Forum konie »

stęp, kłus, galop, kür - podkład MUZYCZNY

Metronomu jako takiego nie słyszałam, ale znam zawodniczkę (amerykańską), która stosuje coś podobnego na treningu. Ja (i trener) robimy sobie metronom paszczowo (cmokanie albo "rytm, rytm, rytm, rytm"😉.
hmm no chodzi o to że "ludzki" metronom jest dość krzywy (jeśli nie jest to perkusista 😉 )
i niestety prawda jest taka że zwykły śmiertelnik nie słyszy nawet dość mocnych wahnięć tępa
a ma ktos z was juz gotowego kur'a zrobionego do przejazdu do L??
kolezanka potrzebuje na ta sobote a nic sensownego nie mozemy znależć ani ułożyć 🙁
z góry dziekuje za pomoc 🙂
Wer - też mam faceta perkusistę, więc  :emota200609316: 😉
Jeszcze nie robiłam żadnego kura, ale mam kilka pomysłów i właśnie mam zamiar zaangażować narzeczonego, bo to jest chodzący metronom :P 😀 Myślę, że warto poćwiczyć z metronomem - problem jedynie w tym, że jeśli masz go np. w słuchawkach to nie możesz sobie w każdej chwili zmienić tempa, bo jednak konia trzeba jakoś kierować 😉 najlepiej jest jak ktoś z ziemi metronom obsługuje, bo na każde przejście zmieni tempo, ale z tym tez problem, bo ustawianie tego cuda zajmuje kilka sekund. Myślę, że jak będę układać sobie kura to podłożę sobie metronom albo nagram lubego jak rytm wystukuje do danego utworu i tak spreparowany utwór będę sobie puszczać na treningu 🙂 Nie wiem, jak to wyjdzie, ale warto poćwiczyć i sprawdzić 🙂
Mi się np. tego typu muzyczki podobają -

I do prostszego układu (Link do tego  wstawiałam w siodlach bezterlicowych)

(Tu podkład jest dodany, ale na innym filmiku widać przejazd przy tej muzie na żywo)

Muza klasyczna - Tak, przejazdy do klasyki -  nie. 😉  Na żywo - klasyka w plenerze/hali zdecydowanie mnie przytłacza, atakuje. Chyba, że jakieś lżejsze nietypowe aranżacje.

Mix z przejazdu do Eminema - kapitalny wyszedł.
Natomiast z linku amazonki mi pachnie przestarzałymi nieco brzmieniami.  I zdążyła na tyle mnie znudzić, że nie wytrwałam do końca ( styl muzy ok, ale inny wybór utworów, itp).
Koniczka  kapitalny kawałek od 0:18 do 2:45 . Uwielbiam brzmienie tego typu muzy (i z powyzszych linków)  w plenerach - gdy je delikatny wietrzyk niesie.  🙂

Wer ja po kilku latach z basistą momentami  sama mogłam za metronom robić dla przeciętbnego umarlaka (oczywiście nie dla muzyka). 😉
W praktyce metronom tez mi się wydaje najbardziej użyteczny do złapania rytmu konia i przeniesienia go na muzykę, niezbyt do jazdy (chyba że osoba z boku przestawia).A gdyby każdemu jeźdźcowi dać do rąk metronom pewnie masa koni by chodziła pod tempo metronomu zamiast na odwrót.

Mnie się to jakoś z ujeżdzeniem kojarzy.
Wolno sobie brać co się chce czy są prawa autorskie?
p.s
zaznaczę,że brak mi muzycznego słuchu. 🤣
Raz jechalam kur. I tak sie przyjemnie sklada, ze nie musialam tego zglaszac do ZAIKSu, bo kompozytor, do ktorego muzyki jechalam, zmarl w 1917, wiec nie podlega pod prawa autorskie.

Jeśli pozwolicie, odniosę się jeszcze do tego 😉 Wykonanie utworu też jest objęte prawami autorskimi. Czyli jeśli chcesz wykorzystać utwór Chopina i go sobie sama zagrasz, nagrasz  a potem do tego wykonania pojedziesz - nie ma problemu. Ale jeśli wykorzystasz nagranie w wykonaniu Yundi Li, to powinnaś o zgodę spytać właśnie Yundi Li.

