Ja w ogóle nie wiem, co w tym zestawieniu robi Besterly, to trochę jak porównanie siodeł Pfiffa do Equipe. 😉 Marstalla widziałam "w użyciu" dla innych koni - nie widziałam różnicy między czasem sprzed podawania witamin i po jakimś czasie od rozpoczęcia podawania (rzędu 2-3 miesiące). Chevinala używałam i używa teraz koleżanka - zauważyłyśmy pierwsze efekty po ok. 2-3 tygodniach od rozpoczęcia podawania (z tym, że równocześnie konie dostawały też olej ryżowy). Turbodoładowania nie odnotowano. 😉 Eggersmanna podaję tylko tydzień, więc ciężko mi się na razie wypowiedzieć. No nie licząc tego, że koń się na niego wręcz rzuca i gada do mnie, jak szykuję, żebym się pospieszyła... 😁
julka177 ja właśnie skończyłam podawanie drugiej butli chevinalu i moja kobyła o temperamencie zimnioka wcale nie fruwała. Z kolei u kuca, który wymaga raczej wyciszenia, niż pobudzenia też nie zauważyłam turbodoładowania. Błyszczą się pięknie oba, kopyta zdrowe, bardzo fajne witaminy, tylko ten zapach i smak... Eggersmana skarmiłam 4 kilowe wiadro jakiś rok temu i nie widziałam takiego efektu jak po chevinalu, jednak najlepsze opinie mam o Pavo. Granulat, chętnie zjadany, szybkie efekty, nawet grzywa i ogon odrosły u mojej tarantki, nie wiem tylko czy zawartość magnezu będzie dla ciebie zadowalająca.
_Gaga, właśnie też się zastanawiam - u mnie, nawet jak podawałam olej ryżowy Officinalisa Barbórowi czacha mu nie dymiła, a był typem konia raczej do trzymania niż do pchania, co czasem widział duchy. Co organizm to inna reakcja.
gaga, kiedyś jakiś art to rozkminiał, jak znajdę to wstawię, chodziło generalnie o bardzo wysokie dawki niektórych witamin i pierwiastków wpływających na neuroprzekaźniki, u koni gniotów intelektualnych po witaminach efekt był wow, aktywne, pobudzone, żywe itp.😉 u mojej np. po chevinalu poza wynikami krwi nie obserwowałam żadnych zmian, po Marstallu oprócz bardzo ładnych zmian w krwi plus dużo lepszych w profilach narządowych (czego np. nie było po besterly i chevinalu) zwiększyła się przyswajalność paszy (sądzę, że polepszył się jej nabłonek jelitowy i szereg procesów metabolicznych uległ polepszeniu). Moja obserwacja w kwestii chevinalu- coś się w nim zmieniło w ciągu ostatnich kilku lat, wcześniej często u pacjentów obserwowałam efekt wow, nawet jak był podawany sam, bez olejów (szczególnie ryżowego), które wiadomo mocno potęgują działanie niektórych witamin i związków mineralnych, dziś jakby to wszystko zbladło...
Karla🙂, no tak, na taki efekt nie wpadłam. Nie mam do czynienia na co dzień z "uśniętymi" końmi 😉 i na treningach częściej używam "hooola" niż "cmok cmok" 😉 Natomiast z tego co Cię zrozumiałam - nie jest to związane z kalorycznością jako taką witamin (?) 🙂
Podzieliłam się swoją opinią na temat Chevinalu. Tak, na mojego konia, a także na kilka innych mi znanych Chevinal działał bardzo "rewitalizująco". I nie należy on bynajmniej do "gniotów intelektualnych" czy "uśniętych koni". Każde zwierze moze zareagować inaczej.
