mi się ta zmiana nie podoba, bo to jakby uznać za poprawne "bul" bo większość osób tak pisze. 😉 nie jestem purystką językową, popełniam błędy, ale to dla mnie trochę za dużo.
"jak cie widza tak cie pisza " co by zrobila osoba ktora wogule nie jezdzi konno widzac , jak ktos szarpie sie mocno z koniem - kucykiem malym i napierdziela go batem ile wejdzie , az kon sie trzesie .... zadzwonila by do Animalsu albo Strazy dla Zwierzat mysle ze wiele rzeczy mozna zaltwic spokojem , a w ujezdzeniu szczegolnie , sa osoby ktore potraFIA wszystkie figury bez wedzidla i siodla tzw naturalsi i moim zdaniem o to w jezdzie chodzi a nie pomagac sobie coraz mozniejszymi wedzidlami ,
a dodatkowo dochodzi kwestia tego, czy wlasciciela stac by bylo na skladanie i rechabilitacje konia po takim wypadku. bo to nie jest pareset zloty, tylko parenascie albo paredziesiat tysiecy.
Katija 🤬 ale zrozumiałe o 23:30 mózg zaczyna się powoli resetować 👀 😁
Z ogłoszeń - Klateke dla chomika z pietrem + plastikowy domek, drewniany domek, Lizawkę, miseczkę, kołowrotek, pidelko, troche zaczete podłoże stop-smell-podłoże organiczne jest go jeszcze 6,8l + duza kula do biegania po pokoju z wumienymi wejściami. - w sklepie cały komplet kosztoweałby około 400zł. Z powodu smierci chomika zalezy mi na szybkiej sprzedazy. moja cena to 240zł do małej neg. ODBIUR OSOBISTY W CHOSZCZÓWCE OKOLICE WARSZAWY. - Terarium dla patyczaków , samo - 50zł; odbiur osobisty. WIECEJ INFORMACJI NA PW. KLATKE I TERARIUM ODBIUR OSOBISTY RESZTĘ MOGE WYSŁAĆ. DO CEN JEST JUŻ WLICZONA PRZESYŁKA. ZDJECIA NA E-MAILA.
[quote author=marysia550 link=topic=74.msg1223035#msg1223035 date=1323897198] Szukając przyczyn okazało się, że ów ryba w tym czasie była skażona jakimś pierwiastkiem.
Skąd się to bierze? 🙄 [/quote]
kenna- "ów" zaimek wyróżniający kogoś lub coś spośród innych. Czy to byk?
Tomek_J, to muszę Cię rozczarować. Forma 'pisze' uznana za poprawną nie została i zapewne nie będzie wzorcową nigdy. A jeśli chodzi o 'tę' i 'tą', to również Cię zmartwię. Obie są dopuszczalne w mowie, w języku pisanym poprawna jest jedynie forma 'tę'.
Edit: Strzyga mnie ubiegła.
Co do formy wziąć- to przecież ona jest jedyną poprawną i wzorcową. Niepoprawne są wziąć, wziąźć i różne tego typu mutacje.