kujka i Cieciorka - super sie dziewczyny spisałyście. Mam nadzieję,że nie bedzie bana za off topic - ale znalazłam w jednej encyklopedii,że strzemiona zostały po raz pierwszy uzyte w Europie podczas tej bitwy. To,że Chinczycy pierwsi ze wszystkim to wiadomo 😉 Ok, prawie jak Biblia robi wielką różnicę, natomiast prawie tzn. przekaz ustny. Racja - Biblia to wolna interpretacja apostołów... i przyznaje, nie wiedziałam,że Koran tak słowo w słowo spisany. O tych surach znajdę i zacytuję jak tylko dorwę książkę.
Bronze, moge Ci przepisac wszystkie wzmianki o koniach jakie tylko da sie znalezc w Koranie. Duzo ich nie ma, a ze dysponuje konkordancja tematyczna to szukanie tez mi wiele czasu nie zajelo 😉
tu stanę po stronie ganasz niestety- legenda to legenda, nie musi pochodzić z koranu.
Bronze, nie no, słowo w słowo, to pewnie nie 🤣 dlaczego jest możliwie najlepszym odbiciem tej księgi matki. co kto pamiętał, jak zapisał, i jak w danym momencie było wygodnie- tak trafiło do koranu. chodzi nam o to, jak są traktowane obie księgi. z punktu widzenia religii dyskusję można od razu zamknąć, z historycznego punktu widzenia, ciężko się zgodzić, że słowo w słowo 😉 a biblię też nie tylko apostołowie pisali 🙂
sorry kujka, mylisz forumowiczów - gdzie ja powołuję się na Koran 😲-nigdzie! podaję legendy powstania konia arabskiego i jeszcze jedna legenda szczególnie mi bliska Wiele lat temu w pustyni Arabii, był beduiński wojownik, który posiadał bardzo specjalną arabską klacz - klacz, którą brał na bitwy i której powierzył swoje życie. Ich więź była bardzo specjalną relacją- więzią zaufania, miłości i wzajemnego szacunku. Oboje oddaliby swoje życie za życie drugiego. Faktycznie , ich więź zaufania była tak silna, że klacz często "czytała myśli swojego mistrza," robiąc dokładnie to co on potrzebował w dokładnie odpowiednim czasie, umożliwiając mu zwycięstwa w wielu bitwach. To było powodem do zawiści wszystkich beduiński plemion. Mijały lata i pewnego dnia w dzikiej bitwie mistrz został poważnie zraniony. Spadł przez szyję swojej ukochanej wojennej klaczy. Chociaż jej mistrz stracił przytomność, a ona była oddalona o wiele mil od domu, ostrożnie podniosła jego bezwładne ciało przez swoją szyje. Zaczęła powrotną wędrówke do domu, szukając pomocy dla swojego mistrza. Klacz szła przez wiele dni bez jedzenia i wody, by doprowadzić bezpiecznie mistrza do rodziny. Kiedy odważna klacz w końcu przybyła do obozowiska, była wyczerpana i słaba,a jej pan już nie żył. Ponieważ rodzina ostrożnie zdjęła ciało, zauważyli, że ramię klaczy zostało splamione krwią, zostawiając odmienny czerwony znak na jej ramieniu. Chociaż stracili swojego wodza, beduińska rodzina była wdzięczna klaczy za dostarczanie jego ciała z pola bitwy. Wiedzieli, że długa podróż była bardzo trudna dla odważnej klaczy i oni jeszcze bardziej byli jej wdzieczni ze względu na fakt, że była źrebna. W końcu czas jej wyźrebienia nadszedł i było to wielkim wydarzeniem. Ale kiedy długo oczekiwane źrebak pojawił się na świecie stało sie wiadome, że jest bardzo energiczny, zdrowy i wyjątkowej urody. On także jak jego matka nosił identyczne "krwawe znamie", która nosiła klacz od krwi swojego pana. Wtedy plemie zrozumiało, że Allah nagodził tę klacz i ich za jej odwagę, lojalność i wiarę. Piętno to miało być przypomnieniem tej zasługi. Od tego czasu minęło wiele wieków, ale od tamtej wielkiej chwili ta klacz dała początek wyjątkowego rodu. Klacz wyjątkowego piękna i odwagi, rodzi źrebie, które jest zaznaczone 'piętnem Mahometa'. Przypomina ono Beduinom o tej zasłużonej klaczy, jest darem Allaha.
