[quote author=IloveMosiek link=topic=768.msg398846#msg398846 date=1260307927] a swoją drogą, ciekawa jestem, czy ktoś jeszcze zna i pamięta właściwą odmianę takich czasowników "mlec" i "plec" przez osoby 😀iabeł:
w czasie przeszyłym: ja mełłam ty mełłeś
on mełł my mełliśmy wy mełliście oni mełli:
🙂 podobnie jest z pelić (ja pełłam). czas teraźniejszy jest chyba (?) oczywisty [/quote]
mnie się wydawało ze czasownik : PIELIC.. grządki a nie plec🙁
ale mleć a mielić to inne czasowniki. tak samo pleć a pielić
Ilovemosiek zastanawiała się kto zna odmianę mleć i pleć, nie mielić i pielić.
a co to znaczy po polsku pleć? Bo nie rozumiem tego słowa... mleć tez nie rozumiem
jestem jakas nie teges?
ok przeczytałam artykuł z linka- i tak i tak jest poprawnie tyle ze nigdy nie zetknęłam sie z formą pleć i mleć... nawet w szkole- pieliliśmy grządki w szkolnym ogródku 😉 a mama mieliła kawę, bo rozpuszczalne były tylko w peweksie🙂
heh ja spotkałam się tylko raz - na egzaminie do liceum. nigdy nie zapomnę tamtych pytań 😉 było jeszcze o puszce Pandory 😉
Edytka ale chyba nas uczono tak samo: że to jest jeden i ten sam czasownik ("mleć", a nie osobno: jeden "mleć" a drugi "mielić"😉, tylko ma dwie odmiany. jedna była swego czasu uznawana za niepoprawną, a z czasem jak widać językoznawcy ulegli, i wpisali do oficjalnego słownika dopuszczalnych form.
W wątku "Co mnie wkurza..." pochwaliłam się moim nowym hobby (zbieranie kfiatków). Może się komuś spodoba taki bukiecik? 🥂
pokazuję mu co róż nowe "perełki" (to znaczy różowe perełki?) teraz to chociaż widać że jest szczałka (sik, sik, sikawka) co najwyżej dziekć A toś mnie zbiła z pantałka. (może z antałka?) Chociaz dla wiekszosci kobiet nigdy nie przeszkadza (…) pierwszy raz od kąt go mam Nie widze potrzeby kupować getry termoaktywne posiadam uda mi się nie pocą tylko marzną (tak, ja też uda posiadam) jesteśmy dla siebie ogromnym poparciem Byłam twarda i zdecydowana na rozstanie, choć zostało zadane przeze mnie pytanie: (to z innego forum; i nie był to wiersz; lubi autorka słowa) nie przychodzą tu po to by wtopić się w internetową społeczność i funkcjonować w niej jako ktoś realistyczny Mam nadzieje, że wygląd też uległ delikatnej zmianie. Ja bynajmniej coś tam widzę (wiem, nuudaaa) Jak operacja to B, ale wierz ze sa dlugie odstepy miedzy dawkami. (tak, wiara to podstawa) No napewno jak ktoś nie wie gdzie nakuć..to pare razy musi nakuć (oczywiście chodziło o nakłucie) Po co się kuć? Na przyszłość sztachnij się i będzie to samo bez kucia (j.w.) Zostawiamy brzek okolo 1cm zrospaczona!!! (forma spaczona) Może ta osoba ma nadzieję, że jak przebije cenę, to jej sprzedaż. na koniu na pewno przedrzeż sie mnie wkurza ze wlasnie dzisiaj zobaczylam na sobie jak ktos bardzo lubi zagladac komus w portwel Z taką po lewo przyjaciółką... Czy dla konia nie jest ciężko chodzić po takim podłożu? jakoś młody kon nigdy u nich nie miał łepa na dół (to chyba nowa klasyka forum?)
Nie będę sobek, podzielę się kolejną porcją wynalazków 😎 Głównie z tego forum. Śmiech to zdrowie 😉
Bo ja niestety nie rozumie dlaczego się tak kleją do mnie? Ja nie zgodzę się, że wyglad ma tylko znaczenie JA myslę i jest to tylko moje zdanie że z 15 letnimi końmi o takich domenach to raczej sama nic nie zdziałasz niestety Czy jest Ci smutno, że oglądasz film sama? Czy jest inna forma przyczyny smutku....? Kiedyś konie wszystkie tak wychodzili (tu dopuszczam stylizację) Można by powiedzieć że trochę rozumiem obydwie strony ponieważ. ja cię rozumię Nie wiem co mu odbiło, chodzi spać późno, zmęczony na dniu nie jest Ten ktoś musiał mieć chyba jakieś straszne kompleksy w kwestii własnej seksuologii wtedy czesto jest unizszony w slawie z profila unizac wlasne ego wiedziałaś, że niektórych nawyków jest niemożliwe oduczenie ?? Jak jeszcze można pracować z koniem i co to ma pomóc? zadzwonimy do dobrego weterynarza i poprosimy go zeby zobaczył mała co ma na brzuchu mam nadzieje że to nic powarznego
Ja kiedyś mojej babci zawiozłam nauszniki i kazałm wydziergac takie same na szydełku. Moim zdaniem są cudo , chętnie ich uzywam, tylko kawałek jakaś mysza zeżarła. Jak będę pamiętać to obfotczę w poniedziałek i wrzucę fotki
Jak czytam sobie te byki, to przypomniał mi się taki cytat. "Szłem łąkom, kwiaty pachły wiater wiał. Ona mnie odepchła. Poszłem do domu.Weszłem, trzasłem drzwiami, pierdłem i wyszłem.... bo chamstwa nie zniesę".
Jak czytam sobie te byki, to przypomniał mi się taki cytat. "Szłem łąkom, kwiaty pachły wiater wiał. Ona mnie odepchła. Poszłem do domu.Weszłem, trzasłem drzwiami, pierdłem i wyszłem.... bo chamstwa nie zniesę".