[quote author=_Gaga link=topic=78.msg2456282#msg2456282 date=1448523742] Może mnie ktoś oświecić dlaczego konia ma roznosić energia po ogólnych witaminach? [/quote]
Może nie roznosić, ale przy niedoborach witamin koń może mieć mniej energii i być ospały. Kiedy się je uzupełni energii przybywa i koń jest "weselszy". Zresztą u ludzi też tak jest... ja tak mam 😉
mikstura, a ja napisałam z czego może to wynikać, co ciekawe ciągle mało właścicieli robi regularnie badania krwi w kierunku różnych niedoborów, a wstawiasz takiego niedoborowca na najprostsze witaminy, elektrolity itp. i się okazuje, że przestał być nerwowy albo zamulony i działa jak trzeba😉 tak na dobrą sprawę, np. witaminy rozpuszczalne w wodzie- ich niedobory baaaaardzo rzadko się pojawiają (cześć objawów niedoborów była wywoływana sztucznie, bo w naturze nikt ich nie zaobserwował) a że dawki toksyczne też sa wielgaśne to "spokojnie" można podawać witaminy nawet jak nie ma problemów zdrowotnych-" bo koń lepiej działa" 😉
Karla🙂, Mój koń jest przebadany lepiej ode mnie 😉 Pod stałą kontrolą weterynaryjną. Dwa razy do roku biochemia krwi plus raz w roku trichoskopia skaningowa włosa do kompletu z biochemią. W tej chwili nie suplementuję w ciemno, tylko niedobory. W ogólnych witaminach pewnych rzeczy było aż nadto, a pewnych znikome ilości. Dodam, że koń ma schorzenia neurologiczne i być może zgodnie z tym co pisałaś wczesniej, wysokie dawki niektórych witamin i pierwiastków poprawiły u niego przepływ impulsów nerwowych Stąd efekt Pegaza u konia który i bez witamin lata jak szalony 😉
mikstura, uwierz, nadal jesteś w niewielkiej grupie właścicieli koni- kupa robi badanie krwi, podstawową morfo i tyle. Mało kto kontrolnie robi profile narządowe itp. a już nie w konkretnym etapie treningu itp. (to tylko topowe stajnie, ale to bardziej idzie od weta prowadzącego) badanie włosa jak pokazują badania jest mało wiarygodne, tak jak i badanie wycinka kopyta itp. Kwestia niedoborów witamin- tak jak napisałam, rozp. w wodzie, praktycznie nie ma szans u przeciętnego konia. Co innego pierwiastki-teraz "prostuję" pewnego konia faszerowanego paszami gotowymi i milionem suplementów, który ma taaaakie niedobory i taaaakie nadmiary ... plus wątrobę do leczenia😉
Dzięki za odpowiedzi 🙂 chyba zdecyduje się na Eggersmanna. Jest tańszy niż Chevinal i nic nie piszecie o wzroście energii, więc zakładam, że raczej nie występują 😉. Ile Mg ma Chevinal? Eggersmann ma 2% dziennego zapotrzebowania, ile ma Chevinal nie widzę. Mógłby ktoś? :kwiatek:
Czy Witaminy BESTERLY Bestermine opłaca się kupić i podawać ? Chciałam zamówić Eggersmanna Horse Vital Plus (sprawdzone mam) ale nie ma ich w darmowej wysyłce i myślę czy warto wypróbować te Bestermine? Chyba że nie ma sensu to kupię HVP 😀
Czy ma ktoś może porównanie Myoplastu z Equitopu i Myocrescat z Derbymedu? (or ewentualnie może by ktoś poratował zdjęciem składu Myoplastu :kwiatek: )
interesują mnie te witaminyktos stosował?jakies opinie co do skłądu? obecnie podaję chevinal ale myślę nad zmian na wiosnę,na 1 miejscu plausują sie te egersmanna ale z ciekawosci podpytuje o te ...http://masterspolska.pl/produkt/vit-crix/
Ja polecam bardzo yarrowia hooves na wzmocnienie i biotyne officinalis na przyrost. Ale ta 4 feet tez podobno super/ Po hooves widac efekt dosc pozno ale zdecydowanie JEST.