Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Glon ja podawałam hipowit ale w dawce dwa razy większej niż podana na opakowaniu i wtedy w wynikach krwi było to widoczne że tak to ujmę, ale podawałam tylko w okresie letnim pastwiskowym.
Ja od wczoraj mam na próbę wielkie pudło wit Marstalla Force, zobaczymy czy będą efekty🙂
derby u nas wszystkie konie w stajni to dostają i są super efekty! 🙂
oooo, Ellfik fajnie słyszeć, bo mam 10kg więc na jakiś czas będę zadawać;d

Oj mi szybko wychodzi, w stosowaniu 50g na konia 🙂
Sytuacje mam taką, że stosuje z zaleceń weta. W krwi wszystko ok odnośnie witamin. Jedyne co to problem z wątrobą mu wykazało. przyjmuje od paru dni jakieś lekarstwo co 12h w jape strzykawka i zobacze za parę dni. Jak bedzie kontrol...
no u nas konie super po tym nic im nie brakowało a duża część naszych koni to emeryci co stoją na pastwiskach cały dzień i nie pracują już w ogóle🙂

Glon a nie myślałaś o jakiś innych witaminkach?ale jak wet zalecił to lepiej się w sumie stosować 🙂
Ja na 2 konie więc przy 50 na konia powinno starczyć na 100dni (chyba, że moja matematyka dała nogę w tym obliczeniu  😁
one są fajne w tym że są wydajne no nie?🙂 ja tak mam z chevinalem że jak kupiłam w pazdzierniku to największe opakowanie do to teraz jeszcze mam i zostało nawet sporo🙂 a w składzie praktycznie takie samo i starcza podobnie, twoje chyba nawet na więcej starczają jak liczyłam z koleżanką 🙂
Też do tej pory dawałam chevinal, ale teraz chciałabym spróbować coś w granulacie- łatwiej zadawać i odrobinę taniej.

Elfik
Właśnie też mnie to zastanawiało, ale upierać się z nim nie bede 🙂
Zobaczy się czy miał racje po następnym badaniu.

Wcześniej nie dawałam żadnych witamin. Jedynie jak źrebie rosło i klaczy źrebnej. Ale juz po rozwoju tradycyjne żywienie i wszysko w jak najleprzym pożądku było. Do chwili tej nieszczęsnej wątroby. :/

Derby
Ja też na dwa konie i za nic mi na 100 dni nie starcza 🙂

Jak juz jeden miał zalecone to drugiemu też się dostało.
no 100 gram(2x 50 gr)  dziennie- pudło 10kg- to na ile starczy, może kalkulator zawodzi?
derby, też daję , widzę że służy kopytnemu 😉

edit: 10 kg powinno starczyć na 100 dni
ja od jednego weta słyszałam właśnie że hipowit to już przestarzaly skład ma ale nie wiem ile w tym prawdy jest 🙂

derby ja się jakoś do granulatu nie mogę przełamać i wole w płynie witaminy.

Ja o gruszce Ty pietruszce.

O 1kg Hipovitu mòwię. Nawet nie wiedzialam, że są po 10kg dostępne.

😀
a gdzie glon kupujesz hipowit? bo ja w amigo kupowałam i płaciłam 12.50 za opakowanie 🙂 jeszcze dolfos jest w podobnej cenie z tego co kojarze
Elfik ja od razu od weta kupilam.
Wynioslo mnie 12 ,- 🙂
Glon ja do Ciebie nie pisałam o jakimś hipovicie, nie wypowiadam się jak nie znam. Piszę, że zaczęłam stosowac coś innego, nie dopowiadaj sobie🙂
Prosze o pomoc . Co najlepsze na stres ? Banie sie ? Itp  :kwiatek:
Może magnez?
A coś jeszcze ?moze ktoś używa/używał ?  :kwiatek: klacz bardzo stała sie bojazliwa i nerwowa . Podejrzewam
,Że była bita przez koniuszego.. 😤 z bardzo spokojnej kobylki ,stała sie klebkiem nerwów . Jesteśmy juz w nowej stajni 🙂 ale kobyla boi sie gołębia czy kota..
Naciau, ja bym zapytała się o poradę weta i pomyślałabym, czy nie potrzeba czegoś na wrzody - nerwowe konie często mają z tym problem
Myśle ,ze nie ma aż takiej potrzeby 🙂 koń z dnia na dzień sie uspokoja , a chce dopomóc jakimiś suplementami
Naciau, o - to fajnie 🙂 Jednak z doświadczenia wiem, że mimo wszystko, dobrze konia obserwowac pod tym względem 😉 Macie może jakieś ochraniacze/derkę magnetyczną? Takie gadżety fajnie uspokajają konie.
Naciau albo zwykły magnez albo jakiś suplement typu Pavo Nerv Control, powinno pomóc.
ikarina serio ochraniacze magnetyczne na uspokojenie? Nie wpadłabym na to
somebody, parę osób mi mówiło, że w takich ochraniaczach im niektóre konie przysypiały 😉
Naciau Sukcesu nie polecam, tak samo magnezu i mieszanki uspokajającej od p. Podkowy. Zero efektów. Podobno jeden banan dziennie pomaga ale nie sprawdzałam 😉
Jeśli chodzi o magnez to polecam szukac tego który jest w formie związków organicznych (mleczan, octan, fumarat), podobno tlenek magnezu wchłania sie tylko w 4%, nie wiem ile w tym prawdy. Dawałam kiedys organiczny (Epona) i działał. Teraz planowałam sprobowac Marstall Piano- stosował ktos??
Evson u mnie w stajni jeden koń dostawał regularnie Piano i z tego co słyszałam efekty były bardzo fajne.
na wstępie proszę o pomoc.  :kwiatek:

generalnie mój koń u poprzedniego właściciela był lekko zaniedbany - kopyta minimum 7-8 miesięcy nie widziały kowala... były w tragicznym stanie. poza tym ogólnie sądzę że nie był zbyt dobrze odżywiany, teraz już przybrał na wadzę, wygląda lepiej. chociaż sierść jest nadal matowa i wychodzi dosłownie garściami. dzisiaj porównywałam w stajni z innymi końmi, nikomu poza nim aż tak sierść nie wyłazi.
do sedna, w tym tygodniu był kowal, teraz smaruje dziegieciem, ale polecono mi zakup jakiś witamin - konkretnie biotyny. na początek wybrałam tę - http://sklep.bergo.pl/biotyna-dlakoni-biotin-plus-eggersmann. czy to dobry wybór?

ponadto nie wiedziałam gdzie o tym napisać, więc może tutaj będzie akurat - po półtorej godziny jazdy koń musi się suszyć co najmniej godzinę. jeśli jest jeszcze słonecznie to wystarczy 30 minut spaceru na kantarze na trawce, ale jeśli kończę jazdę wieczorem to czasami muszę siedzieć z nim w stajni aż się nie ostudzi.  😵 jedna sprawa, że koń ma taką sobie kondycje, ale momentami mam wrażenie że może jakiś witamin mu brakuje?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się