Co do wypowiedzi typu "dla konia", "dla kogoś" to podejrzewam, że ma to związek z regionem zamieszkania. Ten sposób wypowiedzi jest typowy w moim regionie (warm-maz). Nie twierdzę, że absolutnie wszyscy tak mówią - żeby nie było. Oczywiście nie jest to poprawne, jednak podejrzewam, że komuś w mowie potocznej tak to się utarło, że nie zauważa już tego pisząc na forum.
m4jek, na forum istnienie coś takiego jak korekta pisowni. Do niedawna w postach roiło się od słów takich jak "lą ża" i "ch odowla". Teraz, również w tym wątku, automat poprawił te kwiatki w związku z czym wiele postów tutaj straciło swój sens.
Ludkowie mądrzy a wykształceni! Jak się poprawnie odmienia "podeszwy"? Podeszew czy podeszw? Konkretnie zdanie brzmi: "Osiem głuchych uderzeń podeszew/podeszw ciężkich butów o drewniane schodki" Czytam bardzo marnie przetłumaczoną książkę i zgłupiałam 🤔wirek:
Mnie wkurzają osoby starające się być przesadnie poprawne, a przez to wychodzą na... no cóż. Ostatnio usłyszałam Jungowską, która powiedziała - usłyszałam w radio, było puszczane w radio. Radio u nas w Polsce odmienia się już od dawien dawna, ale nie, nasza polska gwiazdunia serialowa chce być poprawna 😵
[quote author=_kate link=topic=768.msg201283#msg201283 date=1237027574] humor z zeszytów moich uczniów:
Temat- o stawaniu na wysokości zadania, bohaterstwie itp. Forma rozprawka:
dziewczę pisze: "... bo jeśli ktoś ratuje tonącego, to wiadomo dlaczego to robi. Po prostu z zazdrości"
kartkówka. Pytanie- co to jest eufemizm? odpowiedź- nadanie cech ludzkich rozmowie.
🙇 🙇 🙇 🙇 🙇 🙇 edit. zamiast liryka piszą likyka. Jak pytam, co to jest, to milczą. [/quote]
_kate respect, fajnych masz uczniów 🤣
Jak słyszę że ktoś mówi np. "...mojemu przyjacielowi" to mi się kiszki skręcają 🤔 Albo piszą "muj, poszłem" itp. bądź o grupie stuprocentowo żeńskiej mówią "byliśmy, byli, zrobili" To jest czasem przerażające...
A co do przesadnej poprawności, taaak, czasem aż chce mi się śmiać z ludzi 😁
Moja mama pracuje w hurtowni odzieżowej. W mailach od klientów znajduje czasem takie kwiatki jak: "faktóry" (bo "który" jest przecież przez "ó"!) "te skapturem nie" (; Jak ma się z takimi ciołkami do czynienia na codzień... 😉
a ja widziałam w gosporcie w jankach mają przy kasie taki telewizorek z tv przemysłową - ekran podzielony na widok z kilku kamer.. Z opisami: ... m.in.. było `OBÓWIE`