Wojenka powiem szczerze, że według mnie Vitfoss to kiepska firma, miałam mesz i dodatek witaminowy dla klaczy. Mesz to były same otręby i kukurydza, bez bajerów. Dodatek witaminowy nie zrobił na mnie wrażenia, mam porównanie z chevinalem. Na chevinalu koń promienieje, a ten Vitfoss to sobie po prostu zjadł i tyle.
Ja mam porównanie i jednego i drugiego produktu czyli i Chevinala i Vitfossa (dokładnie witamin dla koni sportowych) - jeden i drugi bardzo sobie chwalę. Co więcej, oba konie na obu tych witaminach świetnie wyglądają - dla pewności pod koniec zimy robiłam szczegółowe badania krwi i wyszły bardzo dobrze - podawałam witaminy vitfossa - wniosek, u mnie te witaminy zdały egzamin.
Ale zgodzę się (na podstawie opinii znajomych którzy kupują te witaminy), że mesz jest ponoć do bani heh
wszystko zależy od konia. Na mojego konia dobrze działał huf-regulator Marstalla, a znajomi, którzy też stosowali u swoich koni nie zauważyli efektów i więcej tego preparatu nie kupili. Ja w dalszym ciągu wracam do huf-regulatora.
Wojenka, miałam, używałam, w sumie chyba ze dwa razy skarmiłam takie wiadro. Ok, bez szału, ot dodatek. Super cena przede wszystkim. Ale jak na wiadro na 3 miesiące dawania wolałam dorzucić i kupić Marstall Force.
reformina mogę polecić, stoimy na tym od pół roku i poza magnezem w dolnej granicy normy wyniki krwii wzorowe, koń lśni i jest taki bardziej witalny 🙂 Dla mnie dużym plusem jest też to, że mój książe niejadek go wpyla, nigdy mi nawet pół granulki nie zostało w żłobie, pachnie tak jak biotyna tej samej firmy-mleko w proszku 🙂
Co myslicie o witaminach BEStERMINE? Mlody w poprzedniej stajni takie dostawal, sa tanie ale ladnie pachna i chetnie je przyswaja, zakupilam teraz 8 kg macie jakies swoje oinie na ten temat? Sporo osob je kupuje, ogolnie pozytywne wypowiedzi ale wpadlo mi teraz do glowy ze byc moze dlatego bo sa tanie? Na skladzie sie nie znam nie wiem na co jest.... http://www.allegro.pl/item984425578_bestermine_witaminy_mineraly_dla_koni_na_115_dni.html 😜
Dziewczyny kunia mam 11 letniego i chcialabym wspomoc go czysto profilaktycznie co mozecie polecic ?
Boje sie ze nadgorliwosc gorsza od faszyzmu... Warto w ktores z tych ustrojstw zainwestowac, ba! - podawac kuniowi profilaktycznie ktoremu odpukac 'chyba' nic nie dolega a latka juz swoje ma.. Moze polecicie cos innego sprawdzonego na "własnej skorze" 😉
GP Equine Su-Per MSM Liquid Wspomaga zdrowie i podnosi sprawność stawów Zawiera na jedną dawkę (60 ml): MethylSulfonylMethane(MSM) - 10000 mg Podawać 60 ml 2 razy dziennie przez pierwsze 2 tygodnie. Potem 60 ml raz w ciągu dnia. Pojemność: 2,25 kg.
Czy ktos moze wypowiedziec sie na temat tego specyfiku: CORTAFLEX Glucosamine 10,000 plus MSM 900 g jak ze stosowaniem go profilaktycznie ?
Ja też kupiłam Bestermine,ciekawe jak koń będzie reagował,bo może ładnie pachną,ale jak dla mnie za mocno sztucznie,a po drugie nie są smaczne jak dla mnie,mam tendencję do próbowania witamin końskich 😂,dla mnie smakowo lepszy był Hippovit,bo jest słodki,ale za to nie pachnie,ale do Hippovitu i pobierania jego przez konia nie mogę się przyczepić,zobaczymy jak będzie z Bestermine. Dla mnie plusem Bestermine jest obecność Biotyny,której w Hippovicie nie ma.
Co do Bestermine to zazdroszczę Wam 😫 że Wasze konie chcą te witaminy jeść. Z moich pięciu łebków tylko kucyk je jadł bez grymaszenia ale on zazwyczaj nie odmawia niczego.
Czy ktos moze wypowiedziec sie na temat tego specyfiku: CORTAFLEX Glucosamine 10,000 plus MSM 900 g jak ze stosowaniem go profilaktycznie ?
Dla mnie absolutna rewelacja. Podaje go (z przerwami, oczywiście, aby wątroba odpoczęła) rok i - tfu tfu - jestem zachwycona. Ale on wyjątkowo "podchodzi" składem pod nasze problemy. Przetestowałam wiele preparatów na stawy (mój koń będzie na nich stał prawdopodobnie do końca życia) i to jest nasze numero uno!
