Luz, nikt tu nie ma problemu. Forum słynie z wymiany poglądów i dyskusji na różne tematy, tak? 😎 Moona dobrze mówi, odniosłam się tylko do tego jednego przypadku.
a mnie jednak razi ta forma potoczna. z drugiej strony trzeba przyznac, ze forma prawidlowa w niektorych sytuacjach robi wrazenie jakiegos nienaturalnego zadecia, albo brzmi pretensjonalnie. ech jak to mowia "polska jezyk trudna jezyk" 😉
Tak sobie pomyślałam - co my się tu forumowymi błędami przejmujemy... Z ogólnopolskiego serwisu informacyjnego (z jednej strony, bez szperania):
"Na koniec swojej przemowy rozległy się oklaski." "Połeć uważa, że władze Warszawy kupców traktują źle, narzekają też na brak informacji." (na pewno chodzi o to, że władze narzekają na brak informacji?) "Pan Roman, jeden z handlujących w KDT mówił do zebranych pod halą kupców mówił w TVN - [...]"
to moja nauczycielka od angielskiego mówiła mi,że jeden uczeń napisał 'musk' i ona się zastanawiałam dobre 10min co uczeń miał na myśli 😁 ale szczerze mówiąc ja też na początku nie wiedziałam co to za wyraz 😁
O to, że "dokładnie" w języku polskim nie jest odpowiednikiem "właśnie" ale kalką z języka angielskiego.
Jeśli chcesz powiedzieć, że się z kimś zgadzasz, że ma rację to powinnaś użyć sformułowania "właśnie tak!" a nie "dokładnie". Dokładnie możesz wykonać rysunek techniczny, możesz zrobić dokładną kopię obrazu.
"Dokładnie" (w tym kontekście) może być irytujące, bo to kalka z angielskiego "exactly!". Polski odpowiednik to "właśnie!". P.S. Powtórzyłyśmy się, ale niech już tak zostanie, żeby abre nie wyszła na jedyną czepialską 😉
Zapraszam na wykład z Kultury języka polskiego 😉 Po 2 miesiącach chodzenia na ten przedmiot zaczniecie wsłuchiwać się w głos pana zapowiadającego przystanki w tramwaju i zastanawiać się, czy aby na pewno dobrze zaakcentował 'Rondo Radosława'. Nie mówiąc o tym, że zaczniecie mieć wrażenie, ze 90 % społeczeństwa (łącznie z Wami) nie umie mówić po polsku.
Ale jest poprawne? Jest. Koniec. Mnie irytuje "pisze", ale już się nie czepiam. Uznali, jest poprawnie. Dziękuję. Bynajmniej używane zamiennie z przynajmniej nie jest poprawne. Pewnie za kilka lat też uznają za poprawne i zmienią znaczenie słowa, ale cóż. Będzie poprawne. I tyle. Wtedy przestanę się czepiać.
In.Nie, nie jest poprawne ze względu na kryterium wystarczalności. Wprowadzanie nowego słowa, które ma ten sam zakres znaczeniowy, co wyraz już istniejący w danym języku jest błędem. A 'pisze' również nie jest poprawne i do tej pory nie weszło ani do normy wzorcowej ani też użytkowej. A przynajmniej Rada Języka Polskiego nic o tym nie wie. Tak samo jak na temat 'poszłem' jako formy uznanej za poprawną.