Moja nieszczęsna piątka nie chce wyjść i ortodontka powiedziała, że wytnie mi kawałek dziąsła, żeby ją wyciągać. Miodzio...Dodatkowo,żeby zrobić jej jeszcze więcej miejsca, mam teraz jakąś "rozpychającą sprężynę" przez co pokrzywiło mi cały przód.Eh...
Petit, dzięki, trochę im jeszcze niestety brakuje 😉 A higiena i utrzymanie jako takiej bieli w aparacie, jest niestety mocno utrudnione. Ale staram się 🙂
Powiem Wam, że mam lekki mętlik w głowie. Zastanawiam się po prostu nad materiałem z którego chce aparat. Metalowy-najtańszy, czy te droższe z porcelany albo kryształowy. Jak patrze na Twoje zdjęcie, remendada to mi się podoba, a czasami jak zobacze gdześ na ulicy to wydaje mi się jak by ktoś miał takie srebrne zęby. Ma ktoś z Was kryształowy?
Alabamka współczuję, chociaż też mam kilka wynalazków
Mam aparat już hmm...
górny 2 lata i cztery miesiące a dolny 2 lata 😉
Ogólnie szczękę mam po mamie a zęby po tacie i że tak powiem nie za bardzo te elementy do siebie pasują 🤣 więc zęby mleczne mi się po prostu zablokowały, zaklinowały i w wieku 13 lat miałam stałe tylko jedynki i dwójki. Rodzice zabrali mnie do ortodonty brata jak stałe zęby już zbierały się do wychodzenia nad mlecznymi i decyzja była : wyrywać mleczne! W ciągu kilku tygodni wyrwano mi 12 zębów mlecznych 🤔 Później chodziłam jakby mi ktoś zęby powybijał, ale nie żałuję i zachęcam wszystkich do zakładania aparatu, bo lepiej się trochę przemęczyć i mieć później problem z zębami z głowy 😉
Remendada jak Ty to robisz, ze masz takie białe zęby? Używasz jakiś specjalnych środków/past/szczoteczek/płynów do tego? Ja nigdy nie miałam śnieżnobiałych a teraz jest jeszcze gorzej, po niecałych 2 tyg. w aparacie 🤔
Agnieszka, ja generalnie mam dosyć jasną płytkę. Ale fakt, nie palę,praktycznie nie piję czerwonego wina i piję max. jedną kawę dziennie.
Co do szczoteczek ortodontka mi poleciła, żeby myć najzwyklejszą, najtańszą szczoteczką i zmieniać co ok. dwa tygodnie. I faktycznie, te najprostsze super domywają, nie podrażniają. Nie używam teraz żadnych nitek, szczoteczek jednopęczkowych i innych takich.Kupę czasu na to schodzi, a efekt jest marny, żeby nie powiedzieć zerowy.
Co do past, płynów- faktycznie po założeniu aparatu, domywanie jest znacznie utrudnione, nad zamkami, u mnie szczególnie nad dwójkami lubi osadzać się nalot- Pasty używam taki zwyczajnych,nic wybielającego, ani nic z tych rzeczy, natomiast staram się używać płynów do płukania jamy ustnej. Teraz mam akurat Listerine, ale strasznie piecze mnie po nim buzia, colgate, jest zdecydowanie lepszy.
A jak Tobie mija z aparatem?Zdecydowałaś się, czy zmieniasz górę, czy zostawiasz? 🙂
Ale ja Ci zazdroszczę tych białych zębiszczów... Co do płynów do płukania jamy ustnej - tak mi coś świta, że ortodontka wręcz odradziła mi ich uzywanie- może dlatego, że górę mam przeźroczystą i się przebarwi? Nie wiem, musze dopytać pod koniec lutego przy wizycie. A aparatem jest ok, juz nie boli i nie uwiera, pogodziłam się z losem 😉. Co raz mniej klopotów z jedzeniem, ale do normalności to jeszcze daleko. Generalnie będę raczej zmieniać górę na metalową, musze jeszcze tylko uzgodnić z ortodontką, czy musi to być zaraz czy np. za parę miesięcy jak się aparat przebarwi. Jeśli nie da mi wyboru - zmieniam od razu.
