zamówiłam dziś po raz pierwszy minerały z Ibeka Panto

http://www.atos.sklep.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=1169&sName=a-a-ibeka-panto-pferdemineral-dodatek-mineralno-wit.-25-kg-darmowa-dostawa-!!

Wyczytałam, że przy podawaniu 100 g dziennie, starczy mi na 8 miesięcy  👀
ktoś stosował już?
Pinesska,
spójrz na datę przydatności.
Skłąd większości witaminowych preparatów jest gwarantowany często tylko przez ok. 3 miesiące.
Czyli, że po tym terminie poszczególnych witamin może być dużo mniej niż iość podawana na opakowaniu.
Same minerały mają długą datę zazwyczaj.
Pinesska też mi to przyszło do głowy. Termin ważności. Nie lepiej po prostu jakiś dobry suplement? Chevinal chociażby, albo Orling - jest wg mnie świetnym producentem suplementów najwyższej jakości. Dawałam witaminy i biotynę. Biotyna orlinga bije na głowę np Officinalisa. Na razie zamówiłam NAF (Magic z magnezem) ale już wypatrzyłam i planuję zakup magnezu Orlinga jak koń wydudla NAFa.
Dziewczyny mam dylemat...

Lepiej kupić mocniejszy Equine Cortaflex HA Powder kuracja przez 2mce, czy słabszy Equine Cortaflex Powder i kuracja będzie trwać 4mce? Koń ze zwyrodnieniami i tak doraźnie chce mu przed sezonem zrobić kurację. Zastanawiam się czy lepiej podawać słabszy, ale dłużej czy zrobić "kopa" mocnym, ale krócej.
Zwyrodnialcowi dałabym jednak mocniejszy.
Orientujecie się jak w ogóle z przyswajalnością Cortaflexów? Ten mocniejszy jest się w stanie w ogóle wchłonąć, czy to raczej siła reklamy "wzmocniony podwójnie kwasem hialuronowym" 😉 z tego co wiem przyswajalność kwasu hial. nie jest zbyt wysoka... ?
Zna ktoś coś dobrego na wyciszenie i uspokojenie (i w niekosmicznej cenie)? Może być w formie musli, granulatu, płynu... itp, byle nie proszek, bo koń bardzo niechętnie je i zostawia w żłobie.  🙂
xequus Kwas hialuronowy z przewodu pokarmowego nie wchłania się wcale lub b. mało. Jeżeli chcesz żeby zadziałał to najlepiej podaje się do do stawowo- przez bardzo doświadczonego weta.
Lepiej pójść w glukozaminę z witaminą C(też się słabo wchłania ale już lepiej), chondroitynosiarczan lub czarci pazur.
I może żelatynę?
xequus Wydaje mi się, że tak, że już lepiej to.

A najlepsze to chyba to (ale cena powala):
http://animalia.pl/produkt,25094,558,orling-gelapony-chondro-biosol-plyn-2l.html
Orling to bardzo dobra firma no i zawiera również chondroitynę.
Wydaje mi się, że na stronie p. Podkowy www.podkowa-liny.pl/ były fajne suplementy z MSM i chondroityną w dobrej cenie, ale teraz strona im nie działa, więc nie sprawdzę :/
Poza tym kup zwykłą żelatynę spożywczą i dodawaj łyżkę dziennie 🙂
xequus Wydaje mi się, że tak, że już lepiej to.

A najlepsze to chyba to (ale cena powala):
http://animalia.pl/produkt,25094,558,orling-gelapony-chondro-biosol-plyn-2l.html
Orling to bardzo dobra firma no i zawiera również chondroitynę.
Wydaje mi się, że na stronie p. Podkowy www.podkowa-liny.pl/ były fajne suplementy z MSM i chondroityną w dobrej cenie, ale teraz strona im nie działa, więc nie sprawdzę :/
Poza tym kup zwykłą żelatynę spożywczą i dodawaj łyżkę dziennie 🙂

Ja na popracie Orlinga moge napisac że sama stosuje Geladrink na moje stawy i co jakiś czas psa faszeruje Biosolem od nich i jestem bardzo zadowolona z obu preparatów.
Zna ktoś coś dobrego na wyciszenie i uspokojenie (i w niekosmicznej cenie)? Może być w formie musli, granulatu, płynu... itp, byle nie proszek, bo koń bardzo niechętnie je i zostawia w żłobie.  🙂

Podbijam.
Co sądzicie o Foran Shy Feeder i Pavo NervControl? Warto? Pavo daje po kieszeni, więc tym bardziej nie chciałabym brać go w ciemno.
Anderia, Take Control Dodsona bardzo się u mnie sprawdził, z resztą znasz mojego konia - wariata.
Juliaaa super, jeśli Twoją kobyłkę uspokoiło to jestem w stanie uwierzyć w magię działania 😁 Tylko czy przy tym nie otumania?
Mój to nie tyle wariat, co płochliwy nerwusek z dużym okiem i "myślący nogami" (:wysmiewa🙂. Ale myślę, że w kwestii żywienia i tak na jedno wychodzi.
Na razie wykończymy magnez od Podkowy, ale efektu brak i na dodatek samemu delikwentowi nie bardzo smakuje. Dlatego chciałabym coś innego, bardzo spodobał mi się ten Dodson 😀 Tym bardziej, że tutaj za około 180 zł ma się 10 kg, a w takim Pavo za tę cenę tylko 3...
Dziękuję bardzo 🙂
Shy Feeder nie uspokaja, a jedynie pobudza apetyt u nerwusów.
Anderia ale tego preparatu podaje się dosyć dużo, bo ok. 0,5 kg. Nie jest tak wydajny jak inne suplementy, których wystarczy 10 razy mniejsza dawka. Mamy podobny problem, ja też od ponad roku szykuję się na zakup uspokajacza, ale jakoś nie mogę się zdecydować, czy raczej zmobilizować. A tak naprawdę to chyba nie chcę maskować problemu, chciałabym, żeby to moja głowa się zmieniła, bo wiem, że mój koń pod pewnym siebie jeźdźcem nagle zapomina, że ma duże oko.  😁 Póki co żyję, samotne tereny regularnie zaliczane bezwypadkowo, mam to szczęście, że M płoszy się dość bezpiecznie, bo nigdy nie przyszło mu do głowy ponoszenie i pędzenie na oślep więcej niż 3 fouli. Z drugiej strony na jakieś tam ryzyko się narażam, a z jeszcze innego punktu widzenia, każdy koń jest mniej lub bardziej płochliwy. W Świecie Koni (IMO najwartościowsza gazeta na rynku) jest artykuł o takich gagatkach jak nasze, zdążyłam przeczytać tylko trochę, ale zapowiada się, jak zwykle w tym czasopiśmie 😉, bardzo rozsądnie!
Cintra Dreamo właśnie zaczął pracę i bardzo go to stresuje, kończy lonże cały zlany potem (a jest ogolony łącznie z szyją). Więc chcę nie tyle zamaskować problem, co umilić mu trochę życie i zapobiec kojarzeniu pracy z traumatycznym przeżyciem 🙂
Mam go krótko, ale już widzę, że to koń, któremu wystarczy trochę obycia i poświęconego czasu, a zmieni się nie do poznania, więc nie chcę go uspokajaczami karmić w nieskończoność - słowem liczę, że już wkrótce przestaną być potrzebne 😉 - ale po prostu chciałabym ułatwić mu początki. Bo na pewno łatwiej jest w życiu, jak się nie widzi duchów. I jak myjka przestaje być koniożerna 🤣
Najważniejsza to wybrać "mniejsze zło", jeśli to środek przejściowy to uważam tak samo jak Ty, że może mu jedynie ułatwić życie. 😀 Trzymam kciuki, żebyś znalazła coś skutecznego.
Xequus ja ci mogę z doświadczenie polecic cortaxfex vete bo działa. Tez mam zwyrodnienie w stawie i w sezonie podaje mu tą vete a teraz przez zime jak miał wiecęj odpoczunku dostwawa cortaflex msm. Innych preperatów nie stosowałam jeżeli chodzi o stawy bo po cortaflexsie mam jakies rezultaty🙂 fakt ceny troche mimo wszystko odstraszaja ale ja podaje w dawkach minimalnch jakie sa na opakowaniu podane bo nie chce go az tak bardzo faszerować🙂
A stosowaliście może hipowit albo dolfos?bo ja teraz zaczełam podawac przez zime bo to niby podstawowe witaminy są i podaje w dawce większej niż na opakowaniu jest bo tak mi znajomy weterynarz polecił i jak na to że są to najtańsze produkty to działają bardzo dobrze na sierść i kopytka czyli faktycznie dostarczają tych podstawowych witamin w okresie zimy. Chciałam znac opinie innych osób na temat tych produktów 🙂
Anderia, placid z dodsona, ktos ze znajomych stosowal, sprawdzal sie rewelacyjnie! 😉
Witam,mojej kobyle pomogl pavo nerw ,w tamtym roku cala zime spokojna i zaczelo sie na wiosne ,myslalam ze to chwilowe ale niestety ponosila ,brykala trwalo to dosc dlugo ,kupowalam rozne uspokajacze i nic dopiero pavo pomog ,juz po kilku dniach bylo o.k
Juliaaa super, jeśli Twoją kobyłkę uspokoiło to jestem w stanie uwierzyć w magię działania 😁 Tylko czy przy tym nie otumania?
Mój to nie tyle wariat, co płochliwy nerwusek z dużym okiem i "myślący nogami" (:wysmiewa🙂. Ale myślę, że w kwestii żywienia i tak na jedno wychodzi.
Na razie wykończymy magnez od Podkowy, ale efektu brak i na dodatek samemu delikwentowi nie bardzo smakuje. Dlatego chciałabym coś innego, bardzo spodobał mi się ten Dodson 😀 Tym bardziej, że tutaj za około 180 zł ma się 10 kg, a w takim Pavo za tę cenę tylko 3...
Dziękuję bardzo 🙂

