Drugie to nie dolfos ? Oni mają ten składnik w powszechnym użyciu. To antyoksydant. W drugim masz też aminokwasy, których w pierwszym brak, natomiast bez głębszej analizy brałabym i tak pierwsze, lepiej zbilansowane IMO.
mam zagryzkę. jeden z moich był ostatnio smutny. zrobiliśmy morfologię - w normie. z włosa wyszło, że mangan i kobalt ma "poniżej limitu detekcji". zaproponowano drożdże Yarrowia Equinox i Hesta+Mn St Hippolyta plus pasze jak Brandon czy Reformmusli. dobry to będzie trop? pierwszy raz spotkałam się z takimi niedoborami
Niezły trop przynajmniej jeśli chodzi o producenta pasz i suplementów 😉, no i dla Ciebie jeśli masz za dużo kaski. Równie dobrze można kupić najzwyklejsze drożdże piwne paszowe - źródło witamin z grupy B (niedobór manganu zaburza jej przyswajanie), a zamiast cud-pasz do normalnej dawki żywieniowej np. Mervue Equine Equiboost. Poza tym literatura podaje, że nie zanotowano objawów chorobowych przy niedoborze tych pierwiastków, a i takowe niedobory zdarzają się niezwykle rzadko.
hej, potrzebuję dobrych ogólnych witamin dla konia. Wszyscy polecają mi chevinal, tu też przeczytałam dobre opinie o nim. Czy jest on najlepszy czy znacie jakieś ogólne jeszcze lepsze?
A używał ktoś chevinalu w granulacie? Nazywa się to chevinal extra.
Chevinal Extra ma inny skład - z naciskiem na konie młode i konie lekko pracujące i klacze źrebne. To nie nie jest taki sam suplement co Chevinal w syropie.
Co do witamin to ja jednak pozostanę przy Plusvitalu 🙂 Moim zdaniem bije na głowę foranowego Chevinala.
szemrana, a masz gdzieś porównanie składu? Bo wszędzie jest na kg lub na ml a tego się nie da przeliczyć ;/ I w dawkowaniu chevinalu extra widzę ze też jest na konie sportowe:
Tak,chevinal to super sprawa ,plusvital ewentualnie z tej samej półki jak dla mnie sa witaminy Equistro mega base jak i wszystkie ich suplementy oraz glinka i żel chłodzący ,super elektrolity no i kerabol na kopyta również zbierał pochwały ja osobiscie dla zabiedzonego konia stosowałam syrop Haemolytan i koń dochodził do siebie bardzo szybko :kwiatek:
Ale Equistro ma teraz takie ceny ze... Ręce opadają. Ich secrety pro nic nie przebije i trzeba przełknąć cenę Ale kerabol jeśli jest kłopot to jest cienki, bardziej pomaga na sierść i włosy niż kopyta. Mega base bardzo podstawowe witaminy, chevinal o wiele lepszy, a i bardzo chwalę sobie foran feratone, rewelacyjny produkt na dojście do formy, po chorobie, czy zmianie sierści
Ja już tu pisałam o Equistro, wzięłam kiedyś Mega Base z tej nowej serii i skład mnie nie powalił, wręcz rozczarował (i odesłałam nienaruszone opakowanie z powrotem do sklepu). Marstall Force w moim odczuciu bije go na głowę zarówno pod względem zawartości witamin, jak i ceny. Do Chevinalu nie mam odniesienia, bo nie miałam - wolę podawać suplementy w postaci stałej (szczególnie, jak szykuję jedzenie w wiaderkach często na 2 dni do przodu). A Marstall mi się bardzo dobrze sprawdza.
Od razu przepraszam, bo wiem że jest odpowiedni wątek związany z moim problemem jednak tam nie dostałam odpowiedzi od jakiegoś miesiąca więc spróbuję tu jeśli mogę :P Otóż, moja kobyłka ma dychawicę i niedomykalność zastawki aorty czyli ogółem problemy z sercem. Do tej pory podawałam jej Cavalora Pow'red Performance ze względu na dużą ilość żelaza. Wet mówił, że oprócz tego dobrze byłoby podawać jej elektrolity. Ktoś się orientuje moze w tym temacie? Cavalor niedługo mi się kończy i zastanawiam się czy może nie znaleźć by czegoś innego - lepszego 🙂
heroinx, jaki jest cel podawania suplementu z żelazem przy problemie z sercem? a elektrolity vet zalecił ze względu na potas? Mój koń ma dychawicę, serce Ok, ale temat mnie zainteresował. Sama podaje mu głóg na wzmocnienie serca.
Ja mojego karmilam mega base z equistro i sa co najmniej slabe. Po 2 latach regularnego podawania nie widzilam zadnych efektow. W ramach ciekawosci wzielam vital forte z morvue i nie wyobrazam sobie kupic innych. Nie dosc, ze cena bardzo przyjazna to jeszcze widac efekty po jednym opakowaniu 😍 Z equistro podawalam rowniez kerabol, tez przez 2 lata i mnie nie zachwycil. Kopyta wcale nie byly lepsze, siersc lepiej wygladala i tylko to. Natomiast jstem zachwycona elektrolitami z equistro, sa najlepsze ze wszystkich🙂
Grace dostaje również głóg z melisą i inne ziółka wspomagające i regulujące krążenie. Żelazo pozytywnie wpływa na niewydolne serce a elektrolitów jeszcze nie podawałam, ale zgodnie z zaleceniem weta zamierzam je włączyć przede wszystkim ze względu na potas ale i inne elektrolity pozytywnie wpływają na prace serca. Przykładowo do elektrolitów zalicza się również magnez, który działa uspokajająco czyli obniża ciśnienie krwi
heroinx, dzięki. Składniki w elektrolitach powinny mieć proporcje; 1:2:4 dla odpowiednio: potas-sód i chlor. Jakie ziółka na krążenie dajesz? i w jakich proporcjach?
Jeśli chodzi o taki typowy łupież to przyjrzyj się zawartości cynku w dawce. Pamiętaj też żeby miedź dostosować. Ewentualnie karoten sprawdź (prekursor wit A) i omega 3 i 6.