Forum towarzyskie »

WYBIERAMY BYKA ROKU!

nie ma ludzi nie za stąpionych

W życiu by mi nie przyszło do łba tak napisać, szacun 😉
maleństwo, dzięki  👍 Już dłuższą chwilę zastanawiam się, czym mogliby się charakteryzować ludzie stąpieni (może trochę otępiali?) i dlaczego nie można być zbyt stąpionym (może tak jak kobieta, która nigdy nie będzie za bogata i za szczupła?)  😁
Czy zlizywanie lizawki jednej na 2 miesiące (kupuje sól himalajską) może być spowodowane brakiem jakiegoś elementu w diecie? Koń nigdy wcześniej nie miał styczności z lizawkami i podczas 10 miesięcy od kąt go mam zjadł 5 lizawek.

Do kąta! Klęczeć na grochu! 
Zeby nie bylo , ze na wynajmowanym , nie szanowalam czyjis rzeczy.Jaka piękna próba zapisania własnej wymowy 😉
Teodora To jeszcze da radę przeczytać. W stajni, w której do niedawna trzymaliśmy konie, od kilku lat wisi kartka z ostrzeżeniem: UWAGA ŚLIZKO :-)
Misiek69, i nikt nie próbował tego poprawić przez te kilka lat? Czy zostawione żeby można było się pośmiać?  😉
Napisał to jeden stajenny parę lat temu i chyba było głupio komukolwiek to zdjąć. Potem już tak zostało, jako swoisty folklor.  😉
Wam też nie chce się już zauważać ortów?
Ale jeden mnie urzekł (z forum):
"zbużyć świątynię". Jeszcze gdyby było "zbóżyć" 🤣
Wam też nie chce się już zauważać ortów?
Ale jeden mnie urzekł (z forum):
"zbużyć świątynię". Jeszcze gdyby było "zbóżyć" 🤣

Może to znaczyło: umieścić świątynię nad Bugiem? 😉
góralski klimat świerze mleko

😵
(...) Trenuję skoki i szukam ternera pod tym kontem. (...)
Może w sensie, że kasiastego...? 😉
Włazi się pod tego konia i się szuka. Nie wiem co w tym dziwnego.
skręty ze zmakowego tytoniu

Zmakowy to taki z maku?  😉
Z tym makiem? Muszą dawać kopa  😜
A to jest błąd, który sama ostatnio naprawdę bardzo często robię! 😲 Jakoś tak automatycznie i bez zastanowienia klika mi się "z" zamiast "s". Pojęci nie mam z czego to wynika 🤔wirek:
Tylko mi się błędy podkreślają na czerwono i zaraz poprawiam 😁
faith, Miałam na myśli czy to osoba która teoretycznie zna się na tym co mówi czy lajk ;p

chodzilo o laika a nie lajka 😀
Słuchajcie, czy nie razi Was, gdy ktoś pisze "szlak mnie trafia" zamiast "Szlag mnie trafia". Coraz częściej widzę taką pisownię i coraz rzadziej ktoś zwraca na to uwagę. Normalnie szlak mnie trafia :-)
Mało kto już kojarzy, że szlag to dawna apopleksja - albo niemiecki Schlag*.
A refleksji - że nie wiadomo, jaki to miałby trafiać szlak - brak.

* Uderzenie, grom.
Hmm. Można to odbierać inaczej. Jak "kulwa".
Rodzaj niechęci do wywoływania wilka z lasu. Celowa zmiana litery.
szlaG - zdecydowanie właśnie tak powinno się pisać i wymawiać.

Mnie jeszcze wkurza słowo "kompinować". Skąd ta zamiana z "b" na "p".
A wali po uszach i oczach  tak, że mam ochotę wrzeszczeć.
I do kolekcji mój ukochany - szlauf 😉
a co jest nie tak ze szlaufem?
Bo to szlauch.
Szlauf naprawdę jest szlauchem, który pochodzi od niemieckiego der Schlauch.
abre, no oczywiście. zgadza się. ba, nawet jestem skłonna zgodzić się, że to regionalizm w dodatku- nie wiem jak w innych regionach polski, ale każdy rodowity wrocławianin, i myślę, że dolnoślązak powie ci, że ogródek podlewa szlaufem. zawsze szlaufem. nie z węża, nie szlauchem. ale wiesz, obecnie w całej polsce kładziemy kaFle a nie der kachele 😉
Ciuki, kostki, beloty 🙂
katija, ale kafle są w słowniku, a szlaufa nie ma.
Ja na Lubelszczyźnie też podlewam szlaufem  🙂 Natomiast zawsze fascynuje mnie, że na Śląsku tankują na tanksztelu  😉
Ja też znam wersję szlauf. A tanksztela to słyszę od małego, bo mój tata tak mówi, ale on to z niemieckiego sobie spolszczył, nawet nie wiedziałam, że tak na Śląsku mówią. 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się