cieciorka, no legenda tak, natomiast mowienie ze o tych koniach to takie i takie sury i ze w Koranie to zostalo nakazane to czy tamto w zwiazku z arabami to nie baldzo 🙂
a sam Koran sie traktuje tak, jakby bylo to slowo w slowo jak w Umm Al-Kitab (Matce Ksiedze - oryginale wszystkich swietych ksiag, rowniez Tory i Ewangelii). Bo moze byc, ze cos jest przeinaczone... ale jesli nie jest? 😉 a przeinaczone, zle zrozumiane i zafalszowane to jest wg islamu wersje z Tory i Ewangelii - slowo boze nadal, ale zrozumiane troche na opak, albo z roznych niecnych wzgledow zmienione. Dlatego na scene wkroczyl Allah, przekazujac Mahometowi Koran (tudududum!) zeby wyprostowac to wszystko i powiedziec jak to mialo od poczatku wygladac 😉 to tak w skrocie.
Bronze prosze Cie bardzo: Sura XXXVIII, wersety 31-33: Kiedy mu przedstawiono wieczorem, lekko stąpające, szlachetne rumaki, on powiedział: [...] Przyprowadźcie je do mnie! I zaczął przecinać ich ścięgna i szyje Sura XVI, werset 8: On stworzył konie, muły i osły, abyście ich dosiadali, a także dla ozdoby. I On stwarza to, czego wy nie znacie.
sa jeszcze o koniach wykorzystywanych podczas dzialan wojennych, tez dac? 😀
cieciorka, wez, moglabys otworzyc se gugla, wpisac "koran" i poczytac... ale juz jak zaczelam to skoncze 😉 Krol Salomon "pocial konie" bo kiedy je do niego przyprowadzili, powiedział: "Zaprawdę, postawiłem wyżej miłość tego dobra aniżeli wspomnienie mego Pana; dopóki ono nie skryło się za zasłoną. Przyprowadźcie je do mnie!" I stalo sie to, co juz wiecie 😉 Wtedy Allah hmm uczynil cud: I doświadczyliśmy Salomona, . umieszczając na tronie jakąś postać. Wtedy on się nawrócił. I Salomon sie nawroci 🙂 I krzyknal: "Panie mój ! Przebacz mi! I daj mi królestwo takie, które nie będzie odpowiednie dla nikogo po mnie. Zaprawdę, Ty jesteś Obdarzający!" No i tak w skrocie - dostal to, o co poprosil 😉
Bronze, kill them, a jakze!
