patataj 🙂 dzięki ;] mam nadzieje że przysłuży się to innym ;] Sama jestem dość ogromnym kino maniakiem. A oglądać konie na ekranie to dla mnie najlepsza przyjemność 🙂 Po prostu zboczenie - konie na żywca, w tv, na kompie... ehhh ;]
Ale teraz to wam zadam dość mocny ćwiek- Słuchajta:
Czy ma ktoś z Was moje drogie koleżanki/koledzy filmy dokumentalne BBC na temat Monthego Robertsa? Nie mówię tutaj o ostatnim wypuście Shy Boy. Chodzi mi o pierwszy dokumencie na temat samego życia Monthego i kim on tam nie jest i czego dokonał. A drugi NAJBARDZIEJ poszukiwany przeze mnie to jest właśnie zdobywanie SHY BOYa - Czyli cała akcja przez pola Teksasu w pogoni za dzikim Mustangiem 🙂 Marze aby zdobyć ten film. W każdym razie obydwa zostały nakręcone jakoś na przełomie chyba 97 jak się nie mylę.
Pamiętam że kiedyś PRZEZ PRZYPADEK jako mała dziewuszka :P zobaczyłam te dwa dokumenty na TVP2. Nie zapomniałam jak wiele w moim życiu zmienił ten program w SAMYM tylko podejściu do zwierząt -a teraz do koni. Niestety nie pamiętam tytułów . Błagam ktokolwiek zna, widział lub może mi udzielić jakiś informacji -> 🙇 🙇 🙇 🙇 😍 😍 😍 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
tylko mi nie chodzi o Shy boya w tej wersji Nowej ;] jak MOnthy go wypuszcza na pustynię po jakims tam czasie użytkowania ( szkolenia) a on po paru dniach czy tyg ( nie pamietam ) wraca do niego.
Mi głownie chodzi jak odwalili dokument z BBC . Gdzie MOnthy przez 3 dni gonil dzikiego Mustanga, po czym przeprowadził z nim połączenie. POnoć kupę kasy wydano na to by nakręcić ten program - helikoptery, podmienianie koni pod siodło itp. Tylko nigdzie tego filmu nie ma 🙁 Dzisiaj coraz więcej ludzi w Europie jeździ w stylu western, interesuje się szkoleniem natural itp. Przecież Animal Planet mógłby puścić ten program o cudownym momencie połączenia człowieka i konia- dwóch gatunków i jakże odmiennych. Drapieżnika i uciekającego. Ehhh.... MOge se tak narzekać i narzekać.
Notarialna, niestety nie mam takiej możliwości, bo jej nie posiadam w okolicznych bibliotekach jej nie ma, a na nową nie wiem, czy mnie stać, no chyba, że ktoś z okolic Łodzi mi ją pożyczy. 😉
patataj, W sumie jak będziesz na zjeździe voltowiczów u Gniadoszki to mogę książkę przywlec bo ja posiadam, a właśnie w Łodzi mieszkam 😁 Oddać mogłabyś ewentualnie przez Martę, bo pewnie będę częściej jeździć u nich 🙂
Nową kupiłam okazyjnie, coś koło 30 zł kosztowała ;-)
Polecam tym popaprańcom którzy traktują konia jak rzecz. Którzy twierdzą że wyścigi konne to cud miód i orzeszki. Nienawidzę po prostu nienawidzę. Moja emocjonalność po tym dokumencie sięgnęła ZENITU. ....
Ja też wszystko oglądałam z końmi. I mi chyba zostało piętno na łbie po serialu Blacky 🤔 Inaczej skąd mam ten pociąg do nieujarzmionych (jeszcze) koni i dlaczego kupiłabym trudnego, nie-ujeżdżalnego, karego konia nie mając doświadczenia (z zajeżdżaniem) ? 😁 No i te zabawy młodego kolesia z tym koniem na wolności - jak leciały napisy -wpłynęły na poszukiwania metod zwieńczone zabawami z naturalem (i skutkiem: ujeżdżeniem mojej po dobroci). Gdzie obejrzeć można choć jakikolwiek odcinek tego serialu ???
No i za każdym razem na Flicce ryczę jak bóbr. Znowu kara dzika i dominująca kobyła i młode dziewczę z 'za małym' doświadczeniem.
Pamiętam jeszcze kiedyś był film o protoplaście rasy xx (Godolphin Arabian? ). I piękny film (baśń) o jednorożcu (śliczny andaluz w roli głównej) pamiętam taką przerysowaną scenę pełną kryształów, zieleni i ten bajeczny siwek. I idąc dalej tym tropem, choć tu koń tylko w drugim planie - serial fantazy Fantagiro (jak ja go uwielbiaąłam- ktoś wie gdzie go dorwać? ) No i wiadomo Karino, Hidalgo, Janka, Zebra, Seabiscuit, Czarny Książe, gadający Ed itp.
Dorotheah sama chętnie obejrzałabym sobie ten serial -Blacky ;] pamiętam ze leciał na TVP2 ... ehh czasy młodości i moje jedyna styczność z tymi zwierzętami-> ja i ekran telewizoru
''Wielka gonitwa''(International Velvet)- czy jakoś tak 🙂 Właśnie sie skończył- moze jestem dziwna, ale dla mnie bardzo wzruszający jest... A swoją drogą zastanawiam się, gdzie odbyła sie ta olimpiada (o ile film oparty jest na faktach), w której Sara startowała.
Od dwóch dni zgrywają się wreszcie na komputer kasety video z Monty Robertsem, z Mario Lurashi i innymi pierdułkami ciułanymi latami. Jak skończę napiszę listę zdygitalizowanych filmów 🙂
Znalazłam na YouTube Eda - konia który mówi 😍 Wystarczy wpisać hasło mr ed i ma się kupę frajdy. W polskiej wersji głosu Edowi użyczył Władysław Hańcza. Ech miłe wspomnienia - gapiłam się w tiwi dziecięciem będąc jak zaczarowana 😀
Od kilku dni męczy mnie wspomnienie dotyczące pewnego filmu. Może ktoś z Was skojarzy tytuł. Wspomnienie jest mgliste ale wyłania mi się z niego postać młodego mężczyzny/chłopca chcącego jeździć w Hiszpańskiej Szkole Jazdy. Jest też oczywiście koń, z którym ten chłopak jest mocno związany. Film jest dość stary, być może produkcji niemieckiej lub austriackiej.