Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

I co z tym Chevinalem? Ktoś go widział w ogóle, czy to tylko brzydka plotka? 🤔
No jeszcze nie widziałam ale przyszedł do mnie mail z hippolandu że wreszcie zamówienie się realizuje, bo towar dotarł.
Jak dostanę do łapek to sie odezwę.
U dotychczasowego importera, który zaopatrywał polski rynek (w kretyński dla mnie sposób) Foranu nie ma.
Bąknięto mimochodem, że może w marcu.
Jeśli Hippoland ma mieć Chevinal to ...sami musieli sciągnąć z Irlandii 🙂
Faken szit 🙁 A już miałam nadzieję.
czyli ktoś mnie robi w bambuko? 👿
Grr...
Ja zakupiłam witaminki BESTERMINE za 30zł  😀 Cena exta  😀 Zapach miodzio  😜

http://animalia.pl/produkt,15342,Besterly_Bestermine_Horse.html

Daję swoim koniom te same witaminy i uważam że są dobre. Do tego daję BESTERLY Dynamix. Widzę że konie są wesołe i ładnie wyglądają.
a stosował ktoś dodatki Vitfoss'a? Konkretnie chodzi mi o Vit-Sport 😉
Ramires - ja też zamówiłam i mieli mi przysłać kurierem. Przelew poszedł w pon- i radośnie czekam. Jak do koca tygodnia nie pojawi się kurier to  🤬 🤬 i jesień średniowiecza z 4 liter... 😉
nieaktualne ;]
edit- przepraszam, mój zacinający się komputer znowu szaleje, stąd post pod postem
póki chevinal nie dotrze polecam plus vital, skład bardzo podobny i łatwiej dozować
Przepraszam za dosyć nietypowe pytanie, ale kojarzy ktoś może jak dokładnie nazywa się preparat (witaminy?) na kopyta o dwuczłonowej nazwie z czego drugi wyraz to Fit? 😂
Kowal mi dzisiaj podawał tą nazwę, ale oczywiście pamięć już nie ta.. 😉
4 feet formula
a ktoś już zdążył testowć cos z preparatów Equimins? jestem ciekawa bo właśnie odłozyłam dla mojego ogra preparat paszowy wspomagający układ kostno- stawowy - MSM w ramach profilaktyki bo ostatnio trenerka mówiła ze troszku stawy zaczęły mu cos strzykać 🙁
Argento, ja i kila innych osób na strzykanie stosuje tran. Działa
jakiejś konkretnej firmy?
4 feet formula

Ale gafa 😂 A przekonana byłam, że chodzi o słówko "fit" 😉
Dzięki!

edit: zobaczyłam ceny i padłam.. Znacie więc może jakiś dobry, ale tańszy preparat na poprawę stanu kopyt? (zamiennik dla 4 Feet Formula).
Biotyna dla zwierząt futerkowych?? Karla kiedyś polecała, u nas dwa konie (ridera i archeo) stoją na niej- ale dopiero pierwszy miesiąc dostają, więc trudno jeszcze mówić o efektach (pewnie za 4-5 miechów będzie można powiedzieć coś konkretnego)
[quote author=Lwinka link=topic=78.msg470654#msg470654 date=1265228807]
4 feet formula

Ale gafa 😂 A przekonana byłam, że chodzi o słówko "fit" 😉
Dzięki!

edit: zobaczyłam ceny i padłam.. Znacie więc może jakiś dobry, ale tańszy preparat na poprawę stanu kopyt? (zamiennik dla 4 Feet Formula).
[/quote]

Jeśli chcesz wzmocnić jakość kopyta polecam dobre preparaty takich firm jak Equistro, NAF, Humavet czy znakomity preparat firmy Derbymed pod nazwą Keraquin.
Jest Dodson, jest Equipur i parę naprawdę dobrych firm, które robią dobre preparaty wspomagające jakość rogu kopytowego.
Formula 4 Feet jest znakomita na szybki przyrost kopyt. Jeśli było ścięte zbyt dużo, jeśli zależy nam żeby kopyto bardzo szybko narastało - pęknięcia, szczeliny
Wszędzie tam gdzie chcemy bardzo szybkiego przyrostu kopyta w połączeniu ze wzmocnieniem Formula jest warta każdych pieniędzy.

Natomiast jeśli chcesz kopyto jedynie wzmocnić - polecałabym jeden z preparatów wyżej wymienionych firm.
Poza tym podawałabym oleje  -  w tym także tran.

szemrana, a ile tranu dla polepszenia jakości kopyt? Na przyrost też ma wpływ?
Od tranu dużo szybciej rosnąć nie będzie, ale to co urośnie będzie z pewnością lepszej jakości.
Wg zaleceń producentów ilość tranu to 1-3 łyżki na dobę (od15-45 ml).

Nie dopogadzenia byłaby mieszanka różnych olejów - z czarnego kminku, kukurydzianego,sojowego, lnianego, ryżoweg i tranu.
Wszystkie razem i każdy z nich z osobna spro dobrego robi sierści, skórze i właśnie kopytom.
Niegłupią mieszankę olejów ma ST HIPPOLYT
Niegłupią mieszankę olejów ma ST HIPPOLYT

i NAF 😉 (omega oil czy jakoś tak to się nazywa)
NAF Omega oil ma w składzie olej konopny, lniany i sojowy
ST Hippolyt ma z olej z lnu, słonecznika, kukurydzy i pszenicy i oleje z ziół.

Można podawać na zmianę  razem z tranem czy olejem z czarnego kminku 🙂
Jest w czym wybierać
Dziękuję za info. Do tranu wprowadzę łyżkę słonecznikowego i lnianego, wszystko dla rudego.

Prawie rym mi wyszedl
Dziewczyny o tranie to piszecie takim zwykłym z apteki??
Czy gdzieś indziej też można kupić??
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Chodzi mi głównie o wzmocnienia kopyta od wewnątrz+wspomaganie prawidłowego narastania podeszwy i strzałki (zaniedbania z przeszłości). Puszka kopytowa jest w sumie w najlepszym stanie. Nie chodzi tyle o szybko przyrost, co o ogólną poprawę kondycji kopyta.
Szemrana, rozejrzę się wśród producentów, których wymieniłaś.
Dziewczyny o tranie to piszecie takim zwykłym z apteki??
Czy gdzieś indziej też można kupić??

Tran z apteki kosztuje krocie jeśli miałabyś podawać konisiowi.
Z końskich znam 2 firmy które mają tran - Equimins i Naf
Właśnie wiem, że w aptece kosztuje bardzo dużo, biorąc pod uwagę, że to ma być dla konia  😉
Dzięki za informacje  :kwiatek:
Claudia, ja mam Naf cod liver oil, baniak 5L- cena około 120 zł
Czy ktoś kiedyś zamawiał biotynę Makany 3000Pro bezpośrednio od producenta?
Wychodzi dużo taniej niż ze sklepu Equiversum (130zł +koszty przesyłki), zaś od producenta przy zamówieniu 5-cio paku, ok 82zł za opakowanie wraz z przesyłką...
http://www.makana-shop.de/juergen993-s189h169-Biotin.html?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się