ganasz, dla mnie to sama przyjemnosc, serio 😉
Alice bo jestem terrorystka szatanistka!! 😀iabeł: a tak serio no wiesz, z wyksztalcenia jestem orientalista, obronilam prace licencjacka nt. Koranu, costam mi zostalo w glowie (i co gorsza szykuje niecny plan poglebiania swojej wiedzy na kolejnych studiach wiec ten no... jakby ktos chcial pomocy w wymysleniu ladnego arabskiego imienia dla araba, czy cus... to ja sluze 👀 )
kiedyś szukałam informacji o początkach rasy koni arabskich zrobiłam sobie kapownik. Jest i taka wersja "Na początku Bóg dał Izmaelowi, synowi Abrahama, prezent, z mgły i pyłu, w nagrodę za wiarę Izmaela i poświęcenie się Bogu ojca. Z mgły i pyłu przyszła pierwsza Asil arabka, która była źrebna i urodziła syn..." W większości przypadków, koń arabski został uznany za dar od Boga, i traktowany jest jako taki przez społeczeństwo Beduinów. Konie arabskie rosły i rozwijały się na ziemiach bogatych w trawy wzdłuż Żyznego Półksiężyca, teraz Syrii, Iraku, Iranu, Arabii i na Pólwyspie Arabskim.. Pochodzenie nazwy "Arab" jest niejasna; prawdopodobnie pochodzi od pojęcia nomadyzmu "Arabha" lub "Erebh". " Chociaż pochodzenie konia arabskiego, pozostaje tajemnicą, jego ślady linii istnieją od pięciu tysięcy lat. Jego przodkowie byli nieco mniejsze niż araby dziś, ale nadal nowoczesne araby są wyjątkowo podobne w wyglądzie do swoich przodków....
ogurek, Babsztad i like!! 😂 moze byc np Barad - chlodny (lub jak kto woli... cool 😎 ) albo hmm no nie wiem, Bihar (marynarz, żeglarz), Badr Qamar (ksiezyc w pelni), Burkan (wulkan), Batal (bohater), Balagha(t) (gh czytane jak francuskie r; znaczy w dobrym stylu)... ja tak moge jakis czas wiec poki co poprzestane na tych paru, jakby bylo zapotrzebowanie na wiecej to krzycz 🤣
ogurek, no to moze tak na czasie - Bashar (dla niewtajemniczonych - imie obecnego dyktatora w Syrii, ktorego obywatele wlasnie probuja obalic). bedzie takie wiesz, historyczne mozna rzec :P
Ja jak zwykle po niewczasie ale wysyła się juz od popołudnia. oczywiście chodziło mi o Stwórcę,wdarł mi się mały chochlik "Wtedy wziął Bóg garść południowego wiatru, tchnął w niego oddech i stworzył konia. Rzekł do niego: imię twoje jest arabskie, dobro jest związane z twoją grzywą, zdobycz - z twoim grzbietem. Wybrałem ciebie spośród wszystkich zwierząt jucznych i zrobiłem z twojego pana - twojego przyjaciela; dałem ci siłę do lotu bez skrzydeł". kujka a ja poproszę na G tylko jeszcze nie wiem czy dla niej czy dla niego 😉
skoro już tu jestem- kojarzy może ktoś karego ogiera Wieczór? Sam pewnie już nie żyje, ale może ktoś znał i ma zdjęcia, lub może zostawił jakieś potomstwo?
No to g.. 😉 To poproszę o jakieś ładne jak już będzie płeć,doda się przydomek Ghaz al lub el i będzie gitara. U mnie ponad dwugodzinna fałszywa akcja porodowa,teraz się zażera a ja z kumpela już częstotliwość skurczy zapisywałyśmy 😤 Miał ktoś z Was coś takiego???
Krzysiek chyba ma podobną sytuację do Waszej. Może jak sobie pójdziecie i będzie miała spokój to się odważy wypuścić źrebaka na świat. 😉 ogurek a ja takie znalazłam Badr Udin pełnia księżyca wiary Baha piękny, wspaniały Baha Udin wspaniałość wiary Bahij Udin wspaniałość wiary Bahir oślepiające, błyszczący Basam uśmiechnięty Basel odważny Baszar niosący dobre wieści Biszr radość trafiłam na Galib zwycięsca Gasan imię staroarabskie Gazi zdobywca Gijas przychodzący z pomocą
Właśnie się rozeszłyśmy,teraz wlepiam się w ekran zamiast w maluszka 😤 Eh..,i pomyśleć że pilnuję ostro od 24 marca.... edit:Wadero,obstawiasz ogierka? 🤣 bardzo ładne,mi wymarzył się Ghaz al Dżihad ale chyba źle by się kojarzyło 🤔wirek: