Jest tu ktoś albo może znacie kogoś, kto wykonuje torebki filcowe? 🙂 Znudziły mi się "konwencjonalne" torebki a wolałabym zasilić jakiś domowy portfel zamiast kupować na Allegro. :kwiatek:
JARA, Dla zasady. Mnie za standardową tildę ganiano, a tu korona by z głowy nie spadła jakby napisała skąd zerżnęła. Druga sprawa, że Sznurki prace i jej talent szanuję, nawet jak chce skorzystać z jej wzorów to grzecznie pytam. Jakoś głowy i d... mi z tego powodu nie urwało, także ta gwiazda również mogła wskazać skąd zaczerpnela pomysł. Poprostu zwykła ludzka uczciwość. Ale dobrze wspomniałaś Jara o patencie. Sznuruś, może warto wzory opatentować, co?
smarcik, dlatego ja nie wrzucam swoich wszystkich prac w net. Co chcę to leci, reszta dla "wybrańców", czyli klientów. Mam na kompie takie portfolio. Jeśli ktoś jest zainteresowany to pokazuję i robię.
Tylko owa poduszka byla szyta dla mnie, tzn ta sznurkowa poduszka, a bulik to moja Bulka. Dlatego mi tak rzuciło mi się to w oczy. Ta poduszka nie jest na wzór, ona jest identyczna ;-) Kiedys sznurki zdjecie z poduszka-bułka znalazłam na fejsie u jakiejś czeszki, która miała sporo zdjęć bulkow. Napisalam do niej pw kto jest autorem poduszki jakby była zainteresowana.
No wiem, ze Twoja, bo od razu skapowałam o jakiego psiaka chodzi, nawet pamietam jak Sznurka pokazywała efekt pracy.. Poducha była szyta konkretnej osobie - czyli Tobie, a nie na produkcje masową. I dlatego to wkurza. Na tym DIY polega. Robimy coś dla konkretnej osoby i w konkretnym celu. A tu zabrakło zwykłej uczciwości, skąd wzięto wzór. A wystarczyło zapytać czy można skorzystać.
JARA, ja nie mam nic przeciw kopiowaniu ale tak jak napisałam na fejsie nie zrzynajmy na chama udając że troszkę podpatrzylismy bo o taki brak poczucia przyzwoitosci mi chodzi
Karina7, jak kto? Dla mnie jest różnica między kopiowaniem tutu a zerżnięciem na żywca identycznej zabawki, tyle w temacie. Osoba która to zrobiła zrozumiała lekcję, przeprosiła. Ale przekonałam się że własność intelektualna nie jest traktowana poważnie.
Dekupażyści 😉 gdzie kupujecie bazy swoich wyrobów, deski, pudełeczka itp?? Chodzi mi o polecenie konkretnych sklepów 🙂 Bo wykonałam pierwszą pracę i wciąga, niestety fot brak, będą po wigilii 😉. A ciiisza tu! Każdy się boi pokazywać, żeby nie być posądzonym o plagiat/nie dać się splagiatować 😉.
dragonnia, podpowiesz, gdzie robisz dekupazowe zakupy? Konkretnie chodzi mi o przedmioty do ozdabiania, aczkolwiek przejrzawszy Twojego bloga juz chyba nie uwazam, ze wyszlo mi calkiem calkiem za pierwszym razem :/...
Mój chłop robi zakupy w tym sklepie http://drewnianadolina.pl/ Zwykle zamawiamy przed zajęciami. Z tego co kojarzę to często dają jakieś upusty albo coś dorzucają przy większych zakupach.
ta.. ja znalazłam w sieciowym sklepie zoologicznym legowiska i ubranka jakiejś dość nowej mało znanej firmy skopiowane dokładnie z moich wyrobów. było duzo podobnych ale te rzeczy były identyczne - kolorystyka, krój układ, dodatki, a w ubrankach fason, umiejsowienie dodatków, podobne logo... i co mogę zrobić, jednynie wierzyć, że ktoś wpadł na to samo co ja. dwa razy. 😵
BASZNIA to co wskazała Chess i.... No właśnie. Sklepy po 5 zł lub rzeczy, które normalnie ywawywalasz. Decu ma w sobie coś takiego, że przedmioty dostają drugie życie. Kwestia nauczenia się spojrzenia na nie z innej strony. A początki są zawsze trudniejsze. Dziś jak patrzę na moje pierwsze twory to aż mi wstyd. Kochana dojdziesz do wprawy szybciej niż myślisz.
dragonnia, dzieki serdeczne :-) . Mam nadzieje, pierwsza praca dla mamy-wiadomo, matka ma zaburzony odbior dziel dziecka ;-) , ale chociaz niektore bledy juz wylapalam :-) . Wciaga :-) .
Ja zauważyłam, że podstawowym błędem jest zwykle "za dużo i za szybko". Za dużo farby, nie dajemy czasu wyschnąć, za dużo kleju/lakieru, kolejna warstwa jak poprzednia nie wyschła dobrze i kicha... Jednak ta technika potrzebuje trochę czasu 🙂
dragonnia, podpowiesz, gdzie robisz dekupazowe zakupy? Konkretnie chodzi mi o przedmioty do ozdabiania, aczkolwiek przejrzawszy Twojego bloga juz chyba nie uwazam, ze wyszlo mi calkiem calkiem za pierwszym razem :/...
Poznań, w sklepie na ul. Królowej Jadwigi jest asortyment dla plastyków. Pełno serwetek mają 😎