My znów mieliśmy średną noc, ledwo już widzę na oczy. A wczoraj jak mąż wrócił z pracy chciałam zwiać do sklepu i trochę odpocząć od ciągłego wiszenia Filipa na moich rękach i poszłam...i to był błąd. Byłam tak padnięta że ledwo widziałam na oczy przez co nie zauważyłam murka za wyjazdem z naszego garażu (co z tego że stoi tam od dawna 😉 ) i przytarłam mój kochany samochodzik 😕 I to mocno. Humor mi się popsuł, więc i zakupy mi się nie udały.
Liliana.Ishi studiuje logopedię. Z tego co już się dowiedziałam, to o czym mówisz to opóźniony rozwój mowy. Nie masz się czym martwić, teraz większość dzieci zaczyna mówić dużo później. Spowodowane jest to dużą częstotliwością oglądania bajek, za mało czytania dziecku, mówienia do niego. Rodzice mają coraz mniej czasu dla dzieci, puszczają im bajki w tv i tyle. W Waszym przypadku, spowodowane jest to zapewne rodziną dwujęzyczną. Nie masz się co martwić - najważniejsze że jesteście pod opieką specjalisty. A takie zajęcia z logopedą są na prawdę bardzo miłe!
🤔wirek:
Moje dziecko zaczęło próbować mówić jak skończyło 3 lata, więcej jak miało 4. Mówiła niewyraźnie, bo miała problemy ze spółgłoskami. Teraz ma 5,5 i mówi bardzo ładnie, poprawnie, mało tego - mimo takiego opóźnienia sprawnie używa "trudnych wyrazów". Rozumiem, że Ty z góry wiesz, że ja dziecko zaniedbywałam, czyli mało mówiłam do dziecka 🤔, puszczałam bajki, itd... 😤 Jeśli takich uogólnień uczą Cię na studiach to 😵
Nie ma dowodów na to, że dzieci dwujęzyczne mówią później z powodu kontaktu z wieloma językami. Ja znam dzieci dwujęzyczne i niektóre mówiły wcześniej, a niektóre później tak jak to dzieci, ale za to wszystkie sprawnie przestawiają się z języka na język w ułamku sekundy!
deborah, no szał, świetnie wyglądasz! I synek śliczny 🙂 Natchnelas mnie do zrobienia sesji brzuszkowej, moze moj na zdjeciach tez bedzi wygladal tak zgrabnie 😜
Laguna oczywiście, jest tylko jedna słuszna Pani Doktor 😍 😁 Byłam u niej w ten poniedziałek a następną wizytę planuję za dwa tygodnie, także wbijaj się na poczekalnię 😎 A swoja drogą, skoro wizytę planujesz, to może też chcesz nam o czymś powiedzieć? 😁
Swoją druga ciążę planuję tak na koniec roku więc już teraz chcę się do niej przygotować. Bo w ciąży z Zosią wyszło kilka rzeczy które teraz chcę zawczasu wyeliminować.
To dawaj smsem na którą uderzasz (ja zawsze byłam przed czasem, żeby być w kolejce co najwyżej 5 😉 )
wywabiacz do plam dla mnie niezastąpiony Ace kolor tlenowe zalewasz plamę i w zależności od plamy moczysz a potem do pralki i po plamach nie mam nic poplamionego z ubranek Stasiowych. Stasiu ma rok i5mies mówi Mama ,Tata,babka,Babi, dziadzia,dzidzi,tir,kra-/wrona/,brum brum ,ja ty, nie,tak,daj, aa,sisi,mniam mniam,dyda,pi i wiele innych nie naciskam dużo powtarza po nas Staś zaczął chodzić jak miał rok i miesiąc ciężko było mu przełamać barierę strachu przed upadkiem
Tillia ja wczoraj na próbę zjadłam kilka pierogów ruskich, coś mi się zdaje, że u Hani uczulenie nie miało nic wspólnego z białkiem. Obserwuję ja teraz i mam nadzieje, że nie będzie żadnych objawów.
[quote author=ash link=topic=74.msg904151#msg904151 date=1298052450] Spowodowane jest to dużą częstotliwością oglądania bajek, za mało czytania dziecku, mówienia do niego. Rodzice mają coraz mniej czasu dla dzieci, puszczają im bajki w tv i tyle.