(sorki że odpisuję z opóźnieniem ale w pracy jestem 😉
Powiem Wam, że mam lekki mętlik w głowie. Zastanawiam się po prostu nad materiałem z którego chce aparat. Metalowy-najtańszy, czy te droższe z porcelany albo kryształowy.
Ja sobie wybrałam taki niewidoczny, ale ortodontka powiedziała mi, że mogę wybrać jedynie metalowy 😉. Mialam "system niskiego tarcia" diamant. Porcelanowe tworzą mniejsze siły, leczenie jest mniej skuteczne i dłuższe.
Powiem Wam, że mam lekki mętlik w głowie. Zastanawiam się po prostu nad materiałem z którego chce aparat. Metalowy-najtańszy, czy te droższe z porcelany albo kryształowy. Jak patrze na Twoje zdjęcie, remendada to mi się podoba, a czasami jak zobacze gdześ na ulicy to wydaje mi się jak by ktoś miał takie srebrne zęby. Ma ktoś z Was kryształowy?
a ja miałam właśnie założony drugi łuk. sam łuk ujdzie, zasnęłam na fotelu, ale mam na dwóch zębach materiał do łatania, żeby górne się na nim zatrzymywały i nie uderzały w dolne... przez to nie zamykam zębów, mam szpare, ale najgorsze że nie mogę niczego porządnie pogryźć! 😵 👿
cieciorka, znam Twój ból! Ja po założeniu aparatu przez bardzo długi czas nie domykałam zębów, wszystko blokowały mi zamki. Przednie to nie była taka tragedia, jak niedomykanie tylnych. Wtedy myślałam że tak zostanie na zawsze, he he he 😉
to jest straszne, zjadłam kilka ogórków, ale nie mogłam ich dobrze rozmemłać! jogurt wypiłam, ale co będzie z moją ukochaną żurawiną, jak ją pogryzę? rtk, jak radziłaś sobie z normalnymi posiłkami? ja mam w ogóle tak, że pani ortodontka nałożyła mi na jeden ząb po każdej stronie masę do wypełnień, wygląda jak kopyto ze śniegowym obcasem. to żeby nie stukać o zamki, bez tego też się niedomykały ale mnie. nie zostało na zawsze- w sensie do zdjęcia aparatu, czy jakoś unormowało się w trakcie?
jak zakładałam pierwszy łuk liczyłam, że pohamuje jakoś moje obżarstwo- przy drugim nadzieja wraca, tym bardziej, że musiałabym chyba połykać w całości 🤣
Unormowało się, ale nie pamiętam po jakim czasie. Wciągałam bardzo dużo pierogów, kopytek, pierogów leniwych i innych podobnych rzeczy 😉. Po miesiącu posiadania aparatu już nei mogłam patrzeć na jogurty i inne słodkie rzeczy więc kombinowałam własnie mocno obiadowo 🙂.
aa- pohamowanie jedzenia nie działa, wcale nie schudłam. Jadlam na poczatku inne rzeczy, chyba nawet bardziej tuczące😉
a ja bardzo chciałam swoje zęby wyprostować i kolejny ortodonta załamał ręce... twierdzą, że może coś da się zrobić, żeby wyglądały nieco lepiej, ale niewiele. Mam baaardzo duże zęby, bardzo małą twarzoczaszkę i w skutek korzenie większości zębów mam wrośnięte w zatoki dość mocno, na dole pozawijane o żuchwę... rwanie górnych zębów tylko operacyjnie pod narkozą możliwe, samo prostowanie miało by trwać kupe czasu i zostało mi powiedziane, że będzie mocno bolesne. Stwierdziłam, że wolę mieć brzydkie zęby niż przecierpieć kilka lat życia dla wyglądu. Ewentualnie będziemy próbowali nieco ułożyć front rozpychając je do przodu i tyle 🙁