Naprawdę twórcy i wykonawcy muzyki, nazwijmy ją w uproszczeniu niePOPularnej (choć i tu na pewno jest wiele wyjątków) są ludźmi miłymi i chętnie zgadzają się na korzystanie z ich utworów czy wykonań w celach niekomercyjnych. A jeśli jeszcze w zapowiedzi kura będzie, że jedzie X do muzyki Y (na zeszłorocznym Torwarze np. taka zapowiedź padła) to tym bardziej 🙂
macie może jakiś filmiki kur'ów N5 ?
znalazłam w necie jeden film Koniczki, a poza tym nic nie widzę..
Potrzebuję ułożyć kur więc ściągnęłam sobie Audacity, ale póki co to dla mnie czarna magia 😵
jak połączyć dwie piosenki?
strucelka- w tym Ci nie pomogę, ale wiem, że spokojnie zrobisz to w movie markerze  🙂
Dobra, a wie ktoś jak mogę wyciąć głos z piosenki by została sama muzyka?
Matko, jestem totalnym beztalenciem w tych sprawach 😵
Strucelka,
ja niestety nie wiem jak wyciąć głos z piosenki, ale polecam Ci ściągnąć sobie piosenki ze str www.wkretka.eu , z tym, że wpisz sobie tytuł piosenki i wersję karaoke. jest mnóstwo fajnie zrobionych muzyczek, z których większość b.fajnie na kura pasuje. sama stamtąd ściągam.  🙂
Strucelka a to co ty jedziesz na MM, że kura potrzebujesz? Tak z ciekawości pytam, bo myślałam, że jedziesz kucykowe a tam z tego co wiem nie ma kura, chyba, że szalejesz i juniorów jedziesz?
Magdzior a no juniorów jadę, bo na kucykowe chyba się już nie łapię, bo za stara na Belfasta jestem.
Oti dzięki, napewno zajrzę :kwiatek:
Magdzior a no juniorów jadę, bo na kucykowe chyba się już nie łapię, bo za stara na Belfasta jestem.

Aha, a no faktycznie bo ty już taaaaka stara jesteś😉 W takim razie trzymam kciuki za kura🙂 a ja żeby było śmiesznie pojadę kucykowe, jeśli rzeczywiście małe konie będą mogły jechać😉
hmmm, mam kolejny problem 😵
co zrobić z przejściami między piosenkami? Zostawić takie "bum" z wolnej na szybką? Czy chwilowe wyciszenie? Nie mam w ogóle pomysłu na to 🙄
Strucelka,
jak najbardziej wyciszenie. takie nagłe "bum" bardzo źle się prezentuje..
hej! jakie programy uzywacie do posklecania muzyki?
jakis narmowy do sciagniecia z neta...
movie maker ujdzie ale ciezko.
a music maker jakos nie chce załadować utworów.
🤔
chciałabym się z koniem pobawić tak, zwłaszcza, że mój jeszcze młody i nic specjalnego nie robimy, a chody podstawowe znamy itp. itd.
Ma ktoś pomysł na jakiś podkład muzyczny(najlepiej jedna piosenka, nowoczesna) do której mogłabym sobie pokombinować?
.
W sierpniu jadę taki mały kur L-5 i muzykę ułożyłam sobie z tego:
W 1:35 jest fajne przejście z kłusa do stępa, potem stęp swobodny... W 2:10 nabieranie wodzy i stęp pośredni, potem kłus. Ahh idealnie pasuje 😍
A kto wie, skąd można ściągnąć barokową muzykę dworską? Potrzebne mi do konkursu "freestyle" na Mistrzostwa Polski Amazonek w damskim siodle.
a ja powiem tak... dzis odebralam dwa kiry do CC8. 🏇 🏇 🏇 
jestem jak osiolek, ktoremu w dwa żloby dano.... sa super, totalnie inne i mam problem... w sumie to wspanialy problem... ale jednak chyba zrobie glosowanie w stajni bo kompletnie nie moge sie zdecydowac, ogladam raz jeden, raz drugi i kurcz... problem jest 😉

forumowa Celebesowka jest mistrzynia 🙇
A kto wie, skąd można ściągnąć barokową muzykę dworską? Potrzebne mi do konkursu "freestyle" na Mistrzostwa Polski Amazonek w damskim siodle.

tu się rozejrzyj, skarbnica wiedzy wszelakiej
http://www.freha.pl/index.php?s=874a1f07bfd57aaeb3b133e41d89e712&showforum=8
W sierpniu jadę taki mały kur L-5 i muzykę ułożyłam sobie z tego:
W 1:35 jest fajne przejście z kłusa do stępa, potem stęp swobodny... W 2:10 nabieranie wodzy i stęp pośredni, potem kłus. Ahh idealnie pasuje 😍

faktycznie, to może dać dobry efekt  😉 dziękuję bardzo, czegoś takiego szukałam, jak ktos coś jeszcze ma to dawać  🏇
macie kogoś kto układa muzykę do Kur'a?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się