Nasze 3 konie od września jedzą bestermine , opakowanie idzie na miesiąc na 3 konie. Wyglądaja zdrowo , ale czy to zasługa witamin to nie wiem bo one zawsze wyglądaja dobrze 😁
Ja dawałam vitfoss , eggersmanna , marstala force , chevinal no i obecnie bestermine i szczerze to tylko przy chevinalu widziałam róznice bo sierść była super ale tak to koń zawsze wygląda jak powinien 😉
Zoil mojego nie leczy, leczy go - w razie potrzeby - weterynarz, mojego to wspomaga. 😉 Podaje mu to w ramach prewencji, czyli tak jak ty. Tylko że ty chcesz uchronić swojego konia przed stanem, od którego nawrotu ja staram się uchronić swojego. 😉
Na pewno nie będzie za silne, to tylko suplement (nie lek), więc i dawki oraz koncentracja inna. Tylko doczytaj, czy to jest preparat dla was, jeżeli chcesz coś prewencyjno-prewencyjnie może warto kupić środek o bardziej kompleksowym składzie? U nas ten sprawdza się rewelacyjnie, bo wstrzelił się w nasze potrzeby, jeżeli wasze są podobne, to polecam bardzo bardzo 🙂
Ja gorąco polecam Korse Vital Plus eggersmanna. Kobyłka je mage chętnie, nawet samo, bez żadnego musli, ani owsa i są bardzo widoczne efekty. Ma dużo ładniejszą sierść i dużo szybciej jej rośnie. Miała wygolony fragmient sierści, który nie chciał zarastać po podaniu tych witamin momentalnie wszystko ładnie zarosło. Jak narazie mój nr. 1! 🙂
Sierra ciezko powiedziec jakie my mamy potrzeby bo chyba ich nie mamy.. 😉 (mam nadzieje ze to zrozumiale :icon_redface🙂
Dokladnie chcemy cos czysto prewencyjnie.. tylko ciezko ocenic ten bardziej kompleksowy sklad bo nie robilismy jeszcze TAKICH zakupow i male jest moje pojecie na ten temat dlatego tez zwrocilam sie TU 🙂
Mając na myśli: "bardziej kompleksowy skład" sugerowałam preparat ogólny, gdzie będzie przysłowiowe "wszystko i nic", bo tutaj jest nacisk na tytularny MSM i glukozaminę 😉
To ja bym już na twoim miejscu celowała w: -Cortaflex Powder, -GP Super Sound Liquid, a nawet -Mobility Dodsona&Horella (bardzo fajny, ziołowy preparat).
W zasadzie, jeśli to prewencjo-prewencja, to zaczęłabym od Mobility 😉
Mam jescze pytanie odnosnie witamin Bestermine. Wole spytac niz cos le zrobic, z tylu na opakowaniu jest dawkowanie Konie sportowe 10-35 g Robocze 10-25 klacze zrebne i karmiace 10-35 Zrebaki i kuce 5-20 g
moj ma 1,9 miesiecy, nie wiem czy to istotne ale kilka miesiecy nie dostawal tych witamin, dawka jest troche zroznicowana, nie wiem czy zaczac od tych 5 i jakos ja zwiekszac do 20, czy 20 jest dla kucow jak myslicie? 🤔
ElaPe zaczęła temat wrzodów itp. w temacie o paszach, pozwolę sobie zacytować:
i jeszcze apropo żywienia
ŚK 11.08 Wrzody żołądka a sposób żywienia
Na wrzody żołądka może zachorować każdy koń, bez względu na jego rasę czy sposób użytkowania. Tak wynika z przeprowadzonych przez lekarza wet. Nannę Luthersson badań.
Czynnikami mającymi największy wpływ na zachorowanie na wrzody jest sposób żywienia i utrzymywania koni. Mniejsze znaczenie ma natomiast wiek i ilość wykonywanej pracy. Wcześniej przyjmowane za pewnik stwierdzenie, że szczególnie narażone na wrzody są konie wysokosportowe nie jest więc prawdziwe.
Badania rozpoczęto w roku 2005 od zebrania grupy 201 koni i kucy w różnym wieku i różnych ras, po 5 sztuk z jednej stajni. Wszystkie zwierzęta miały być zdrowe i w dobrej formie. Pod lupę wzięto różne sposoby opieki nad koniem. Pod koniec okresu badań wrzody wykryto u 53% z nich.
Tak więc badania wykazały, że konie wypuszczane na piaszczyste wybiegi czy stojące na niejadalnej podściółce typu np. wióry - nie mające przez wiele godzin dostępu do pasz objętościowych - są 2,7 razy bardziej zagrożone wrzodami od tych które mają do tych pasz regularny dostęp.
Z kolei konie, które jako paszę objętościową otrzymywały wyłącznie słomę, 4,4 razy częściej zapadały na wrzody niż te którym podawano siano czy sianokiszonkę. Wynika to z tego, że słoma nie tworzy w żołądku zapory równie dobrze chroniącej jego ścianki przed drażniącym działaniem soków trawiennych.
Konie karmione dużą ilością pasz treściwych a niewielką objętościowych bądź słomą znajdują się w strefie zagrożenia. Ta duża ilość to więcej niż 2 gramy skrobi na kg ciężaru ciała. Czyli dla konia ważącego 500 kg jest to ilość powyżej 2,4 kg owsa.
"Zbyt duża ilość skrobi wpływa na zwiększenie się ryzyka zachorowania na wrzody" konkluduje Nanna Luthersson.
Co do tych wrzodów, to mnie wystraszyłyście z tym piaskiem 👀 Sierra opowiadała mi ostatnio o preparacie na odpiaszczanie. Ktoś stosował? Jakiej firmy? Belfast chodzi na padoki piaskowe, a w boksie stoi na słomie, do każdego posiłku dostaje siano. Niedługo zacznie wychodzić też sporadycznie na pastwisko trawiaste. W sumie już od paru ładnych lat wychodzi na padoki piaskowe i nigdy nie był odpiaszczany 😡