🤔wirek:
Moje dziecko zaczęło próbować mówić jak skończyło 3 lata, więcej jak miało 4. Mówiła niewyraźnie, bo miała problemy ze spółgłoskami. Teraz ma 5,5 i mówi bardzo ładnie, poprawnie, mało tego - mimo takiego opóźnienia sprawnie używa "trudnych wyrazów". Rozumiem, że Ty z góry wiesz, że ja dziecko zaniedbywałam, czyli mało mówiłam do dziecka 🤔, puszczałam bajki, itd... 😤
[/quote]
ja się nie znam na zaburzeniach mowy, ale z postu ash wynika, że obecnie STATYSTYCZNIE dzieci zaczynają mówić później niż kiedyś - prawdopodobnie są jakieś badania, z których to wynika - oraz wynikają przyczyny. Nigdzie nie jest napisane, że mówiłaś do dziecka mało Naboo. Umiejętność czytania, czy się nie lubicie?
Chciałam tryumfalnie obwieścić że UDAŁO MI SIĘ KUPIĆ FOTELIK!!! Po dwóch tygodniach szukania i testowania. Tak jak pisałam, każdy fotelik montowany tyłem "leciał na twarz", bo kanapa w aucie jest pochyła. Dziś założyliśmy fotelik Be Safe Izi Combi x3 - mocowany na izofix (wcześniej testowaliśmy mocowane pasami) - i BINGO! Rewelacja, przy izofixie to pochylenie kanapy nie ma w ogóle znaczenia. Więc się strasznie cieszę, że o jedną decyzję mniej 😅 😅 😅
Adaśko przespał dzisiaj całą noc mimo spania w łóżeczku 😅 💃
Magdalena - my mamy Be Safe Izi Comfort X3 - taki sam tylko bez możliwości montowania tyłem. Myślę, że będziesz z niego zadowolona 🙂 My w zasadzie jesteśmy. Tak jak już pisałam małym minusem jest regulacja pozycji - myślałam, że pozycja leżąca będzie bardziej leżąca 🙂 no i zdejmowanie pokrowca do prania wcale nie jest łatwe :/ Mimo wszystko jak dla mnie jest ok 😀
Horciakowa, Cierp1enie, dzięki :kwiatek: Jestem przeszczęśiwa, że mam to już za sobą, humor mi się polepszył od razu 😅
Fakt, pozycja leżąca taka średnia, ale w porównaniu z każdym innym rewelacja (w innych leżenie to był kąt 90 stopni). Cierp1enie, Twoja Julka bardziej ekonomiczna, skoro jeździła do teraz w małym foteliku 😉
Wiecie co, tak piszę o tym fotelu, bo naprawdę aż mi lżej, a właśnie zdałam sobie sprawę ze to była rzecz, którą kupowałam najdłużej w życiu 🤔wirek: Konia kupiłam w dwa dni, fotel - 2 tygodnie. Odwala mi na starość 😁
Tillia jakos idzie i do 4.03 do wizyty u lekarza dam rade🙂
Deborah piekne zdjecia i sliczny brzuch 😀
Kopyciak gratulacje 😅
my karen ja rodzilam z przyjaciolka i nie wyobrazam sobie inaczej boco kobietato jednak kobieta, pomogla mi i dotrzymywala towarzystwa nawet jaksiedzialampod prysznicem.
A dzisiaj udalo mi sie pozaliczac czesc egzaminow i trzeba zaczac pisac prace inzynierska, o ile Bobas mi da bo ze spaniem w dzien to on ma problem.
Ktos pisal, ze uzywal butelek dr. Browns bede wdzieczna o jakims info bo nie wiem czy sie sprawdza.
edit. czy jest szansa,ze pomimo diety ktoratrzymam cos nie tak jest z moim mlekiem,bo Bobas dwa dni byl tylko na sztucznym bo ja sie przeprowadzalam i jak,by brzuch go tak nie bolal, jest spokojniejszy duzo i nawet jaknie spi to sie nie prezy tylko lezy i gada.
Pegasuska, butelek to chyba repka używała? Teoretycznie każdy składnik Twojej diety może uczulać, w mojej dalszej rodzinie matka przestała karmić, bo dziecko miało uczulenie na pokarm matki (tzn. nie udało się ustalić, jaki składnik uczulał, a zrobili dużo testów - w końcu lekarz powiedział, że uczula pokarm jako taki). Jeśli jesteś hardkorem, to możesz być przez 3 dni na diecie jednoskadnikowej jakiejś.
Ktos pisal, ze uzywal butelek dr. Browns bede wdzieczna o jakims info bo nie wiem czy sie sprawdza.
Ja sie juz o nich nasluchalam bo tez bylam ciekawa jak sie sprawdzaja, a chcialam kupic i wiekszosc "ankietowanych" mowi ze nie ma roznicy pomiedzy nimi a innymi(poza nietypowym ujsciem powietrza ze smoczka) a z racji tego ze kazde dziecko jest inne, naczej kolkuje badz nie ciezko wypytywanym przeze mnie mama bylo oceniac roznice...