Ja dawałam szklankę dziennie i pomogło, nie dawałam tyle ile zaleca Dodson, bo by mi starczyło na bardzo krótko.
Z całym szacunkiem do Pana Podkowy, ale... miałam kilka preparatów z Jego oferty i ŻADEN nie działał - skarmiałam według zaleceń.
Z resztą moja wariatka i tak dojrzała, ale w pewnym momencie bez tego suplementu byłoby krucho, z resztą chyba widziałaś jak brykała i szalała.
W międzyczasie zdiagnozowali nam wrzody i też dawałam wtedy Take Control dodatkowo, żeby leczenie przyniosło lepsze efekty.
Dla konia, którego stresuje robota niewątpliwie polecam ten suplement, bo po co ma się niepotrzebnie spinać.

Edit: nie otumania, po prostu koń łagodnieje
Anderia, on nie był juz zajeżdżony ?? W tamtej stajni tez się tak stresował pracą??
Znam jeden bardzo skuteczny preparat, u nas dostawały go dwie wybitnie nerwowe i gorące kobyły w takich najbardziej elektrycznych z ich strony okresach. To było jedyne co faktycznie działało i się kobyły wyciszały i dawało się z nimi normalnie pracować. Nie pamiętam nazwy, ale zapytam i Ci napiszę.
Klami jest zajeżdżony, nic sobie nie robi z człowieka na grzbiecie - wczoraj bezboleśnie testowaliśmy siodło 😉 Tyle że stresuje go lonża.
Podejrzewam, że był robiony na szybko, byle tylko przyjął jeźdźca, bo zajeżdżony przecież lepiej się sprzeda... A nikt nie poświęcił uwagi i czasu na pracę z ziemi, lonża była traktowana tylko jako sposób na wyszumienie konia, nikt niczego na lonży od niego nie wymagał. I teraz młody głupieje, bo nagle się okazuje, że tu też można pracować.
To niestety nie jest koń, którego nic nie rusza. Jeśli czegoś nie zna, panikuje. Nie jest złośliwy ani chamski - w swoich wygłupach bardzo uważa na człowieka, po prostu jego zachowanie wynika z braku obycia.
Jak podasz mi nazwę tego specyfiku, będę bardzo wdzięczna 🙂 Im więcej do wyboru, tym lepiej. Na razie najbardziej skłaniam się ku Take Control z Dodsona.
Nirv, Juliaaa, anma35, Cintra, dzięki 🙂
Szukam suplementu uspokajającego dla bardzo nadpobudliwej klaczy (nerwowość),do podawania na co dzień-tylko nie  sam magnez.Polecacie coś?
DressageLife, ja znowu polecę Take Control Dodsona.
DressageLife, ja znowu polecę Take Control Dodsona.

Zdecydowanie drogi preparat... prawie 200 zł za 16 dni podawania czyli 400 zł za miesiąc to sporo 🙁
Na moje konie działało Pavo NervControl, ale nie każdy preparat działa na każdego konia - tu niestety jedyny sposób to poeksperymentować
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się