Magdalenanie,zdecydowanie hardcorem nie jestem 😂 z diety nie mam za bardzo co wyelminowac, bo swinstwa potencjalne wyelminowalam wszystkie, jem wendline glownie drobiowom, wyelminowalam wolowine, chleb bez spulchniaczy,ktore moga zawierac mleko, drob, ktory jem mam w zapasie z hodowli wlasnej, wszystko gotowane czy z piekarnika bez tluszczu, gotowane warzywka, nic gazowanego... 🤔wirek: Podejmuje wiec ostatnio probe karmienia Bobasa swoim mlekiem, jezeli znowu bedzie cierpial to z bolem serca wole karmic go modyfikowanym... Nord ja wlasnie tez rozne opinie czytalam, mam Aventa antykolkowego ale i tak musze kupic wieksza (mam tylko normalne i zastanawiam sie na ile butelki pomagaja wyelminowac kolke), do tej pory karmilismy sie butelka canpolu, taka fajna okragla ktora nam przypasowala, dopiero od paru dni przeszlam na antykolkowa. Niestety razem ze zmiana butelki zbieglo sie to, ze karmiony byl mlekiem modyfikowanym wiec nie wiem czemu przypisac zaslugi poprawy z brzuszkiem...
Horciakowa - dziękuję, że pytasz :kwiatek: Julcia dalej smarka i kaszle, ale już lepiej i w nocy śpi, aż nie mogę w to uwierzyć, bo dawno się tak nie wyspałam jak teraz 🙂 W poniedziałek mamy kontrolę u lekarza
aha zapomniałam napisać, że na rok i dwa tygodnie waży 9,5kg 🙂
mam dobrą nowinę - Zairka i Piotruś wrócili do domu 😅 hurrraaaaaaa 😅
Pokemon ok 6miesiąca Pegasuska to wygląda (buźka twojego maluszka)jak trądzik noworodkowy mojemu małemu uwidocznił się późno bo jak miał 1,5 miesiąca i zszedł samoistnie...
Basznia, dzieki za odpowiedz w kwestii spania na brzuchu! skoro nie jest to czynnikiem ryzyka to skad taka nagonka, aby dzieciakow na brzuchu nie klasc- na noc, oczywiscie, nie ze wcale... Dziewczyny, zadna z Was nie miala tego typu dylematow?
wczoraj tesciowa i chlop zmusili mnie do wyjscia z domu po raz pierwszy od urodzin Victora- bez niego. zostal z tesciowa, a ja siedzialam w kinie i niewiele pamietam z filmu... powiem Wam szczerze, ze nie podejrzewalam siebie -naprawde nigdy- o takie nieco irracjonalne zachowania i leki... oczywiscie wszystko bylo w porzadku jak wrocilismy, oczywiscie dobrze, ze pierwszy raz moglam go zostawic ze znajoma osoba, itd itp. ale bolalo. 🙂
Lalena ja to chyba jednak bałabym się zostawić mała na brzuszku na noc, na szczęście nie mam tego problemu bo Hania nie znosi leżenia w takiej pozycji. Pegasuska ale słodki ten Twój szkrab 🤣
Dziewczyny jadłam w piątek na obiad ruskie pierogi, po jakim czasie powinno ujawnić się uczulenie na białko? Czy po takiej ilości sera jak jest w pierogach będą jakieś objawy?
Euforia chyba ujawnilo by sie juz, ja w polowie tygodnia mam sprobowac jakis nabial, ale chyba jednak sprawdzi sie teoria o tradziku niemowlecym, smaruje bepanthenem i te krostki znikaja powoli.
Lalena Natusia spała na brzuszku w nocy chyba jakoś od drugiego miesiąca, nie pamiętam dokładnie, w dzień jeszcze wcześniej. A Róża właściwie od początku tylko na brzuszku- raz, że odruch Mora ją straszył (jak rączki na boki opadały budziła się z krzykiem okropnym), a dwa, że miała takie zalecenia od ortopedy, jak najwięcej na brzuszku z nóżkami na żabę, bo z panewkami nie dokońca dobrze było. Obie panny spały super, prawdę mówiąc nie wiem co to nieprzespane noce, może ze 4 w sumie by się uzbierało. No ale też spały z nami dość długo, Różka jeszcze teraz w nocy do nas przywędrowuje, choc zasypia u siebie. Nam to nie przeszkadza, wychodzimy z założenia, że do osiemnastki raczej z tego zrezugnuje 😁.